Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-y_uroven.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

Визначте причини та наслідки входження південно-західних руських земель до складу Великого князівства Литовського у XIV ст.

8. Пребування українських земель у складі Великого князівства литовського тривало декілька віків. У середині 14 ст розпочалося м’яке, оксамитове, але досить активне литовське проникнення у землі Колишньої КР. Литовське князівство розпочало своє проникнення на Русь ще за часів Міндовга. Головним об’єктом тоді стали західноукраїнські землі. У часи наступника Міндовга Гедиміна почалося включення до складу Литовського князівства ПД-ЗХ руських земель. Яскравим виявом зміцнення литовських позицій у цьому регіоні стало те , що після раптової смерті Юрія 2 на княжому столі Волині закріпився син Гедиміна Любарт, який номінально вважався і галицько волинським князем. Внаслідок польсько угорсько литовського протистояння в боротьбі за галицько волинську спадщину Польща отримує Галичину, Литва Волинь.

У чому полягає зміст „уходницької” та „боярської” теорій походження козацтва?

9.Коза́к — представник військового стану, воїн-найманець. Член самоврядних військових громад, що з 15 століття існували на теренах українського «Дикого поля».Уходницька – пов’язує виникнення козацтва з утворенням на території Наддніпрянщини громад вільних озброєних людей, котрі прибували сюди на промисли за рибою, бобрами, сіллю, дикими кіньми та іншою здобиччю. Боярська — козаки сформувалися на основі руських бояр Литви та Польщі, професійних військових, які не отримали статусу шляхтичів і були змушені займатися війною та розбоєм (Антонович, Леп'явко).

Причини укладення та становище українських земель згідно з Люблінською унією (зазначте, коли це сталося).

10. 1липня 1569р, було укладено Люблінську унію, яка уредично закріпила появу нової держави Речі посполитої. З а порівняно невисоку ціну українська шляхта всупереч українським магнатам не тільки не противилася, а й сприяла переходу Волині Киівщини Брациславщини та Підлящщя під владу Польщі. Основну роль у цьому процессі відігравали егоїстичні вузько станові інтереси, але для країнської еліти можливості вибору надзвичайно зусилилася. Укладення Л У відкрило новий етап у житті українських земельЮ етап економічних утисків, згортання політ життя, прогресуючої втрати національних традицій і культури.

Зазначте причини та наслідки укладення Кревської унії (коли це сталося) для України.

11.Затиснута між тевтонським орденом та Московським князівством, Литва отримала наприкінці 14ст. від ослабленої Польщі пропозицію: шляхом династичного шлюбу польської королеви Ядвіги та литовського князяз Ягайла об’єднати сили двох держав. У 1385 р. Було укладено Кревську унію, суттю якої була інкорпорація Великого князівства Литовського до складу Польської держави. За умовами унії Ягайло, одружуючись з Ядвігою, отримував титул короля Польщі й зобов’язувався окатоличити литовців та навік приєднати всі свої землі, литовські та руські до корони Польської.

Напишіть причини та наслідки впровадження Берестейської унії.

12.У 1595р папа Климент 8 офіційно визнав унію.Юридичне оформлення унії мало відбуватися 1596р. у м.Бресті. Берестейська унія була для Польщі зручною формою посилання своєї влади в українських землях, розширення сфери впливу католицизму, а для частини православного духовенства- спробою підняти його престиж, подолати дискримінацію православних віруючих, вивести православну церкву із кризи.Наслідки Вона спочатку об’єктивно сприяє поширенню католицизму та ополяченню, але згодом прірва між українцями греко-католиками та поляками имокатоликами надзвичайно поглиблюється.Починається корінний злам: греко-католицьке духовенство відходить від пропольських настроїв, а уніатська церква, глибше інтегруючись у галицьке суспільство, заявляє про себе як про національну українську церкву.

Зазначте причини та наслідки козацьких повстань першої половини XVIІ ст.

13. Дві хвилі козацько-селняських повстань, що прокотилися українськими землями закінчилися поразкою. Оснвними причинами цього були стихійність, неорганізованість, недосконале озброєння повстанців, мало чисельність лав повсталих,тертя між козацькою старшиною та рядовим козацтвом. Однак незважаючи на поразки, селянсько-козацькі повстання відіграли значну роль в історії українського народу, оскільки суттєво гальмували процеси ополячення та окатоличення, зменшували тиск феодального гніту, підвищували престиж та авторитет козацтва, сприяли накопиченню досвіду боротьби.

Визначте причини, хронологічні межі та наслідки Руїни.

14. "Руїна" – історіографічна назва занепаду Української козацької держави у другій половині ХVІІ ст. В історичну науку цей термін було запроваджено Миколою Костомаровим. Доба “Руїни” відзначається громадянською війною і інтервенцією сусідніх держав – Польщі, Московії, Туреччини, Кримського ханства. Основною передумовою Руїни, безперечно, стала смерть Богдана Хмельницького. Ще однією причиною Руїни було соціальне розмежування української нації, небажання повсталого народу підкорятися козацькій старшині, що виявлялося у розгортанні громадянської війни.Як бачимо, основним наслідком Руїни стало розчленовування України, втрата державності, нарешті, величезні матеріальні і людські жертви. Розчленовування України було закріплено міжнародно-правовими договорами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]