Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
компресори готово 23.10.07.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
2.2 Mб
Скачать

9.1. Система змащування

Корінні і шатунні підшипники, а також сферична тяга з'єднання шатуна з поршнем змащуються маслом, яке розприскується в картері.

Циліндр І ступеня змащується маслом, що надходить у розпиленому вигляді по трубці, яка з'єднує верхню частину порожнини картера з усмоктувальною порожниною циліндра І ступеня.

Циліндри ІІ і ІІІ ступенів змащуються маслом, яке поступає разом з повітрям з циліндра І ступеня.

Підшипники водяного насоса мають індивідуальне змащування, що здійснюється за допомогою двох ковпачкових маслянок.

Масловодовідкремлювач призначений для очищення стиснутого повітря від домішок масла і вологи, що виділяється при конденсації водяних парів в охолодженому повітрі.

Масловодовідкремлювач являє собою сталевий циліндр із напівсферичним днищем. До верхньої кришки, перпендикулярно осі масловодовідкремлювача, кріпиться штуцер для підводу повітря. Тангенційне розташування штуцера відносно циліндра забезпечує завихрення повітряного потоку, яке поліпшує сепарацію за рахунок відцентрових сил.

Усередині корпуса встановлена діафрагма, що має форму усіченого конуса. Повітря, стикаючись із діафрагмою, втрачає швидкість і змінює напрямок.

Частки рідини по стінках корпуса і діафрагмі стікають у нижню частину масловодовідкремлювача, а повітря, значно очищене від зважених у ньому часток рідини, проходить через отвір у верхній кришці до споживача. Для зливу конденсату, що накопичюється у масловодовідокремлювачі, служить вентиль у нижньому днищі.

9.2. Система охолодження

Система охолодження передбачає охолодження повітря після кожного ступеня стиску й охолодження циліндрів компресора.

Система охолодження незамкнена, із послідовним током води через окремі елементи системи.

До складу системи входять: водяний насос, холодильники, водяні рубашки циліндрів, трубопровід води, що охолоджує.

Насос подає воду в загальну водяну порожнину циліндрів І і ІІ ступенів і холодильників. З загальної порожнини вода надходить у водяну порожнину циліндра ІІІ ступеня, звідки вода йде на злив.

9.3. Контрольно-вимірювальні прилади і захисні пристрої

Для контролю тиску у ступенях компресор обладнаний трьома манометрами на такі граничні тиски:

І ступінь-10, ІІ-ступень-100 і ІІІ ступінь-250 кг/см2.

Манометри змонтовані на одному щиті, що встановлюється поза компресором.

Захисні клапани всіх трьох ступенів компресора голчасті пружинного типу, по конструкції і габаритам однакові, відрізняються тільки жорсткістю пружин.

Тиск спрацьовування клапанів по ступенях такий: І — 8…10кг/см2;

ІІ —50…55 кг/см2; ІІІ —160…170 кг/см2.

На блоці циліндрів І і ІІ ступенів установлена захисна мембрана, що сигналізує про підвищення тиску у водяній порожнині, та захищає блок циліндрів від розірвання.

10. Конструкція і принцип роботи газодувки ротаційної 1а 11-30-4а

Таблиця 2

Технічні характеристики газодувки ротаційної 1А 11-30-4А

Найменування

Значення

Витрата продув очного газу, г/с

6,3

Перепад тиску, кПа

до 80

Температура навколишнього повітря, 0С

-10…+35

Ступінь підвищення тиску при перепаді тисків

30 кПа

1,43

50…60 кПа

1,67

80 кПа

1,82

Газодувка є двохроторною компресорною машиною об'ємної дії, з приводом від електродвигуна через пружну муфту. Принцип дії газодувки заснований на механічному переносі газу поршнями з боку усмоктування на сторону нагнітання, де тиск газу підвищується до тиску нагнітання.

Газодувка складається з корпуса і двох поршнів однакового профілю, що обертаються одночасно на паралельних валах (рис. 9).

Вали з поршнями утворюють нероз'ємне з'єднання - ротори.

Обертання роторів синхронізує пара сталевих циліндричних шестерень. Вали опираються на підшипники качання: кулькові радіально-опірні - з однієї і роликові радіальні - з іншої сторони поршня.

Рис. 9. Схема газодувки ротаційної 1А 11-30-4А: 1-корпус; 2-ротори.

10.1. Система змащування. Поршні всередині циліндрів обертаються без мастила з невеличким зазором, як по стінках корпуса, так і по відношенню один до одного. Змащення шестерен, що синхронізують, і роликових підшипників, рідинне, мінеральним маслом. Система змащення барботажна. Здвоєні радіально-опірні і роликові підшипники змащують консистентним мастилом.