Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т. 6 Видатки. Фінансування.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

§ 4. Видатки на утримання органів державного управління,

органів місцевої влади та місцевого самоврядування

Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на за­конодавчу, виконавчу та судову. Саме через зазначені органи й відбу­вається переважно практична реалізація основних функцій держа­ви, яка потребує постійного фінансування.

За рахунок коштів Державного бюджету України фінансуються видатки на державне управління, у тому числі на законодавчу і ви­конавчу владу та Президента України; судову владу; правоохоронну діяльність та забезпечення безпеки держави; проведення виборів та референдумів тощо.

Згідно з функціональною класифікацією видатків фінансування зазначених органів та заходів підпадає під розділ «Загальнодержавні функції» (код 0100).

На кошторисно-бюджетному фінансуванні перебувають вищі органи державного управління, органи місцевої влади та місцевого самоврядування (код 0111). З державної скарбниці фінансується ут­римання апаратів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів Ук­раїни та Адміністрації Президента України, Державного управління справами та органів, що входять до його системи; апарату Верховної Ради АРК. З державного бюджету фінансується діяльність народних депутатів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини; забезпечується здійснення загальнодержавних повноважень Прези­дентом України та Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи те, що згідно з Конституцією України (ст. 118) вико­навчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації, на яких покладається здійснення загальнодержавних функцій та завдань на місцях, дер­жава бере на себе фінансування видатків на утримання зазначених місцевих адміністрацій.

Діяльність органів місцевого самоврядування та їх виконавчих комітетів фінансується за рахунок місцевих бюджетів, крім виконан­ня тих функцій, які делегуються їм з загальнодержавного рівня: орга­нам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади (ст. 143 Конституції Украї­ни). У цьому разі держава фінансує здійснення таких повноважень у повному обсязі за рахунок коштів державного бюджету або шляхом віднесення до місцевого бюджету у встановленому законом по­рядку окремих загальнодержавних податків, передає органам місце­вого самоврядування відповідні об'єкти державної власності. Ви­трати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, також компенсуються державою.

Органи місцевого самоврядування у межах своїх повноважень затверджують плани й програми економічного та соціального роз­витку відповідної території, місцеві екологічні програми, плани при­ватизації об'єктів комунальної власності. Витрати на утримання апа­рату органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів та­кож визначаються кошторисами витрат.

Відповідно до функціональної класифікації видатків (код 0112) відбувається фінансування фінансової та фіскальної діяльності, зок­рема утримуються апарати Рахункової палати України, Рахункової палати Верховної Ради АРК, а також органи зі спеціальною фінансо­вою компетенцією — Державна податкова служба, Державна конт­рольно-ревізійна служба, Державне казначейство, Митна служба тощо.

Витрати на утримання судової влади також проводяться за раху­нок державного бюджету відповідно до правил кошторисно-бюджет­ного фінансування. Зокрема, на бюджетному фінансуванні перебу­вають Конституційний Суд України, Верховний Суд України, апе­ляційні суди, Вищий господарський суд України, господарські суди, військові суди, Вища рада юстиції. Водночас фінансування, що пе­редбачається з державного бюджету в останні роки, не покриває мінімальних потреб судової влади, до того ж, запланованих показ­ників не дотримуються.

Зокрема, в березні 2003 р. Президент України доручив Держказначейству виділити судам усі кошти, закладені до держбюджету, на їх фінансування. Судова адміністрація розробила чергову програму допомоги судам1.

З державної скарбниці фінансуються заходи, спрямовані на підтримання громадського порядку та безпеки держави, та органи, на які чинним законодавством покладено функції щодо їх забезпе­чення. Так, на кошторисно-бюджетному фінансуванні перебувають органи, що проводять діяльність із забезпечення громадського по­рядку, боротьби зі злочинністю та охорони державного кордону (органи внутрішніх справ, дорожньо-патрульна служба, Прикор­донні війська України, Національне бюро розслідування тощо). Об­сяг видатків на утримання Прокуратури України, органів безпеки та органів внутрішніх справ також визначається штатними розклада­ми та кошторисами витрат цих органів.

З бюджетів відповідного рівня здійснюється протипожежний за­хист та рятування. Так, видатки на місцеву пожежну охорону фінан­суються з місцевих бюджетів і не враховуються при розрахунку міжбюджетних трансфертів.

У той же час, враховуючи загальнодержавне значення, за раху­нок коштів державного бюджету фінансуються державні програми з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, охорони навко­лишнього природного середовища та ядерної безпеки, а також із за­побігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійно­го лиха.