Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИМИ_ЛР_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
168.96 Кб
Скачать

2.2. Підготовка до роботи та запуск програми

Резервування папки для користувача

Усі робочі файли програми моделювання містяться у папці “ImModel”, яка знаходиться на робочому столі комп’ютера.

Перш ніж починати роботу з програмою, необхідно у папці “Проекты для студентов” створити власну копію папки “ ImModel”, надати їй оригінальне ім’я та працювати лише з цією копією.

Папка “ImModel” містить у собі файли “Model.exe”, “Masivi.mdb” та “Data.mdb”. Перший файл є стартовим і слугує для запуску програми. Файли “Masivi.mdb” та “Data.mdb” програмного середовища Microsoft Office Access 2003 необхідні для накопичування поточних та остаточних даних моделювання. Для підтримки роботи програми моделювання необхідна підтримка програми Microsoft Visual Basic 6.0, яка вже встановлена у комп’ютерному класі.

Увага! Допустимим є тільки перейменування папки “ImModel”. Її внутрішні файли перейменовувати не можна.

2.3. Процедура створення програмної структури об’єкта моделювання

У створеній резервній копії папки користувача запустити файл “Model.exe”. Після завантаження програми моделювання на екрані з’явиться панель “Главная форма” (рис.2.2). За рахунок функцій цієї панелі здійснюється введення до моделі усіх початкових даних моделювання, зокрема програмної структури ОМ.

Рис. 2.2. Панель головної форми програми моделювання

ПС ОМ створюється за рахунок типових елементів, про які йшлося вище.

За допомогою кнопки “Добавить элемент” активізуються кнопки “Источник”, “Эл.обслуживания” та “Утилизатор”.

За допомогою цих кнопок можна створювати програмні структури ОМ з досить великим числом робочих місць (функціональних елементів) і з візуалізацією такої структури на екрані дисплея. Для набору елементів програмної структури ОМ необхідно:

  1. Натиснути кнопку “ Добавить элемент”.

  2. Обрати тип елемента, який вводиться до структури - “Источник”, “Эл.обслуживания”, “Утилизатор”.

  3. Курсор встановити на обраному місці робочої області “Главной формы” та один раз натиснути ліву клавішу миші. Обраний елемент структури буде розташований у обраному місці.

Повторити вказану процедуру для внесення до програмної структури потрібної кількості елементів ОМ.

На рис. 2.2 показано побудовану ПС ОМ за початковою структурою рис. 2.1.

Функціональні зв’язки між елементами ПС розробляються за заданою конфігурацією початкової структурної схеми ОМ та програмно створюються у моделі за допомогою режиму “Редактирование цепочки”.

2.4. Процедура створення функціональних зв’язків між елементами програмної структури

Вхід до режиму “Редактирование цепочки” здійснюється за допомогою відповідної кнопки на панелі “Главной формы”. Режим буде активізований у випадку, якщо до поля “Главной формы” обов’язково попередньо введені елементи типу “Источник”, “Утилизатор” та хоча б один “Эл.обслуживания”.

Режим “Редактирование цепочки” дозволяє програмно задати порядок проходження компонент по елементам обслуговування від їх джерела до поглинача, тобто сформувати технологічний маршрут виготовлення продукції.

Після натиснення кнопки “Редактирование цепочки” на екрані з’являється вікно, форма якого показана на рис.2.3.

Рис. 2.3. Вікно режиму “Редактирование цепочки”

Формування технологічного маршруту виготовлення продукту для сировини обраного типу починається з натиснення на клавішу “Добавить цепочку”. У верхньому лівому вікні форми “Редактирование цепочки” з’явиться цифра “1” (перший ланцюжок), яку буде відтінено синім кольором. У нижньому лівому вікні “Доступные элементы” надано повний перелік номерів елементів обслуговування, які були введені до програмної структури ОМ (окрім номерів джерела до поглинача).

Елементи першого технологічного маршруту (першого ланцюжка) послідовно переносяться з віна “Доступные элементы” до вікна “Элементы в цепочке”, за наступною процедурою:

  1. Відтінити у вікні “Доступные элементы” потрібний номер елемента обслуговування.

  2. Натиснути клавішу “”. Номер обраного елемента обслуговування буде перенесений до вікна “Элементы в цепочке”.

Операція, яку було виконано, адекватна означенню того, що елемент обслуговування з обраним номером буде першим на технологічному маршруті виготовлення продукції 1-го типу. Потім вказана вище процедура повторюється для другого елементу за технологічним маршрутом і так далі, поки ми не введемо до першого ланцюжка останній елемент технології.

Для нашого прикладу структурної побудови ОМ для першого ланцюжка (технологія виготовлення деталей І-го типу) у вікно “Элементы в цепочке” з вікна “Доступные элементы” послідовно повинні бути введені номери елементів 2, 3, 4, 5.

Другий, як і інші можливі технологічні маршрути, формуються після закінчення роботи з попереднім ланцюжком за допомогою повторного натиснення на клавішу “Добавить цепочку” і далі – за вказаною вище процедурою.

Після закінчення процедури формування усіх необхідних ланцюжків необхідно натиснути клавішу “Сохранить и закрыть” у вікні форми ”Редактирование цепочки”.

Після цього візуалізація програмної структури ОМ з’являється у полі “Главной формы” і має вид, показаний на рис.2.4.

Примітка!

При заданні вихідних параметрів роботи „елемента обслуговування” за бажанням користувача він може ввести тип операції, яка виконується на даному РМ – операція типу „перетворення потоку” (певні операції над елементами потоку однотипних виробів) або операція типу „збірка” (збірка комплексу з різнотипних елементів) (ці функції виконуються у рамках виконання процедур програмування властивостей елементів ПС).

Якщо обрати опцію “Элемент как сумматор” – програма буде розглядати цей елемент як складальний (на ньому два чи більше потоків різних типів об’єднуються в один).

Дана операція проводиться у режимі введення властивостей елемента (кнопка “Свойства” на головній панелі), для чого необхідно для елемента, який виконує функції складального:

Виділити необхідний елемент обслуговування на панелі головної форми програми (встановити курсор у поле цього елемента та натиснути праву клавішу миші).

2. Натиснути на кнопку “Свойства” та увійти до вікна програмування властивостей „Элемент обслуживания” (рис.2.4).

3. У вікно „Элемент как сумматор” внести “галочку”.

Увага! Після цього елементу у системі створюються потік компонент нового типу, що повинно бути зафіксовано у режимі створення нового ланцюжка.

Рис.2.4. Вікно властивостей „Элемент обслуживания”