Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 11.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Лекція 11

Тема 13. Контрольно – касове устаткування план:

  1. Призначення контрольно – касових машин, перспективні напрями їх використання в єдиній системі обліку.

  2. Електронні контрольно – касові апарати (ЕККА), їх будова, функціональні можливості, правила експлуатаціїї.

  3. Штрихове кодування електронних вагів та електронних касових апаратів.

  1. Призначення контрольно – касових машин, перспективні напрями їх використання в єдиній системі обліку

Облік і контроль грошових сум, що надходять у каси закладів ресторанного господарства, а також своєчасна здача грошей у банки мають велике значення для розвитку народного господарства України.

Всі існуючі способи здійснення розрахунків зі споживачами можна поділити на дві групи: безмашинні і з використанням касових апаратів.

До безмашинних способів належать розрахунки:

а) без видачі покупцеві грошового документа;

б) з видачею попередньо підготовле­ного документа;

в) із видачею документа, який оформлюється у момент здійснення розрахунків за придбані товари чи надані послуги.

Використання машинних способів проведення розрахунків забезпечує: можливість точного обліку торговельної виручки по кожному з касирів і в цілому по торговельному підприємству, високу продуктивність праці, скорочення до мінімуму помилок під час проведення розрахунків за товари, зменшення витрат часу на розрахунки за товари, підвищення культури торговельного обслуговування, вивчення реалізованого попиту на кожен із запрограмованих товарів або страв тощо.

Конструкція сучасних електронних контрольно-касових апаратів (ЕККА) забезпечує можливість виконання таких операцій: програмування різних параметрів товарів (залежно від моделі ЕККА); програмування постійної інформації (назви ресторанного підприємства, його адреси, фіскального номера, % ставок ПДВ, дати і часу тощо); продаж як попередньо запрограмованих, так і незапрограмо-ваних товарів; отримання службових та фіскальних звітів; службового внесення і видачі готівки; корекція неправильно набраної інформації; анулювання зареєстрованих товарів у межах незакритого чека тощо. Окремі моделі ЕККА також дають можливість здійснювати зчитуван­я штрихового коду; програмувати продаж товарів, отримувати звіти за допомогою ЕОМ; використовувати кредитні картки для розрахунків за придбані товари; працювати в режимі продажу товарів у комплексі з електронними вагами.

Все це сприяє прискоренню товарооборотності, скороченню чисельності працівників, які займаються обліком товарно-мате­ріальних цінностей. Окремі моделі сучасних ЕККА є складовими частинами автоматизованих систем управління торговельно-техноло­гічними процесами, що сприяє підвищенню рівня оперативного керівництва закладів ресторанного господарства.

Застосування реєстраторів розрахункових операцій, до яких згідно із Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг" належать: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат із продажу товарів (послуг) тощо, створює умови для чіткого обліку і контролю готівки, отриманої від покупців за продані товари, сприяє як механізації праці контролерів-касирів, так і точному обліку і зберіганню товароматеріальних цінностей.

Відповідно до загальноприйнятої у світовій практиці класифікації ЕККА за сферами застосування поділяються на: 1) ЕККА для

торгівлі; 2) ЕККА для сфери послуг; 3) ЕККА для торгівлі нафтопродуктами; 4) ЕККА для готелів і ресторанів.

Залежно від функціональних можливостей апарати також поділяються на: 1) автоматний ЕККА; 2) пасивний системний ЕККА; 3) активний системний ЕККА.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]