Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИМИ_ЛР_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Cтворення програмної структури об’єкта моделювання

Мета роботи: Розробка програмної конфігурації структури об’єкта моделювання

Інструкція з виконання лабораторної роботи

Програмна структура (ПС) об’єкта моделювання (ОМ) створюється за допомогою результатів системного аналізу процесу, який відбувається у ньому, що дозволяє визначити кількість елементів структури та функції, які вони виконують.

Задамо, як приклад, структуру виробничої дільниці ОМ, яку подано на рис.2.1. На ній обробку проходять деталі двох типів (І та ІІ), які надходять до дільниці у загальному потоці.

Рис.2.1. Структура об’єкта моделювання

Виробнича дільниця включає у себе сім верстатів В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7. Технологія обробки деталей І-го типу виконується на верстатах В1, В2, В3, В4. Технологія обробки деталей ІІ-го типу виконується на верстатах В1, В5, В6, В7. На рис.2.1 технологічний маршрут обробки деталей І-го типу показаний суцільною лінією, а деталей ІІ-го типу – пунктирною.

Сформулюємо умови, які супроводжують виконання технологій обробки деталей обох типів.

  1. Надходження заготовок деталей на вхід дільниці (верстат В1) є процесом (у залежності від індивідуального завдання студента), який може мати як детермінований, так і стохастичний характер.

  2. Вибір заготовки деталі певного типу з їх загальних вхідних потоків для обробки на верстаті В1 є процесом випадковим.

  3. Одночасну обробку деталей будь-яких типів заборонено на усіх верстатах.

  4. Обробка деталей будь-яких типів на усіх верстатах дільниці може здійснюватися тільки в тому випадку, коли ці верстати вільні.

  5. На кожному з верстатів В1…В7 обробка кожної наступної деталі виконується тільки у порядку черговості їх надходження.

Враховуючи індивідуальні початкові дані (структура ОМ), які отримали студенти для проведення моделювання дільниці, розглянемо порядок роботи з програмою імітаційного моделювання щодо програмування структури ОМ.

2.1. Характеристика складників моделі, які використовувалися для формування структури ом

Для побудови ПС ОМ у моделі використовуються стандартні елементи трьох типів:

  • „Елемент обслуговування – робоче місце” (у програмі - Эл.обслуживания);

  • “Джерело” (у програмі - “Источник”);

  • “Поглинач” (у програмі - “Утилизатор”).

Елемент програмної структури „Елемент обслуговування” використовується для імітації виконання технологічної дії у кожному функціональному елементі структури ОМ, який був виділений при проведенні декомпозиції технологічного процесу (ТП). У нашому прикладі структура дільниці була подана сімома функціональними елементами-верстатами (рис.2.1) і тому ПС ОМ буде включати у себе сім елементів типу „Елемент обслуговування”.

Окрім елементів типу „Елемент обслуговування”, до складу ПС ОМ обов’язково вводяться елементи-імітатори поведінки навколишнього середовища. До таких елементів такого типу належать “Джерела” та “Поглиначі”.

Елементи типу “Джерела” виконують операції генерування (“народження”) вхідних потоків заготовок деталей відповідно до виявлених характеристик цих потоків (інтенсивностей, законів розподілу моментів надходження деталей, тощо). Результатом роботи цих елементів ПС є створення черг заготовок деталей на вході у ТП. Незважаючи на кількість типів заготовок (видів сировини), які надходять на вхід ТП, до ПС ОМ вводиться тільки один елемент типу “Джерело”.

Елемент типу “Поглинач” виконує функцію знищення (видалення) з ПС ОМ деталей, які пройшли повний цикл обслуговування (виготовлення) і являють собою якісну продукцію, або з якихось причин були відбраковані у ході обслуговування. По суті “Поглинач” є акумулятором статистик імітаційного моделювання для кожної його ітерації (кожного запуску програми). Аналогічно до попереднього випадку до ПС ОМ вводиться тільки один елемент типу “Поглинач”.

Розглянемо принцип роботи з програмою імітаційного моделювання щодо створення ПС ОМ.