Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗНО з укр. літ. (підготовка)doc.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
557.06 Кб
Скачать

Шевченко

Не поет — бо це ж до болю мало,

Не трибун — бо це лиш рупор мас,

І вже менш за все — «Кобзар Тарас»

Він, ким зайнялось і запалало.

Скорше — бунт буйних майбутніх рас,

Полум'я, на котрім тьма розстала,

Вибух крові, що зарокотала

Карою за довгу ніч образ.

Лютий зір прозрілого раба,

Гонта, що синів свяченим ріже,—

У досвітніх загравах — степа

З дужим хрустом випростали крижі.

А ось поруч — усміх, ласка, мати

І садок вишневий коло хати.

Іван Багряний (справжнє ім’я – Іван Павлович Лозов’яга (Лозов’ягін) «Тигролови»

«Тигроло́ви» пригодницький роман з автобіографічними елементами Івана Багряного, написаний 1944 року як «Звіролови», згодом перероблений і виданий 1946 року під назвою «Тигролови».

Роман окремими виданнями українською мовою виходив за кордоном 1955 р. (Детройт, США), 1970 р. (Нью-Йорк), 1991 р. (Детройт), а також видавався англійською, німецькою і нідерландською мовами.

Історія написання

Перебуваючи на окупованій німцями Західній Україні, переховуючись деякий час від ґестапівців у Моршині, Іван Багряний написав твір за 14 днів (під час втечі з далекосхідного концтабору). В основу роману поклав власний гіркий далекосхідний досвід:«Мені не треба було нічого вигадувати. Життя товпилося в моїй душі і виривалося, як Ніагара. Країну, про яку я писав, я любив, як свою другу батьківщину, хоч і потрапив у неї невільником...

Я не просто писав, я - жив! І упивався тим життям, повтореним з такою страшною силою, що перевищує силу реальності на багато разів.[»

Твір був вперше надрукований 1944 року у львівському журналі «Вечірня година» у скороченому вигляді під назвою «Звіролови». Того ж року на літературному конкурсі у Львові роман був нагороджений першою премією, яку розділив з повістю Тодося Осьмачки «Старший боярин».

Про назву твору

Назва твору є символічною. Змінивши її з початкової «Звіролови» на «Тигролови», Іван Багряний суттєво поглибив змістові акценти розповіді. Тигр — один з наймогутніших і найнебезпечніших диких звірів. Родина Сірків, живучи в єдності з навколишньою природою, навчилася приборкувати цих звірів. Автор стверджує мужність, фізичну та моральну силу Сірків, представників українського народу, їхню здатність перемагати найтяжчі обставини.

Через мотиви утечі й «польованої людини» образ Григорія Многогрішного також асоціюється з цим сильним, сміливим і вольнолюбивим диким звіром. Іван Багряний показує становлення «нового українця», який зможе здолати дракона, і таким чином вибороти право свого народу на майбутнє. Нащадок козацької шляхти (Григорій — правнук гетьмана Дем'яна Многогрішного) вступає у боротьбу і вбиває «новітнього тигролова», уособлення радянської імперської системи майора Медвина.

Проблематика твору

1. Виживання людини в умовах жорстокого терору;

2. Боротьба добра і зла;

3. Cправедливість і кара;

4. Моральний вибір;

5. Воля до життя і цілеспрямованості;

5. Стосунки людини і природи;

6. Родинні взаємини;

7.Вічність вікових традицій предків;

8. Кохання.

Сюжет

Сюжетна канва роману побудована навколо двох постатей — Григорія Многогрішного і майора НКВС Медвина. Їх двобій — це боротьба Людини із світом пітьми і пекла. Автор, як очевидець, змальовує страшні картини знущання над людьми, приниження їх людської гідності, насильства, приреченості на забуття в пеклі концтаборів. Юнак тікає з ешелону смерті — і в сотень інших арештантів піднімається дух, з'являється надія хоч не на порятунок, так на помсту своїм мучителям. Блукає в нетрях

у пошуках порятунку й безпечного місця — і рятує дівчину-мисливця від розлюченої ведмедиці, хоча сам був на межі смерті від фізичного виснаження. Користується гостинністю українського роду Сірків із Зеленого Клину — і стає їм за сина та брата, партнера у полюванні. Закохується в Наталку, страждає, але приховує свої почуття, щоб не наражати дівчину на небезпеку, — і дає їй врешті-решт омріяне щастя взаємної любові. Вони живуть довго та щасливо!

Головні герої роману:

1. Григорій Многогрішний - правнук гетьмана Дем'яна Многогрiшного - дорогою на Колиму наважився на вiдчайдушну втечу, вiдстоюючи своє право бути вiльним. Вiн не може залишатися у "ешелонi смертi", вiн не змирився з приреченiстю на забуття в жахливiй легендi про зникнення душ у пеклi концтаборiв, збунтувався, вирвався з пащi дракона, а це вже перемога людей, а це вже свiдчення нездоланностi духу.

Могутня воля до життя, гiдного людини, виносить Григорiя iз експресу смертi, але ж вiн потрапляє у незвiданi, незнайомi мiсця, у тайгу. Та незбориме бажання жити додає сили Григорiю, вiн дотримується закону: заблудився - вмiй знайти дорогу. I коли все ж вiн потрапляє на поселення українцiв у Сибiру, то його, як i всiх їх, охоплює безмежна любов до рiдної землi, стискає у свої обiйми кохання до красунi Наталки.

2. Наталка Сірко - Це особистiсть, яка знає, чого хоче. Вона вiдчуває слова Григорiя: "Пам'ятай про смерть". Наталка проста українська дiвчина, у неї є Батькiвщина. Кохання робить її ще кращою, привабливiшою, жвавiшою: "Горда, як королева, буйна, як вiтер, радiсна, як сонце, мерехтiла очима i смiялась, закинувши голову... Ось вона справжня, свавiльна, i горда, i прекрасна, як богиня..."

3. Медвин - майор НКВС - новiтнiй тигролов. Вiн полює на гордого, неприрученого тоталiтарною системою молодого "тигра", iз України.

4. Родина Сірків (батько і мати Наталки, брат Грицько) – родина українських переселенців. (Сірки - нащадки запорізьких козаків, які намагалися створити там власну державу для переселенців з України. Сірки - справжні господарі, носії культури наших далеких предків.)

Мати- зберегла на цій далекій чужині уклад українського життя — одяг, хатнє убранство, свята, пісні й перекази. Вперше вона постає перед очима Григорія «... в очіпку і в рясній, стародавній спідниці», а «голос у неї такий..., як у всіх матерів там, за тисячі кілометрів звідси». Вона працьовита, любляча, турботлива. У хаті в Сірків усе прибрано, опоряджено за гтарим українським звичаєм. Свою любов до рідного краю — далекої України — мати передала й дітям. Наталка і Грицько залюбки співають українських пісень, беруть участь у старовинних обрядах, додержуючись традицій предків.

Тема роману: показ страшних, трагічних років періоду масових сталінських репресій; переслідування «політично неблагонадійних».

Головна думка твору: автор переконує і запевняє в тому, що за будь-яких обставин, людина може і повинна бути Людиною. І. Багряний усе життя біг над прірвою з вірою в людину, прагнучи запалити

в ній невгасиму іскру, яка б висвітлила шлях із чорної прірви зневіри, приниження в безсмертя.

Твір закінчується фразою: «Сміливі завжди мають щастя».

Літературно-мистецькі напрями

Напрям, час поя­ви в літературі

Особливості

Зразки і представники

Метод

Монументалізм

Раннє Середньо­віччя, X - XI ст.

Увага до змісту, простота форми, культ держави, хрис­тиянський оптимізм.

Житія, літописи («Повість минулих літ»)

Реалістичний

Орнаменталізм

Пізнє Середньовіч­чя, XII - XIII ст.

Ускладненість (символіка, тропи, ускладнена компози­ція), аскетизм, песимізм.

«Слово о полку Ігоревім»

Романтичний

Ренесанс

Кінець XV -початок XVII ст.

Наслідування античного мистецтва, гуманізм, крити­ка Середньовіччя, католиць­кої церкви, релігійний інди­відуалізм.

Латиномовні твори Ю. Дрогобича, С. Кленовича, вірші К. Саковича, послання І. Вишенського

Реалістичний

Бароко

XVII - XVIII ст.

Ускладнена форма, пере­насиченість стилістичними прикрасами, увага до силь­них почуттів і переживань, поєднання античної та хрис­тиянської традицій.

П. Могила, І. Величковський,

Ф. Прокопович,

Г. Сковорода

Романтичний

Класицизм

Кінець XVIII -початок XIX ст.

Ідеологія просвітництва, іде­ал краси як величавості, ка­нонічність, простота форми.

І. Котляревський, Г. Квітка-Основ'я-ненко

Реалістичний

Сентименталізм

Кінець XVIII -початок XIX ст.

Надмірна чуттєвість, мо­ралізаторство, увага до жит­тя народу.

Г. Квітка-Основ'я-ненко

Романтичний

Романтизм

Перша половина XIX ст.

Виняткові характери у ви­няткових обставинах, ліризм, фантастика, увага до історич­ного минулого, героїв-лица-рів, звернення до фольклору.

М. Гоголь, Т. Шевченко, П. Куліш

Романтичний

Реалізм

Друга половина XIX ст.

Увага до повсякденного суспільно-побутового життя, типізація, епічність.

Марко Вовчок, І. Нечуй-Левицький, Панас Мирний, І. Карпенко-Карий

Реалістичний

Модернізм

Кінець XIX -XX ст.

Увага переноситься на осо­бистість, її внутрішній світ, естетизм, ліризм, умовність, ідеологічність, волюнтаризм.

Течії: неоромантизм, нео­класицизм, символізм, ім­пресіонізм, експресіонізм, неореалізм, футуризм, сюр­реалізм та ін.

0. Кобилянська,

І. Франко, Леся Українка, М. Рильський,

П. Тичина, М. Хвильовий, Є. Маланюк,

І. Драч, Л. Костенко

Романтичний

Постмодерн

Кінець XX -початок XXI ст.

Відкидання абсолютних об'єктивних істин, будь-яких ідеологій, підкреслена ерудо­ваність, іронічність та паро­дійність, ускладнене асоцію-вання, стильовий еклектизм, колажність.

В. Шевчук, Ю. Андрухович, 0. Забужко, 0.Ірванець, А. Охрімович,

С. Процюк, К. Москалець

Реалістичний

Модернізм - філософсько-естетична й художня система, що склалася на межі XIX -XX ст. і об'єднала новітні напрями й течії, яким притаманна більша увага до внутріш­нього світу людини і більша творча свобода у його розкритті.

Основні модерністські напрями й течії (в літературі)

Назва напряму (течії)

Характеристика

Представники

Імпресіонізм

В основі лежить витончене відтво­рення особистісних вражень і спосте­режень, миттєвих відчуттів і пере­живань, настроїв митця.

Посилена естетична роль кольорів, звукових тонів, передача внутрішніх психологічних станів.

М. Коцюбинський,

Г. Журба, Г. Михайличенко,

Г. Косинка, Є. Плужник та ін.

Експресіонізм

Передача загостреного суб'єктив­ного світобачення митця, напруги його переживань та емоцій, бурхли­вої реакції на антигуманні суспіль­ні явища.

В. Стефаник, 0. Турянський (повість «Поза межами болю»),

М. Куліш («97»), проза М. Хвильового, Ю. Липи, Т. Осьмачки та ін.

Неоромантизм

Прагнення розірвати ідеал з дій­сністю, уславлення індивідуальної й суспільної свободи, піднесення по­статі визначного героя, його порив у майбутнє.

Леся Українка, А. Тесленко, Марко Черемшина, 0. Кобилянська (психо­логічна проза), А. Кримський (перший філософський роман) та ін.

Неореалізм

Відзначається (порівняно з кла­сицизмом) глибоким психологізмом і ліризмом, філософським осмислен­ням життя, поєднанням з докумен­тальною достовірністю зображення.

В. Винниченко, В. Підмогильний, Б.Антоненко-Давидович, Григорій Тютюнник та ін.

Неокласицизм

Повернення до вічних законів мистецтва, орієнтир на кращі здобут­ки античності, інтелектуалізм, вико­ристання зразків античної культури і культури епохи Відродження, есте­тизм, аристократизм духу, гармонія між розумом і почуттями, несприй-няття радянської дійсності (комуніс­тичної ідеології - всього, що призве­ло до падіння рівня духовності).

Принцип неокласиків:

«На теми, що нові, античний вірш складаймо».

Характерні жанри: сонет, олексан-дрина, терцина, октава, рондо тощо.

«П'ятірне гроно» неокла­сиків:

М. Зеров, М. Драй-Хмара, П. Филипович, 0. Бур-гардт (Юрій Клен), М. Рильський. Поети «празької школи» та ін.

Символізм

Головний художній засіб - символ як спосіб вираження незбагненної суті явищ життя та індивідуальних уявлень митця (символ поза межа­ми чуттєвого сприймання, дає право тлумачити його по-своєму).

П.Тичина, М. Вороний, М. Шаповал, П. Савченко, В. Ярошенко та ін.

Футуризм

Виник як різновид італійського авангардизму; формалістичний на­прям.

Принцип:

«Ліквідація мистецтва є наше мис­тецтво»; «Набутки розуму, а не душі та серця».

Заперечення реалізму, відкидан­ня класичної спадщини, руйнування традицій і прийомів старого мисте­цтва, створення нового стилю.

М. Семенко, Я. Савченко, В. Поліщук та ін.

Основні літературні організації, угруповання, товариства, школи (відгалуження української літератури) та ін.

Назва

Представники

«Руська трійця» 1834 р., м. Львів

Маркіян Шашкевич, Яків Головацький, Іван Вагилевич

Кирило-МефодіГвське братство (товариство) Виникло у грудні 1845 - січні 1846 р. у м. Київ

В. Білозерський, М. Гулак, П. Куліш, Т. Шевченко, М. Костомаров, 0. Тулуб та ін.

«Молода муза» як ланка загальноєвропей­ського руху за оновлення літератури 1907 р., м. Львів

Б. Лепкий, П. Карманський, М. Яцків та ін.

«Празька школа» українських письменни-

ків-емігрантів

Існувала в середині XX ст.

Ю. Дараган, Є. Маланюк, Олег Ольжич, Л. Мосендз, 0. Теліга, Н. Лівицька-Хо-лодна, 0. Лятуринська, 0. Стефанович та ін.

МУР (Мистецький український рух) 1945 р., на західнонімецьких землях

У. Самчук, С. Маланюк, Юрій Клен, 0. Лятуринська, Б. Кравців, С. Гордин-ський, Ю. Косач та ін.

«Слово» 1954 р., СІЛА

І. Костецький, В. Барка, С. Гординський, Д. Гуменна, Г. Журба, Г. Костюк та ін.

«Нью-Йоркська група» 1954 р.

Б. Бойчук, Б. Рубчак, Ю. Тарнавський, Женя Васильківська, Патриція Килина, Е. Андієвська та ін.

«Шістдесятники» 60-ті роки XX ст.

Л. Костенко, В. Симоненко, Д. Павличко, І. Драч, М. Вінграновський, Б. Олійник, Григір Тютюнник, Є. Гуцало, В. Дрозд, Р. Іваничук, В. Стус та ін.

«Київська школа» поетів 60-ті роки XX ст.

В. Голобородько, В. Кордун, М. Вороб-йов, В. Рубан, М. Саченко, В. Отрощенко та ін.

Національна спілка письменників України (НСПУ)

оновлена в 1991 р. (І з'їзд), 1996 р. (II з'їзд), 2001 р. (III з'їзд)

Понад 1,5 тис. членів.

До 2001 р. очолював Ю. Мушкетик,

з 2001 р. - В. Яворівський

Асоціація українських письменників (АУП) 3 1997 р.

Понад 100 письменників

Президент - Ю. Покальчук, згодом -

Т. Федюк

«Бу-Ба-Бу» (Бурлеск, Балаган, Буфонада) 3 1985 р., м. Львів

Ю. Андрухович, В. Неборак, О. Ірванець

«Нова дегенерація»

3 1992 р., м. Івано-Франківськ

І. Андрусяк, І. Ципердюк, С. Процюк

«Пропала грамота» 3 1991 р., м. Київ

В. Недоступ, С. Либонь, Ю. Позаяк

«Західний вітер»

3 1992 р., м. Тернопіль

В. Гайда, Б. Щавурський, В. Махно, Г. Безкоровайний

«ЛуГоСад»

3 1986 р., м. Львів

І. Лучук, Н. Гончар, Р. Садловський

«Червона фіра»

3 1991 р., м. Харків

С. Жадан, Р. Мельників, І. Пилипчук та ін.