Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
білети -2.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

Ситуаційні задачі.

1. Пацієнт, що лікується у гематологічному відділенні, скаржиться на часті кровотечі із носа та ясен, появу синців на шкірі, слабкості, підвищення ț° до 40°С, біль у горлі та кістках. Об’єктивно: шкіра бліда з численними крововиливами, у зіві – виразково-некротичні зміни. Зуби хитаються. Лімфатичні вузли шиї та пахвинні збільшені. Гепатоспленомегалія. У крові до 80% бластних клітин.

  1. Яке захворювання можна запідозрити у хворого (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіологія захворювання, додаткові методи обстеження.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду за хворим.

2. Хвора скаржиться на відсутність апетиту, відразу до їжі, відчуття печії в язиці, проноси, загальну слабкість. Об’єктивно: шкіра бліда з лимонно-жовтим відтінком, склери субіктеричні, язик яскраво-червоний з тріщинами. Печінка збільшена, м’яка, неболюча. При дослідженні крові: Нb – 67 г/л, еритроцити – 2,2 х 1012/л, кольоровий показник – 1,3; макроцитоз, кільця Кебота тільця Жолі.

  1. Яка анемія у хворої (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Яки чинники зумовлюють виникнення анемій? Класифікація та основні синдроми анемій.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляд за хворими.

3. Пацієнтка скаржиться на слабкість, запаморочення, задишку, серцебиття, спрагу, ламкість нігтів та волосся, бажання їсти крейду. В анамнезі часті маткові кровотечі. Об’єктивно: шкіра та слизові оболонки бліді, тріщинки у кутках рота, язик червоний, згладжений. Посилене випадіння волосся, розшарування нігтів. Пульс – 90 уд. за хвилину, АТ – 90/60 мм рт. ст. При дослідженні крові: Нb – 70 г/л, еритроцити – 2,3 х 1012/л , кольоровий показник – 0,6, виражений анізоцитоз та пойкілоцитоз.

  1. Яка анемія у хворої (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Яки чинники зумовлюють виникнення анемій? Класифікація, основні синдроми анемій.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляд.

4. Хвора на цукровий діабет скаржиться на сухість у роті, наростаючу спрагу, сонливість, нудоту, загальну слабкість. При огляді: шкіра суха, м’язова слабкість, глибоке та шумне дихання, запах ацетону з рота, очні яблука м’які, зіниці звужені, пульс частий, слабкий, 102 уд. за хвилину, АТ 100/65 мм рт. ст. При біохімічному дослідженні крові глікемія дорівнює 20,1 ммоль/л.

  1. Яке ускладнення виникло у хворої (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Визначити об’єм невідкладної допомоги при ускладненні.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи проведення інсулінотерапії.

5. Хвора на цукровий діабет після щоденної ін’єкції інсуліну займалася аеробікою та раптово втратила свідомість. Об’єктивно: шкіра волога, бліда, дихання поверхневе. Пульс – 98 за хвилину, АТ – 110/70 мм рт. ст., судоми, очні яблука тверді. При біохімічному дослідженні крові глікемія дорівнює 2,9 ммоль/л.

  1. Яке ускладнення виникло у хворої (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Визначити об’єм невідкладної допомоги при ускладненні.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування цукрового діабету.

6. До сімейної медсестри звернулася пацієнтка зі скаргами на сонливість, мерзлякуватість, зниження пам’яті, випадіння волосся, крихкість нігтів, слабкість, головний біль, здуття живота, закрепи. Рік тому перенесла струмектомію. Об’єктивно: шкіра бліда, суха, зморшкувата, обличчя одутле, риси грубі. Мова повільна. Голос хриплий. Т° тіла 35,0°С. Тони серця послаблені, пульс 54 уд. за хвилину, АТ 90/60 мм рт. ст.

  1. Яке захворювання можна запідозрити у хворої(обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Етіологія, клінічні ознаки, додаткові методи дослідження, можливі ускладнення захворювання.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

7. В ендокринологічному відділенні перебуває хвора із скаргами на підвищену збудливість, почуття тиску у передній ділянці шиї, плаксивість, втрату маси тіла на фоні збереженого апетиту, тремтіння рук, постійне серцебиття, відчуття жару. Такий стан розвинувся у хворої декілька місяців тому після тяжкої психічної травми. Об’єктивно: хвора худорлява, відмічається метушливість, багатослів’я, плаксивість. Очі витрішкуваті, шкіра тепла, волога. Тремор рук. Шия стовщена за рахунок збільшеної щитоподібної залози. Пульс 112 за хвилину, АТ 110/75 мм рт. ст.

  1. Яке захворювання можна запідозрити у хворої (обґрунтуйте)? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнтки.

  2. Етіологія, клінічні ознаки, додаткові методи обстеження, можливі ускладнення захворювання.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Принципи лікування та догляду.

8. У пацієнта після фізичного навантаження з’явився різкий біль у поперековій ділянці зліва, що іррадіює у статеві органи та внутрішню поверхню стегна, болюче сечовипускання. Біль такий сильний, що у хворого часом «темніє в очах». З анамнезу відомо, що на протязі 20 років хворіє на нирковокам’яну хворобу. Об’єктивно: хворий збуджений, не може обрати собі положення. Позитивний симптом Пастернацького зліва. Сеча мутна, кількість її зменшена.

  1. Який стан виник у хворого? Визначити актуальні та потенційні проблеми пацієнта.

  2. Етіологія захворювання, додаткові методи обстеження, можливі ускладнення.

  3. Визначити характер сестринських втручань. Об’єм невідкладної допомоги та догляд за хворим.

9. Хвора скаржиться на нездужання, лихоманку, тупий біль в правій поперековій ділянці, часте болюче сечовипускання. Захворювання пов’язує з переохолодженням. Об’єктивно: шкіра обличчя гіперемійована, гаряча на дотик, ț° тіла 39,5°С. Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Сеча мутна, дизурія. При клінічному дослідженні сечі – бактерії у великій кількості.