Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 11.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать
  1. Електронні контрольно – касові апарати (екка), їх будова, функціональні можливості, правила експлуатаціїї

Електронний контрольно-касовий апарат - це складна за будовою машина, на якій одночасно з підсумовуванням друкуються грошові документи (касові чеки), здійснюються та проводяться Інші контрольні й облікові операції.

Нині існує багато моделей електронних контрольно-касових апаратів. Однак більшість їх має подібну конструкцію й однакові чи близькі за призначенням основні вузли. Електронні контрольно-касові апарати мають встановлювальний та індикаторний механізм, блок пам'яті, друкувальний пристрій, закриті металевим чи пластмасовим кожухом і змонтовані на базисі, усередині якого розміщена шухляда для грошей. Кожна машина оснащена замками для замикання та переключення режимів роботи, комплектом приладдя для догляду і деякими запасними частинами.

Установлювальний механізм являє собою набір клавіш, за допомогою яких вводяться необхідні дані, проведені через апарат, через цифровий код чи штрих-код, лічильник, по якому буде проведена сума, включається електродвигун для роботи апарата.

Клавіатура апаратів складається із цифрових І функціональних клавіш. Клавіші набору сум, сейф, кредит, чек, оплата, код товару, зрогону стрічки. Клавіші вмикаються тільки по одній.

Індикаторний механізм розташований у верхній частині ійарата. Індикатор являє собою табло, на якому висвічуються цифри са букви. Всі електронні контрольно-касові апарати мають двосто­ронні індикатори - один з боку продавця, інший - з боку покупця. Введені дані з'являються на індикаторі після завершення циклу і друкування.

Перемикач режимів роботи (ключі і замки). В апаратах встановлений електромеханічний замок. Перехід у різні режими роботи здійснюється за допомогою електромеханічного замка і комплекту ключів. Замок розташований, як правило, у верхній частині апарата. Знизу, праворуч, знаходиться механічний замок для відмикання шухляди для грошей.

Каса вмикається у мережу за допомогою шнура і штепсельної вилки Із заземленням (євровилки).

Режим роботи апарата задається положенням ключа в замку. Кожен Із чотирьох ключів комплекту має буквене маркування, що визначає його положення в замку І роботу в режимах: роботи касирів; звітів без онулення; звітів з онуленням; програмування.

Усі ключі слід виймати і вставляти в замок тільки в положенні "OFF". Якщо ключ в замку відсутній, ЕККА встановлюється у тестовий режим.

Слід пам'ятати, що у режимі OFF ("вимк") апарат не виконує дій по натискуванню клавіш, але залишається підключеним до електромережі для підзарядки акумулятора. У цьому режимі апарат може знаходитися цілодобово, при цьому його споживана потужність буде не більше 10 Вт.

Принтер (друкувальний пристрій) призначений для друкуван­ня грошових документів - чеків. Він розташований з лівої сторони ЕККА. Електронні контрольно-касові апарати працюють на основі матричного принтера. Для забезпечення правильної безперебійної роботи принтера необхідно, щоб використовувані витратні матеріали (паперова та фарбувальна стрічка) відповідали вимогам, зазначеним у технічній характеристиці ЕККА.

Паперова стрічка може бути одинарна і подвійна, її ширина І діаметр залежать від моделі ЕККА.

Блок пам'яті забезпечує зберігання інформації упродовж 90 днів і більше після вимкнення апарата. Блок пам'яті функціонує на основі вмонтованого акумулятора. Достовірність інформації переві­ряється автоматично при кожному вмиканні каси в мережу.

Фіскальна пам'ять. Блок фіскальної пам'яті (ФП) - енергоне-залежний. Записана інформація не може бути змінена, а її досто­вірність може бути порушена лише в результаті поломки блока або появи дефектів в управлінні.

Об'єм ФП забезпечує функціонування каси упродовж 3-Ю років. Тривалість цього періоду залежить від частоти онулень та кількості податкових груп, що використовуються.

Програмування ФП здійснює спеціаліст центру сервісного обслу­говування (ЦСО).

Блок керування розміщений у нижній частині корпусу апарата, складається з елемента керування (мікропроцесора), елемента пам'яті (оперативної і постійної), елементів інтерфейсу І комутуючих елементів. Оперативна пам'ять складається з двох модулів - робочого і програмного. Робочий модуль пам'яті апарата містить усю накопи­чену інформацію роботи касира за деякий період часу. її можна вивести на друкувальний пристрій під час роботи в різних режимах. Програмний модуль пам'яті апарата містить таблиці, визначення різних параметрів; при оперативній роботі з апаратом інформація в цьому модулі не змінюється.

Блок живлення призначений для подання напруги на всі функціональні вузли апарата. Напруга надається для трьох блоків керування: для блоку друкування; для живлення індикаторів; для живлення електромагнітного замка І замка шухляди для грошей.

Шухляда для грошей. Кількість секцій для монет і банкнот залежить від марки апарата. Шухляда відмикається оператором за допомогою ключа та автоматично висувається при розрахунку з

покупцем.

Основні функції і технічні можливості електронних касових апаратів

SAMSUNG ER-500 (DATECS МР-500), ЕККА

Апарат призначений для: реєстрації касових операцій та виконання періодичних службових звітів; збору та зберігання фінансової інформації, виконання денних і періодичних фіскальних звітів; автоматизації обліку та контролю руху товарів; роботи в автоматизованій системі керування з підключенням персональної ЕОМ та пристрою зчитування штрих-коду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]