Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крим.1 ч_типограф.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
162.3 Кб
Скачать

Тема 10. Трасологія

Поняття трасології, її наукові основи. Значення трасології в судовій, слідчій та експертній практиці. Поняття слідів, механізм їх утворення. Класифікація слідів. Загальні правила виявлення, фіксації та вилучення слідів.

Сліди рук. Папілярні візерунки, їх властивості та види. Виявлення та вилучення слідів рук. Пороскопічне дослідження.

Сліди ніг людини. Сліди стопи, сліди взуття. “Доріжка” слідів ніг та її криміналістичне значення. Фотографування, вимірювання, опис слідів ніг. Виготовлення копій зі слідів ніг.

Сліди знарядь злому та інструментів, їх класифікація. Фіксація слідів.

Сліди транспортних засобів, їх класифікація. Особливості фіксації та вилучення слідів транспортних засобів.

Сліди зубів та нігтів, інші матеріальні сліди, що мають криміналістичне значення.

Огляд і попереднє дослідження слідів. Опис слідів у протоколі огляду.

Трасологічні експертні дослідження. Підготовка матеріалів для трасологічної експертизи. Питання, які вирішуються трасологічною експертизою. Основи методики трасологічної експертизи.

Тема 11. Судова балістика

Поняття судової балістики, її наукові основи. Значення судової балістики в судовій, слідчій та експертній практиці.

Об’єкти судової балістики. Вогнепальна зброя, її класифікація. Нарізна, гладкоствольна, нетипова зброя.

Боєприпаси для вогнепальної зброї, їх класифікація. Механізм утворення слідів на гільзі та кулі під час зарядження вогнепальної зброї та пострілу.

Вогнепальні ушкодження. Класифікація слідів пострілу та їх роль в ідентифікації зброї, установлюванні напрямку, місця та дистанції пострілу.

Огляд і попереднє дослідження вогнепальної зброї та слідів пострілу, способи їх фіксації та вилучення.

Судово-балістична експертиза. Підготовка матеріалів для судово-балістичної експертизи. Питання, які вирішуються експертом. Ідентифікація зброї за стріляною гільзою та кулею

Основи методики судово-балістичного експертного дослідження.

Тема 12. Техніко-криміналістичне дослідження документів

Поняття техніко-криміналістичного дослідження документів, його види та завдання.

Загальні правила поводження з документами – речовими доказами. Слідчий огляд документів. Його завдання, методи, фіксація результатів.

Ознаки зміни тексту документа. Підчистка, травлення, змивання, дописки, виправлення, інші зміни. Способи виявлення змін тексту документів.

Залиті, закресленні та інші тексти, які неможливо прочитати. Можливості експертного дослідження змінених тестів документів і тестів, які не можливо прочитати.

Ознаки технічної підробки підпису та способи їх виявлення. Експертні дослідження технічної підробки підпису. Одержання зразків для порівняльного дослідження.

Дослідження та відновлення тексту спалених та розірваних документів.

Ознаки підробки від тисків печаток і штампів. Способи виявлення підробок. Можливості експертного дослідження від тисків печаток і штампів. Ідентифікація печаток і штампів за їх відтисками. Одержання зразків для порівняльного дослідження.

Огляд і попереднє дослідження машинописних текстів. Ознаки шрифту, друкарської машинки та виконавця, відображувані в машинописному тексті. Ідентифікація друкарської машинки. Можливості експертного дослідження машинописного тексту. Одержання зразків для порівняльного дослідження.

Огляд і попереднє дослідження поліграфічної продукції. Встановлення виду типографського друку. Ознаки підробки бланків документів і способи їх виявлення. Ідентифікація друкованих форм. Можливості експертного дослідження.

Огляд і попереднє дослідження матеріалів документа, барвників і клеїльних речовин, комплектності документа. Можливості експертного дослідження.