Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-y_uroven.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Зазначте причини та наслідки втрати Руссю політичної незалежності в середині хііі ст.

5. Політичну незалежність Русь втратила внаслідок монгольської навали і встановлення золотоординського іга. У пониззя Волги завойовники засновують нову державу в скалді Монгольської імперії-Золоту Орду. З цього часу Давньоруська держава перестає існувати. На русі встановлюється іноземне іго на довгих 238 років. Наслідки: Руйнація та падіння ролі міст. Занепад ремесла та торгівлі. Демографічні втрати. Знищення значної частини феодальної еліти. Отже, загальмувавши соціал-економічний розвиток Русф, суттєво деформувавши суспільні відносини, помітно вплинувши на етнічні процеси, якісно змінивши структуру влади в північно східних руських землях, монгольське нашестя та золотоординське іго наклали свій відбиток на Сх Європу.

Визначте причини втрати Київською Руссю державності у хііі ст. І характер взаємин земель Південно-Західної Русі із Золотою Ордою.

6. 1. Величезні розміри держави та етнічна різноманітність населення. За часів кн.Володимира Русь простягалась майже на 800 тис. кв. км, поряд зі слов'янами тут проживало понад 20 народів. Управляти такими територіями ефективно було важко, особливо за відсутності розвиненої інфраструктури.2. Зростання великого феодального землеволодіння. Розвиток продуктивних сил, утвердження феодальних відносин сприяли появі та зміцненню великого землеволодіння. Такі господарства були натуральними за своїм характером, тобто виробляли все для внутрішнього споживання. Це посилювало владу місцевих князів і бояр, створило передумови для формування економічної самостійності та політичного сепаратизму.3. Київська Русь вже перестала бути важливим торговельним центром світу. Західна Європа вже безпосередньо торгувала з Близьким Сходом.Економічний і культурний розвиток окремих князівств йшов значно швидше і з більшим успіхом. Проте у нової системи були й свої недоліки: слабшою ставала їх обороноздатність, наростав процес роздроблення князівств і міжусобиці між ними, все більше конфліктували представники державної влади з феодалами. Та все ж нова політична система була закономірним етапом історичного розвитку українських земель.

Визначте основні етапи боротьби Данила Романовича проти монгольської навали та залежності від Золотої Орди.

7. Навала монголо-татар доповнювалася агресивними діями німецького Тевтонського ордену, війська якого захопили м. Дорогочин (тепер місто у Польщі), загрожуючи Галицько-Волинським землям. У 1238 р. Данило Романович завдав поразки хрестоносцям і повернув місто. Саме м. Дорогочин Данило обрав місцем своєї коронації у 1253 р.У 1239 р. Данило поширив свою владу на Київ, доручивши оборону міста воєводі Дмитру, а сам вирушив до Угорщини домовлятися про спільні дії проти татар.Південноруські князі не зробили висновків після розгрому Південно-Східної Русі, Переяславського та Чернігівського князівств. Ніяких об'єднавчих кроків перед небезпекою князі, зайняті усобицями, не зробили. Тож весь тягар оборони ліг на плечі простого київського люду.Під Києвом зібралися всі воєводи Батия, вся монголо-татарська орда. Вісім днів і ночей кияни героїчно відбивалися від ворога, вісім днів і ночей ординці таранили мури Києва. І тільки на дев'ятий день татари увірвалися у місто через проломи. Попри героїзм народу, Батий у грудні 1240 р. захопив Київ. Останні захисники рідного міста знайшли притулок у Десятинній церкві і загинули під її уламками.Пограбований і спалений, Київ надовго втратив значення великого політичного центру. У 1299 р. він втратив і значення релігійного центру: митрополія «всієї Русі» була переведена до Володимира-на-Клязьмі у Володимиро-Суздальському князівстві. З падінням Києва у 1240 р. була перегорнута остання сторінка Київського періоду історії України — однієї з наймогутніших східнослов'янських держав Європи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]