Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
169.12 Кб
Скачать
  1. Чому збільшення масштабів (обсягів) виробництва може не відповідати інтересам виробнина

Збільшення масштабів виробництва може не відповідати інтере­сам виробника, якщо після залучення додаткового ресурсу спосте-

Раціональна економічна поведінка споживача та виробника

рігається зменшення граничного продукту. Граничним називається той продукт, який створюється внаслідок залучення додаткової оди­ниці ресурсу, наприклад одного додаткового працівника.

Граничний продукт після залучення додаткових ресурсів та, відпо­відно, збільшення обсягів виробництва може і зростати, і зменшува­тися. Наприклад, найнятий четвертий працівник може створювати як більший, так і менший продукт, коли порівняти з третім.

Якщо вироблений додатково найнятим працівником продукт почи­нає зменшуватися, то це є сигналом про те, що дальше нарощування обсягів виробництва недоцільне. Раціональний виробник обов'язково відреагує на такий сигнал і не розширюватиме виробництва всупереч власним інтересам.

Скорочення граничного продукту після досягнення виробництвом певних меж пов'язують з дією економічного закону спадної про­дуктивності (віддачі) факторів виробництва.

Глибинною причиною дії цього закону є те, що кожна виробнича технологія виявляє свою ефективність лише за певних масштабів (розмірів) виробництва. Наприклад, за ремісничої технології ефек­тивними були невеликі виробництва, в яких одна людина - майстер - самостійно виконувала всі види робіт або залучала кількох помічників (учнів). Натомість машинна технологія з фабричною (заводською) організацією передбачає великі масштаби і колективи працівників, в яких кожен виконує певні функції та де існує поділ праці.

Тема 2 Проілюструємо дію закону спадної продуктивності факторів ви­робництва на прикладі.

Нехай у ремісничій майстерні, де виробляються горщики і миски, послідовно збільшується кількість працівників. Відтак зростають об­сяги виробництва та змінюється гранична продуктивність. Ці зміни відображені в табл. 2.4.

Таблиця 2.4

Обсяги

Працівники виробництва, од. продукції

Продуктивність додаткового працівника, або гранична продуктивність од. Продукції

  1. 5

  2. 6

2

1 5

11

7

4

18

22

5

З

25