Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ас.( Макс).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
163.84 Кб
Скачать

10. Теоретична інформація до заняття.

АНТИСЕПТИКА – це комплекс заходів спрямованих на знищення мікроорганізмів в рані, патологічному вогнищі або в організмі в цілому. Для боротьби з інфекцією, що потрапила в рану, розроблено комплекс заходів, спрямованих на кількісне зниження мікроорганізмів у рані і їх повне знищення. Цей комплекс заходів називається антисептика. Умовно вона поділяється на механічну, фізичну, хімічну і біологічну (див. табл. №1).

Таблиця №1.

А Н Т И С Е П Т И К А

М ЕХАНИЧНА

Ф ІЗИЧНА

Х ІМІЧНА

БІОЛОГІЧНА

З М І Ш А Н А


МЕХАНІЧНА АНТИСЕПТИКА - це хірургічний метод, що полягає у висіченні країв, стінок і дна випадкових ран до розвитку в ній інфекції. Це положення засноване на тому, що мікрофлора, що потрапила в рану вимагає для свого розвитку певного часу, що у середньому складає 6 годин. Якщо в ці 6 годин провести хірургічну обробку рани, то разом із тканинами видаляються збудники інфекція, рана гоїться первинним натягом.

Механічна антисептика при свіжоінфікованих ранах спрямована на висічення країв, стінок і дна рани для видалення разом із тканинами мікробної флори до її розвитку і впровадження в тканині. В її основі лежить метод первинної хірургічної обробки ран.

При гнійних ранах основним заходом у лікуванні хворих є хірургічне втручання. При виконанні операції необхідно:

- широке розкриття гнійника, розкриття всіх затьоків і кишень;

- висічення всіх нежиттєздатних і просочених гноєм тканин;

- активне дренування гнійної рани.

Виконання операцій при гнійних ранах у повному обсязі можливо лише при:

- повному знеболюванні:

- повному знекровлюванні операційного поля.

Показником ефективно виконаної операції при гнійних захворюваннях є:

- зменшення болю у вогнищі запалення

  • зниження температури тіла до ранку наступного дня.

ФІЗИЧНА АНТИСЕПТИКА. Теоретичні основи цього методу розроблені

М. 3. Преображенським і полягають у широкому дренуванні ран дренажем, що забезпечує відтік відокремлюваного назовні. Дренажі поділяються на:

  • активні - у дренажній системі створюється негативний тиск (вакуум відсмоктувач, поліхлорвінілова груша)

  • пасивні - дренажі з будь-якого матеріалу для відтоку раневого і гнійного вмісту

- проточнеє дренування - за допомогою трубчастих дренажів проводиться

промивання ран і порожнин гнійника антисептичними розчинами. У фізичну антисептику входить застосування ультрафіолетового опромінення (УФО) гнійних ран, лазерне опромінення ран і ультразвук. Механізм дії УФВ

- змінює електричний потенціал клітин, викликає електроліз і руйнування мембран. Довжина хвилі УФ - 245 нм. викликає електроліз, понад 300 нм. - коагуляцію й опіки. Механізм дії лазерних променів подвійний. Промені низької енергії змінюють хімічну реакцію тканин, підвищують чутливість до інфрачервоних променів. Промені високої енергії діють у вигляді ефекту вибухової хвилі. Внаслідок переходу твердих і рідких часток у газоподібний стан, підвищується температура тканин, внутрішньоклітинний тиск, змінюється електричне поле тканин. Згубна дія ультразвуку на мікроорганізми полягає у підвищенні внутрішньоклітинного тиску до 500 атм. і температури до 7000С, а також на звільненні з молекули води іонів Н+ і ОН-, які припиняють окислювально-відновні реакції в клітинах.

ХІМІЧНА АНТИСЕПТИКА

Хімічна антисептика - це знищення мікроорганізмів в рані,

патологічному вогнищі або організмі хворого і в середовищі навколо нього за допомогою різних хімічних речовин. Хімічна антисептика набула широкого поширення в хірургії. Створено та з успіхом застосовується безліч препаратів, що володіють бактерицидною активністю.