Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МНД_ПР.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Тема 5. Зміст та складові науково-дослідного процесу.

Стадії науково-дослідного процесу. Схема науково-дослідного процесу. Організаційна, дослідна стадії та стадія узагальнення, апробації та реалізації наукових результатів. Процедура вибору наукової проблеми. Критерії вибору теми. Обґрунтування актуальності теми, визначення її місця в науковій проблемі.

Суть та складові планування наукової діяльності. Програма та плани наукового дослідження. Формулювання теми дослідження. Вивчення стану питання і обґрунтування обраного напряму дослідження. Мета дослідження. Загальні та конкретні завдання дослідження. Зміст, об'єкт, предмет дослідження. Вибір методів дослідження. Етапи роботи, календарний план роботи. Попередній та остаточний план наукового дослідження, план-проспект наукового дослідження.

Організація науково-дослідних робіт. Наукова організація дослідницької діяльності включає організацію дослідного процесу, управління ним і обслуговування. Організаційні передумови для дослідження і аналітичної обробки економічної інформації. Основні завдання НОП. Елементи НОП. Нормування праці науковців.

Тема 6. Форми відображення результатів наукових досліджень.

Форми викладу матеріалів дослідження. Публікації. Функції публікацій.

Наукові видання. Науко­во-дослідні та джерелознавчі наукові видання. Моногра­фія, автореферат дисертації, препринт, тези доповідей та матеріали наукової кон­ференції, збірник наукових праць.

Наукові неперіодич­ні видання: книга, брошура, нау­кові збірки, журнали.

Види монографій: наукові та практичні.

Форми висвітлення підсумків наукової роботи: тези, тези доповіді, реферат. Види рефератів: інформативні, розширені або зведені, наукові.

Винахідницька діяльність. Результати НДР: нові технологічні процеси й агрегати, матеріали і з'єднання, пристрої і конструкції можуть скласти предмет винаходу або відкриття.

Усна передача інформації про наукові результати. Доповідь, повідомлення на нарадах, семінарах, сим­позіумах, конференціях. Бесіди при особистих зустрічах.

ІІ. ТЕМАТИКА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ КУРСУ

Тема 1. Поняття наукового дослідження та вимоги до нього

Питання для обговорення

  1. Поняття наукового дослідження, його основні ознаки та характеристики.

  2. Структура наукового дослідження. Вимоги до наукових досліджень.

  3. Види наукових досліджень.

Навчальні завдання

  1. Опрацювати лекційний матеріал.

  2. Підготувати есе на тему: “Відмінності та спільні риси емпіричних та теоретичних досліджень”.

  3. Підготувати есе на тему: “Ефективність наукових досліджень“.

  4. Підготуватися та взяти участь у тренінгу.

Методичні вказівки до виконання практичних завдань

Студенти повинні правильно формулювати тему, предмет, об’єкт, мету та завдання дослідження. Кожен студент повинен з’ясувати, що означає кожне з цих понять. Для отримання практичних навиків проводиться тренінг.

1. Тренінг проводиться за такими етапами:

  1. вступна частина:

- ознайомлення з методикою тренінгу;

- ознайомлення з авторефератами дисертацій;

- пояснення викладачем вимог до формулювання теми наукової роботи, об’єкта, предмета, мети, завдань дослідження;

2) самостійна (індивідуальна) робота:

- опрацювати автореферати дисертацій (коректність формулювання теми наукової роботи, об’єкта, предмета, мети, завдань дослідження);

- визначити відповідність вимогам до формулювання теми власної наукової роботи;

- визначити об’єкт, предмет, мету, завдання магістерської роботи. Завдання дослідження повинні містити:

  • вирішення теоретичних питань, які включають проблему дослідження (введення до наукового обігу нових понять, розкриття їх сутності і змісту, розробка критеріїв і показників оцінки ефективності, принципів,умов і факторів застосування тих чи інших методик і методів);

  • виявлення, уточнення, поглиблення, методологічне обґрунтування суттєвості, природи, структури об'єкта, що вивчається: виявлення тенденцій і закономірностей процесів; аналіз реального стану предмету дослідження, динаміки, внутрішніх протиріч розвитку;

  • виявлення шляхів та засобів удосконалення явища, процесу, що досліджується, тобто практичні аспекти роботи; обґрунтування системи заходів, необхідних для вирішення дидактичних і прикладних завдань;

  • експериментальне вивчення практики вирішення обраної проблеми, виявлених її складових і стану; експериментальна перевірка розроблених пропозицій щодо розв'язання проблеми, підготовка методичних рекомендацій для їх використання на практиці;

3) оприлюднення та колективне обговорення результатів попереднього етапу.

2. Оформлення результатів роботи за схемою “Загальна характеристика роботи” автореферату: актуальність теми; мета і завдання дослідження; предмет та об’єкт дослідження; методи дослідження; інформаційна база дослідження.

Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими підходами до розв’язаннями проблеми (наукового завдання) обґрунтовують актуальність теми і доцільність роботи для розвитку відповідної галузі науки чи виробництва. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Достатньо кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми або наукового завдання.

Формулюють мету роботи та завдання, які необхідно вирішити для досягнення поставленої мети.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього спрямована основна увага дослідника, оскільки предмет дослідження визначає тему магістерської роботи.

Подають перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети, коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом.

Теоретико-методичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, рекомендації науково-дослідних установ та законодавчо-нормативні документи. Інформаційною базою дослідження є Закони України, Укази Президента України, Постанови Уряду та Верховної Ради, статистичні матеріали Держкомстату України, статистична звітність підприємств тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]