Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Letniy_5.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
143.36 Кб
Скачать

3. Символи, атрибути та ритуали у життєдіяльності табору.

Підвищувати виховне значення символів і ритуалів, добиватися чіткості й урочистості під час щоденного підйому Державного прапора, виконання Гімну України. Розкривати їхній глибокий моральний смисл, виховувати шанобливе ставлення до них.

Щоденне виконання ритуалів повинне стати нормою роботи табору, важливим фактором у створенні мажорного стилю, романтики всього життя.

Важливу роль у вихованні підлітків, формуванні в них національної свідомості і громадянського патріотизму покликані відігравати національні символи – Герб, Прапор і Гімн України. Крім державних символів, колективи оздоровчих таборів і таборів дитячих громадських організацій мають свої власні, дитячі символи: прапор, галстук, девіз, емблему та значок.

Ознакою належності до Федерації дитячих організацій України є галстук семи кольорів райдуги – символ чистоти, мальовничості, життєрадісності дитинства, незалежності федерації дитячих об’єднань від будь-яких політичних партій рухів. Девізом ФДО України є – “За Батьківщину, добро і справедливість!”

Кожний дитячий оздоровчий табір має прапор з його назвою, девізом та емблемою. Емблема – загальноприйнятий знак належності до об’єднання.

Салют – знак привітання. Салют вірності віддають героям минулих битв біля Вічного вогню, обелісків Слави невідомим солдатам.

Гірлянди слави – символ вірності бойовим подвигам старших поколінь, пам’яті героїв, які загинули за свободу нашої Батьківщини. Гірлянда слави може бути з живих квітів, зелені дуба, сосни, ялини і обвивається стрічкою. Покладається гірлянда під час урочистих зборів, зльотів, вогнищ, урочистих лінійок, присвячених бойовим подвигам народу.

Згідно статуту ФДОУ в об’єднаннях та організаціях, що входять до неї, можуть бути свої відмінні символи, ритуали, традиції; об’єднання мають право самостійно визначати як розмір, колір галстука та власне ставлення до його носіння, так і вирішити питання щодо загонового прапора.

Символи і емблеми – це ази, з яких починається засвоєння багатьох складних історичних і політичних понять. Діти, які поважають символи свого табору, своєї організації, будуть поважати і символи та емблеми своєї держави.

Символ – умовний знак, в основі якого дане найпростіше зображення ( лінія, коло, квадрат, трикутник). Символи в абстрактній формі відображають те чи інше поняття, пов’язане з певними знаннями. Наприклад, математичні символи (плюс, мінус), знаки зодіаку, музичні символи (скрипичний ключ) і т.д.

Емблема – це теж знак, але не абстрактний, а конкретний. Це може бути зображення любої тварини, неживої істоти і т.д. По суті – це намальована ідея, виражена через зображення предмета чи фігури, в яких зашифровано їх умовне традиційне значення. Спеціалісти з міжнародної символіки знають, що зображення сонця символізує світло, життя, щастя, багатство. А роза – емблема любові, змія символізує зло і підступність ( в Європі), а в Азії – мудрість. Міжнародне правило вимагає, щоб емблема зображалась в умовно-стилізованому вигляді. При першому погляді на емблему людина мусить зрозуміти: це – не реальний малюнок, не конкретна фігура, а стилізована.

Що можна порекомендувати дітям, які захоплюються виготовленням емблем?

Насамперед, доброго смаку, щоб емблема була виразно., красивою. По-друге, пам’ятати про колір. З кожним кольором пов’язане певне змістове, національне значення. В геральдиці існує чітко визначена кількість застосування кольорів. Їх символіка така:

  • золотий – велич, повага, багатство;

  • срібний – чистота, мудрість, радість;

  • пурпурний – знатне походження, гідність, величність, владу;

  • червоний – право, сила, мужність, любов, хоробрість;

  • синій – слава, честь, вірність;

  • зелений – свобода, радість, надія, здоров’я;

  • чорний – постійність, скромність, траур.

Три або навіть два кольори цілком достатньо, щоб відобразити суть і принципи любого поняття.

Що потрібно знати, щоб самостійно виготовити прапор свого загону, табору, об’єднання?

По-перше, потрібно створити унікальний прапор, який точно відображає мету і завдання організації. Він повинен легко “читатись” і розумітись усіма. Але спочатку потрібно вибрати – вид знамена, а їх декілька. Найдавніший – хоругва. Це полотно із зображенням Христа і святих, прикріплене до довгого держака.

Прапор – це також один із давніх видів знамена, полотнище різної форми і кольору, прикріплене до держака.

Є також штандарти, бунчуки, транспаранти, вимпели, Основні елементи прапора: полотнище, навершя, держак, а також кайма, криж, бахрома. Створюючи прапор, потрібно також враховувати правила використання емблем, кольорів, тексту, символів.

Як на прапорі повинна відображатися символіка організації?

Дитяча організація, як і всяка інша, належить народові країни. Це повинно “читатися” на прапорі з допомогою символіки кольору, зображення і тексту. Як правило, це герб або емблема, національні кольори. Девіз і назву організації можна розмістити на полотнищі або на наверші.

Полотнище можна розділити на частини. Здебільшого розподіл буває горизонтальним або вертикальним. Як правило, полотнищ буває три.

Що означає девіз організації ? Це думка, повчальна ідея, яка виражає життєве кредо або основні напрямки діяльності організації, Девізи відомі здавна, ще з античної пори, і навіть існує їх класифікація: особисті, родові, державні, військових частин і т.д. Частина девізів зустрічається на гербах, знаменах, орденах і медалях, частина існує в усній формі. Ось девізи деяких держав: “Бог і моє право”” ( Велика Британія), “Порядок и прогрес» (Бразилія), “Єдність і різноманітність”( Індонезія), “Істина перемагає!”( Президентський девіз у Чехії).

Використання державної символіки.

Правила використання державних символів України у виховній роботі з молоддю представлені в інструктивно-методичному листі Міністерства освіти і науки України, з текстом якого необхідно ознайомити всіх працівників дитячого оздоровчого табору ( див. Додаток 12). Символи держави вживаються, як правило, при проведенні урочистих заходів, державних і національних свят, при виконанні відповідних розпоряджень органів влади.

Державна символіка повинна бути виставленою у найпочеснішому місці. Місце її встановлення має бути загальнодоступним, естетично оформленим. Тут встановлюють символи України: синьо-жовтий прапор, тризуб – герб України. Доповненням стенду державної символіки можуть стати слова національного Гімну України “Ще не вмерла Україна”.

Державний прапор і стяг поза приміщенням підносяться ранком ( при сході сонця) і спускаються при заході сонця.

Атрибути дитячих громадських організацій підкреслюють єдність і організованість колективу, вірність життєвим традиціям народу ( сурма, фанфара, барабан, мазепа та інш.). Будучи сигнальними музичними інструментами, сурма і барабан призначаються для виконання сигналів і супроводження походів, парадів та інших церемоній. Вони зберігаються в поруч із прапорами.

Сурмач повинен вміти виконувати сигнали: “Увага!”, “Слухайте всі”, “Збір”, “На підйом і спуск прапора”, “До виносу прапора”, “На обід”, “Марш”, “Тривога”, “Спати”, “Туш”.

Барабанщик повинен вміти виконувати марш і дріб.

Табірні ритуали – це міцно усталені, затверджені самим життям церемонії урочистого характеру: прийняття у табірну сім’ю, народження загону, пластівський стрій, піонерська лінійка, почесна варта, привітання скаутів, присвоєння імені героя загонам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]