Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білет.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.07.2019
Размер:
43.34 Кб
Скачать
  1. Основні команди для роботи з таблицями в реляційних базах даних: створення структури записів, заповнення даними, редагування даних. Приклади.

В основі реляційних баз даних лежать таблиці. Таблиці зазвичай описують певні теми, наприклад, табель успішності описує оцінки учня за півріччя і за рік. Тобто табель являє собою табли¬цю, у якій є поле з назвою предмета, а також поля з оцінками за півріччя і поле з оцінкою за рік. Перед створенням таблиці треба добре уявити її структуру, тобто склад полів, типи даних і властивості полів. Для створення таблиці в додатку Ассess відкрийте вікно бази даних. Перейдіть у цьому вікні на вкладку Таблиц* і клацніть по кнопці Создать. У наступному діалозі виберіть режим Конструктор, призначений для заданання структури таблиці. У вікні конструктора треба зазначити склад таблиці, заповнив¬ши для кожного поля таблиці три стовпчики: Имя поля, Тип данных Описание. У першому стовпчику задається ім'я поля майбут¬ньої таблиці, у другому вказується його тип, а в третій вводиться інформація про призначення поля. Кількість записів у вікні кон¬структора має збігатися з кількістю полів у створюваній таблиці. У бази даних інформація зазвичай вводиться за допомогою форм, а зберігається — у вигляді таблиць. Форма — це об'єкт бази даних, призначений для введення і відображення інформації. Форма обов"язково містить елементи(поля), у які користувач вводить дані. Для створення форми треба відкрити вікно БД, перейти на вкладку Форми і клацнути по кнопці Создать. В наступних діалогах варто виконувати розпорядження програми Майстра створення форм. У результаті цього на екрані зявиться вікно Форми, у яку можна відразу вводити дані.

Білет№ 24.

Побудова діаграм і графіків на основі табличних даних у середовищі табличного процесора. Приклади. Діаграми призначені для графічного відображення числових даних у звітах, на презентаціях, рекламних чи веб-сторінках тощо. Діаграми поділяються на стандартні та нестандартні. Діаграму можна побудувати командою за допомогою програми, яка має назву Майстер діаграм. її можна запустити двома способами: • натисканням на кнопку Майстер діаграм на панелі інстру¬ментів; • командами з меню Вставити/Діаграму. Перед запуском майстра слід правильно виокремлювати діа¬пазони з даними, які треба графічно відобразити. Щоб виокре¬мити несуміжні діапазони, потрібно натиснути на клавішу Сtrl. Під керівництвом майстра виконують чотири кроки. Крок І: вибрати тип і вигляд діаграми. Крок2: задати діапазон з даними Крок 3: задати параметри діаграми Крок 4: зазначити куди занести діаграму ( на поточну, чи окрему сторінку) Зміни у створеній діаграмі можна внести за допомогою контекстного меню елементів, команди Діаграма або панелі інстру¬ментів з назвою Діаграма. Щоб вставити в діаграму пропущений елемент, використову¬ють команди Вставити/Діаграма/ Параметри діаграми. Тип діа¬грами можна в будь-який момент змінити. Для цього діаграму треба вибрати, викликати майстра діаграм, вибрати інший тип і натиснути на кнопку готово. Для побудови графіків функцій використовують тип діаграми Графік. Цей тип діаграми потребує два ряди значень: значення X мають бути розміщені в лівому стовпці, а значення y — у правому. Для побудови графіків слід виокремлювати діапазон лише зі значеннями функцій. На одній діаграмі можна побудувати кілька графіків функцій. Цю можливість використовують для проведення порівняльного аналізу значень У при тих самих значеннях X, а також для гра¬фічного розв'язання систем рівнянь з двома невідомими.