Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОЕДСП модуль 2.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.06.2019
Размер:
79.39 Кб
Скачать
  1. Cобственные и заемные источники инвестиций в пополнение флота

Собственные:

  1. Внутренние

  • Уставный капитал (средства от продажи акций и паевы взносы участников)

  • Прибыль, оставшаяся в распоряжении предприятия

  • Амортизационные отчисления от используемых собственных основных фондов

  1. Внешние

  • Привлечение дополнительного паевого или акционерного капитала

  • Прочие внешние источники формирования собственных финансовых ресурсов

Заемные:

  • Кредиты коммерческих банков

  • Кредиты небанковых финансовых институтов

  • Судостроительные кредиты

  • Финансирование с использованием различных схем лизинга судов

  • Займы частных судоходных фондов

  • Средства, полученные путем выпуска облигаций

  • Займы в рамках мезонинного финансирования

  1. Банковское кредитование пополнения флота. Основные условия кредитования договора

Традиційною схемою фінансування придбання морських суден є залучення банківських кредитів у співвідношенні 50:50, 60:40, 70:30, 80:20, де 50–80% – це кредитні ресурси, 20–50% – власні кошти судноплавної компанії, але 70–80% одержують лише першокласні позичальники зі стабільним грошовим потоком і / або іншими формами забезпечення.

Граничний строк кредиту кожний комерційний банк установлює у відповідності зі своєю кредитною політикою у формі лімітних періодів надання окремих видів кредиту. Період кредитування встановлюється з урахуванням строку окупності судна й рівня амортизаційних відрахувань. Чим вище рівень фрахтових ставок, тим менше період кредитування. Він може становити від 2 – 5 років до 10 – 12 (рідше до 15) років.

Валюта кредиту має для підприємства морського транспорту велике значення, оскільки як для оплати вартості судна, так і для фрахтових платежів звичайно передбачають жорстку валюту, найчастіше USD або EUR.

Найпоширенішими схемами погашення кредитів у практиці роботи комерційних банків є наступні: диференційованими платежами; ануїтетними платежами; періодичними внесками; з пільговим періодом по виплаті основного боргу.

  1. Способы обеспечения возврата кредитных средств

Для забезпечення гарантованого повернення коштів підприємствами морського транспорту банки використовують наступні способи.

1) Застава активу. Наприклад, морське судно, що купується, закладається на користь банку-кредитора. Заставна вартість морського судна (як і будь-якого майна, переданого в заставу) є похідній від його ринкової вартості, очищеної від ризиків втрати, знецінення.

2) Додаткове забезпечення. Інші реальні або фінансові активи підприємства морського транспорту заставляються на користь банку-кредитора. Як додаткове забезпечення можуть використовуватися інші активи, що належать підприємству, цінні папери.

3) Поступка надходжень підприємства, наприклад, для судноплавної компанії:

– Фрахт і демередж, отримані за рахунок експлуатації судна на умовах рейсового чартеру, можуть бути закладені банку-кредиторові як гарантія того, що виплати банку є першочерговими вимогами.

– Прибуток від фрахтування судна на час, закладений на користь банка-кредитора як забезпечення кредиту, підвищує надійність забезпечення.

– На користь банку-кредитора можуть бути також закладені суми страхового відшкодування й доходи від продажу матеріальних активів компанії.

4) Застава коштів. На користь банку можуть бути закладені кошти, що перебувають на розрахунковому рахунку, накопичувальному рахунку, депозитному рахунку, резервному рахунку по обслуговуванню позики та ін.

Соседние файлы в предмете Экономика