Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка психотренінг.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
129.02 Кб
Скачать

Програма соціально-психологічного тренінгу з розвитку емпатії майбутніх практичних психологів

МЕТА: підвищення емпатійності майбутніх практичних психологів.

Завдання: 1) розвиток емоційної чутливості, проникливості та емпатійності учасників; 2) формування гуманістичної та альтруїстичної спрямованості на іншу людину, що лежить в основі емпатії; 3) розвиток навичок активного емпатійного слухання; 4) формування здатності розуміти та проникати у різні психоемоційні стани іншої людини і вступати в контакт з її переживаннями; 5) освоєння моделей ефективної емпатійної взаємодії в системі "психолог—клієнт"; 6) формування позитивної орієнтації безумовного прийняття себе та інших; 7) освоєння навичок надання психологічної підтримки та емпатійного сприяння (допомоги) клієнту; 8) розвиток рефлексивних здібностей, самоаналізу та самопізнання.

З метою реалізації поставленої мети та завдань програми використовувались наступні методи: групова дискусія, міні-лекція, ігрові методи (ситуаційно-рольові, рольові ігри та ін.), психомалюнок, психогімнастика (рухавки), вправи (вправи-релаксації, вправи-привітання, вправи для виявлення очікувань учасників, для сприяння міжособистісному спілкуванню, для згуртування групи, для активізації учасників, аналіз проблемних ситуацій), казкотерапія, відеофільм. В основу побудови програми увійшли положення та вправи вітчизняних і зарубіжних психологів-дослідників та практиків, зокрема, І. Вачкова, Н. Самоукіної, В. Большакова, Г. Марасано-ва, В. Перусінського, Л. Петровської, Ю. Пахомова, Т. Яценко, О. Главника та ін. У структуру тренгінгових занять включено 74 вправи, 9 з яких є авторськими.

Програма складається із 10 тренінгових занять, розрахованих на 2,5—3-годинну групову роботу один-два рази на тиждень.

Заняття 1

Мета:створення умов для кращого знайомства учасників групи;

  • виявлення очікувань кожного учасника щодо участі в тренінгу;

  • ознайомлення з основними поняттями проблеми емпатії;

  • розвиток вміння активного, емпатійного слухання, здатності розуміти іншу людину, вміння ставити себе на місце іншого;

  • самопізнання та пізнання учасників;

  • створення клімату психологічної безпеки та довіри.

1. Вступне слово тренера.

Ведучий групи вітає учасників тренінгу, позитивно налаштовує на ефективну роботу, а також повідомляє учасникам про мету тренінгу, основні завдання, окреслює намічені цілі й перспективи спільної групової діяльності.

2. Вправа "Візитка".

Мета: презентація учасників, створення умов для кращого знайомства членів групи, самопізнання та пізнання учасників групи.

Позиція учасників: учасники сидять у колі.

Час виконання: 10 хвилин.

Необхідні матеріали: стікери, фломастери, шпильки.

Тренер роздає кожному учаснику карточку для оформлення візитівки, яка повинна містити такі елементи: ім'я, яким учасник хоче щоб його називали у групі, риса, яка найяскравіше характеризує дану особу, і символічна піктограма, яка презентує учасника. Після оформлення візитівки кожен учасник представляє себе перед групою.

"Зворотний зв'язок": члени групи відповідають на запитання: "Як я почуваю себе після виконання вправи? Які труднощі виникали?"