Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ССО .doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.05.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

2. Особливості нарахування, сплати та подання звітності з окремих податків і зборів платниками єп

297.1. Платники ЄП звільняються від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

1) ПНП;

2) ПДФО у частині доходів (ОО), що отримані в результаті г/д фіз особи та оподатковані згідно з цією главою;

3) ПДВ з операцій з постачання товарів, робіт, послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім ПДВ вартість, що сплачується фіз та юр особами, які обрали ставку ЄП, визначену підпунктом 1 пункту 293.3;

4) земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження г/д;

5) збору за провадження деяких видів п/д;

6) збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Нарахування, сплата та подання звітності з інших податків і зборів здійснюються платниками у встановлених розмірах та порядку.

У разі ввезення товарів на митну територію України податки і збори та митні платежі сплачуються платником ЄП на загальних підставах.

Платник ЄП виконує функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних ПДФО доходів на користь фіз особи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

3. Порядок обрання або переходу на ссо, або відмови від ссо

Для обрання або переходу на ССО суб'єкт господарювання подає до органу ДПС заяву.

Зареєстровані в установленому порядку фіз особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання ССО та ставки ЄП, встановленої для І або ІІ групи, вважаються платниками ЄП з 1 числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника ЄП.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб'єкти господарювання (новостворені), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання ССО та ставки ЄП, встановленої для ІІІ або ІV групи, вважаються платниками ЄП з дня їх державної реєстрації.

Суб'єкт господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника, що має непогашені податкові зобов'язання чи податковий борг, які виникли до реорганізації, може бути зареєстрований як платник ЄП (шляхом подання не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу заяви) з 1 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому здійснено погашення податкових зобов'язань чи податкового боргу.

Суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на ССО 1 раз протягом календарного року шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Перехід на ССО суб'єкта господарювання, зазначеного в абзаці 1 підпункту, може бути здійснений за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на ССО, суб'єктом господарювання дотримано вимоги.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням встановлених вимог.

При цьому якщо суб'єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання ССО, самостійно прийняв рішення про припинення фіз особи - підприємця, то при переході на ССО до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого особою в результаті провадження г/д за попередній календарний рік.

Форма розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на ССО, затверджується МФУ.

Відмова від ССО здійснюється в наступному порядку:

1. Для відмови від ССО суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу ДПС заяву.

2. Платники можуть самостійно відмовитися від ССО у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з 1 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від ССО у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

3. Платники ЄП зобов'язані перейти на сплату інших податків і зборів у випадках та в строки:

1) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками І і ІІ груп та нездійснення платниками переходу на застосування іншої ставки - з 1 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому відбулося перевищення;

2) у разі перевищення протягом календарного року обсягу встановленого доходу, платниками І і ІІ груп, які використали право на застосування інших ставок, встановлених для ІІІ групи, - з 1 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому відбулося перевищення;

3) у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками ІІІ і ІV - з 1 числа місяця, наступного за звітним кварталом, у якому відбулося перевищення;

4) у разі застосування платником іншого способу розрахунків - з 1 числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків;

5) у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати ССО, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання - з 1 числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

6) у разі перевищення чисельності фіз осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником ЄП, - з 1 числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому допущено перевищення;

7) у разі здійснення видів діяльності, не зазначених у свідоцтві платника ЄП - фіз особи - підприємця, - з 1 числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності;

8) у разі сплати до закінчення граничного строку погашення податкового боргу, що виник у платника протягом 2 послідовних кварталів, - з 1 числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому погашено такий податковий борг.

У заяві зазначаються такі обов'язкові відомості:

1) найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юр особи) або прізвище, ім'я, по батькові фіз особи - підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фіз осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника);

2) дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юр або фіз особи - підприємця відповідно до закону;

3) податкову адресу суб'єкта господарювання;

4) місце провадження господарської діяльності;

5) обрані фіз особою - підприємцем види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2005, у разі здійснення виробництва - також види товару (продукції), що нею виробляються;

6) обрані суб'єктами господарювання ставки ЄП або зміна ставки;

7) кількість осіб, які одночасно перебувають з фіз особою - підприємцем у трудових відносинах, та середньооблікова чисельність працівників у юр особи;

8) дата (період) обрання або переходу на ССО.

До заяви включаються відомості (за наявності) про:

1) зміну найменування суб'єкта господарювання (для юр особи) або прізвища, імені, по батькові фіз особи - підприємця, або серії та номера паспорта (для фіз осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника);

2) зміну податкової адреси суб'єкта господарювання;

3) зміну провадження г/д;

4) зміну видів г/д;

5) зміну організаційно-правової форми юр особи;

6) дату (період) відмови від застосування ССО у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів;

7) дату (період) припинення платником ЄП провадження г/д.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов'язковим доданням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі.

У разі зміни найменування юр особи, прізвища, імені, по батькові фіз особи - підприємця або серії та номера паспорта (для фіз осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

У разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження г/д, видів г/д заява подається платниками І і ІІ груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

У разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження г/д заява подається платниками ІІІ і ІV груп разом з податковою декларацією за звітний період, у якому відбулися такі зміни.

Форма та порядок подання заяви встановлюються МФУ.