Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
економіка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
169.12 Кб
Скачать

Контрольні запитання та завдання

1 У темі розглянуто класифікацію потреб та наведено приклади по­треб, що належать до тієї чи іншої групи. Спробуйте доповнити ці приклади. Цілком можливо, що ви зможете запропонувати власну класифікацію потреб, що підтвердить глибоке розуміння вами ма­теріалу теми.

2 Проаналізуйте ситуацію. До вітрини крамниці підходять два по­купці, які мають однакову заробітну плату й однакову суму грошей у гаманцях. Дивлячись на ціну розкладеного на вітрині товару, пер­ший із них каже: «Занадто дорого». Другий зауважує: «Цілком до­ступна ціна». Чим, на ваш погляд, можуть бути зумовлені такі різні оцінки?

3 Крива виробничих можливостей змістилася праворуч. Що могло спричинити таке зрушення? Виберіть правильну відповідь: . зросло виробниче споживання електричної енергії на одиницю створеного продукту;

  • розпочато й успішно здійснено впровадження нових прогресив­них технологій у провідних галузях економіки;

  • унаслідок недбалого використання земельних ресурсів зменши­лася врожайність зернових;

  • виробничі ресурси з галузей, що виробляють засоби виробницт­ва, спрямовано в галузі, які створюють предмети споживання.

  • 4 Побудуйте криву виробничих можливостей, скориставшись дани­ми про діяльність кондитерського цеху, в якому виробляють тістеч-

Вироби

Варіанти виробництва кондитерського цеху

1

2

3

4

Тістечка

200

160

80

0

Торти

0

10

20

ЗО

Заповнивши останній стовпчик таблиці, зробіть висновок, за якого обсягу виробництва починає діяти закон спадної віддачі (продук­тивності) виробничих ресурсів:

Кількість зайнятих працівників

Виробництво продукції, од.

Граничний продукт

1

25

2

52

3

90

4

142

5

189

33

3. Зам. 397

  1. Що тане альтернативна вартість

Для того щоб зрозуміти одне з найважливіших економічних по­нять - категорію альтернативної вартості, треба ще раз звернутися до графіка кривої виробничих можливостей (див. графік 2.3).

Рух уздовж кривої виробничих можливостей - від А до В, від В до С і далі - допомагає нам зрозуміти, що таке ціна вибору.

Нехай економіка перебуває в точці В, виробляючи 90 тис. ком­п'ютерів та 5 тис. тракторів. Уявімо, що такий варіант виробництва і розподілу ресурсів перестав задовольняти суспільство. Воно перехо­дить до варіанта С, коли виробляється 70 тис. комп'ютерів та 10 тис. тракторів. Отже, суспільство відмовляється від виробництва 20 тис. комп'ютерів (90 -70 = 20) заради збільшення виробництва на 5 тис. тракторів (10-5 = 5). Звідси випливає висновок, що альтернативні витрати на створення 5 тис. додаткових тракторів дорівнюють 20 тис. невироблених комп'ютерів. Це і є ціною вибору нового варіанта ви­робництва.

Альтернативні витрати тісно пов'язані з альтернативною вартістю. Але для визначення останньої необхідно врахувати ще одну важливу обставину.

Під альтернативною вартістю розуміють альтернативні витрати, пов'язані з найліпшим з невибраних варіантів. Пояснимо це на при­кладі.

Приклад. Нехай ресурси, якими володіє суспільство, могли б бути використані для виробництва комп'ютерів, тракторів та телевізорів. Переваги суспільства стосовно цих трьох товарів є такими:

  • перше місце - комп'ютери;

-друге місце - трактори;

  • третє місце - телевізори.

Якщо з якихось причин суспільство робить вибір на користь ство­рення додаткових телевізорів, то їхня альтернативна вартість оціню­ється не за кількістю тракторів, від яких доведеться відмовитися, а за кількістю комп'ютерів: Адже саме комп'ютери посідають перше місце у переліку переваг у нашому прикладі.