Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№1-2 вступ. нач.ХХв.- США, ВБ, Нім.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
10.07.2019
Размер:
144.9 Кб
Скачать

Заняття ___

Тема: Світ на початку ХХ століття. (на прикладі Великої Биртанії, Німеччина, США)

Мета: визначити період історії, який буде вивчатися протягом І семестру, скласти загальну характеристику народонаселення світу, основні особливості розвитку людства на початку ХХ століття (1900-1929 роки). Визначити основні особливості політичного та соціально-економічного розвитку країн; порівняти їх. Визначити та пояснити основні терміни. Розвивати вміння учнів працювати з інформацію. Сприяти виникненню в учнів інтересу до Новітнього періоду всесвітньої історії світу, сприяти вихованню в них поваги до історичного минулого інших народів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Обладання: роздатковий (дидактичний) матеріал (джерела, атласи)

Основні терміни: історія Новітнього часу, індустріалізація, глобальний характер, тоталітаризм; імперіалізм, трест, прогресизм, «Справедливий курс», гормуль, Антанта, рантьє

Основні дати: !900-!914 – «прогресивна ера» в істоії США, 1906р. – виникнення Робітничої (Лейбористської) партії у ВБ, !904-1907р.р. – формування Антанти.

Хід уроку:

Організаційний момент: перевірка присутніх

Актуалізація опорних знань учнів:

Який період історії ви вивчали протягом минулого начального року?

Які основні події, вам відомі з вивчення Всесвітньої історії ХІХст., можете назвати важливими та чому?

Які історичні особи вам більше всього запам’ятали з минулого періоду історії?

Чим були примітні ці особи?

Вивчення нового матеріалу:

Записати основні поняття:

  • Історія Новітнього часу – період всесвітньої історії після історії Нового часу, що охоплює події, які відбули ся протягом ХХ – ХХІст.ст.

  • Індустріалізація – процес створення великого машинного виробництва в усіх галузях народного господарства, насамперед у промисловості, та перетворення на цій основі аграрної країни (або окремих її регіонів) на індустріальну (найяскравіший приклад ХХст. Росії - СРСР).

  • Глобальний – той, що стосується території всієї землі, всесвітній, всеохоплюючий.

  • Тоталітаризм (від лат. «весь, цілий») – форма правління, за якої державна влада контролює всі сфери суспільного життя (економіка, мистецтво, приватне життя).

  • Імперіалізм - монополістична стадія розвитку капіталізму. У політичному та економічному житті суспільства панує фінансова олігархія (невелика група людей), що концентрує у своїх руках банківський та промисловий капітал.

  • Трест – монополістичне об’єднання, у рамках якого, учасники, що входять до його складу, повністю втрачають виробничу, комерційну та юридичну самостійність. Керівництва тресту зосереджується в руках головної компанії або правління. Найчастіше трести створювались в однорідних галузях промислового виробництва.

  • Гомруль (від англ.. «самоврядування») – програма здобуття національно-територіальної автономії Ірландії у складі ВБ імперії, яку висували двічі ірландського національно-вмизвольного руху 70-х років ХІХст.

  • Рантьє – особи, які живуть на проценти з переданого в позичку капіталу або за рахунок доходів від цінних паперів.

  • Антанта – блок європейських держав (ВБ, ФР.,Рос.)

План

  1. Новітня історії – поняття, значення періоду.

Звертаємо увагу на дод.№1. перший період історії Новітнього часу складний і суперечливий за змістом, насичений багатьма широкомасштабними подіями, неоднозначними за характером явищами та процесами у світовому розвиткові. Початок ХХст. – це період завершення процесу індустріалізації у провідних країнах Зх.Європи. Цей процес поширювався на всі інші країни. Досягнення у господарському житті сприяло підвищенню рівня життя населення.

Початок ХХст. відкривав райдужні перспективи розвитку життя населення в усіх аспектах. Але ці перспективи були підірвані економічною кризою початку ХХст., а згодом зруйновані Ісв. Зауважимо, що до 30-х років у світі періоди економічного, політичного та соціального піднесення змінювалися кризами. Вважаю, що це чергування було рушійною силою подальшого розвитку.

На поч..ХХст., а точніше після Ісв., населення отримало можливість формувати та втілювати в життя своє бачення побудови суспільства та його модернізація, що призводило до революцій і різноманітних перебудов держав, повалення монархій. Рушійними силами даних процесів були народні маси, сформовані з інтелігенції, селян, робітників.

Міжнародні відносини були в цей період достатньо напруженими, які не змогла врегулювати навіть Ісв та перемовини країн-переможниць (Версальсько-Вашингтонська система), у результаті виникали нові конфлікти.

У провідних країнах світу збільшилась кількість грамотних людей (результати культурних реформ ХІХст.) за рахунок збільшення можливості доступу населення до освіти. Процес індустріалізації сприяв розвиткові науки й особливо збільшенню к-ті наукових досягнень. Цей ж призводить і до покращення повсякденного життя населення (запровадження автомобілів і побутової техніки у повсякдення).

У мистецтві та літературі, в суперечках між реалізмом і модернізмом народжуються нові течії та напрямки.

Висновок:______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________________