Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практ.Завдання студентам нновац йний мнеджмент...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
301.57 Кб
Скачать

1. Розрахункове завдання.

Використовуючи додаткову інформацію (табл. 1,2), визначити внутрішню норму прибутковості запропонованого Вами проекту.

2. Ситуаційне завдання.

1. Вам як керівникові проекту розробки концепції техно­логічного розвитку підприємства буде надана повна свобода дій, щоб протягом 10 місяців успішно завершити виконання проекту. Ви повинні дотримуватись міжнародних стандартів ІСО та обсягів фінансування, затверджених генеральною дирекцією у сумі 3 млн. грн.

2. Ви відповідальні за втілення стратегії ґрунтовних рішень, якої завжди дотримувалось ваше підприємство, а також за планування, організацію і координацію всіх дій щодо реалізації проекту. Вам щомісяця доведеться надсилати звіти, у яких повинно бути добре окреслено, як здійснюється реалізація проекту на кожному з етапів.

Завдання.

Визначити і чітко описати:

а) У чому полягає стратегія ґрунтовних рішень і алгоритм її

реалізації?

б) Які основні інноваційні принципи управлінських рішень, що притаманні діяльності вашому підприємству, вам необхідно

Практичне ситуаційне завдання № З

Ви займаєте посаду менеджера з дослідження ринку з питань ефективності підприємства і вам запропонована посада керівника проекту розробки технологічних інновацій.

1. Розрахункове завдання.

Використовуючи вихідні дані та додаткову інформацію: Визначити, яку вартість відтворять 7 млн. грн. за 3 роки, якщо вони вкладені під 5% річних (табл.) Визначити теперішню вартість 7 млн. грн., які повинні бути отримані через 3 роки, якщо ставка дисконта дорівнює 5% річних (табл. 1).

2. Ситуаційне завдання.

Ваше підприємство упродовж 80-х років постійно має щорічне зростання прибутку приблизно на 30%. Основна стратегія підприємства - шукати вільні сектори у широкому діапазоні ринків (замість того, щоб домінувати на окремих ринках). Підприємство вкладає кошти у підготовку фахівців, тому воно користується власними управлінськими та технологічними інноваціями. Кожна філія Вашого підприємства розглядається як автономний прибутковий інноваційний центр. Керівництво підприємства стимулює нововведення, вимагаючи від менеджерів своїх філій мати 25% прибутку від реалізації нових виробів (розроблених не менш як 5 років тому).

Завдання.

Використовуючи вихідні дані та додаткову інформацію:

  1. Чітко визначити, в чому полягає результат проекту. В чому принципова відмінність нового і традиційного підходів до оцінки результатів проекту?

  1. У чому полягає суть методу дисконтування?

Таблиця

Додаткова інформація

Майбутня вартість проекту BCn = CC[ (1 + i)n

Ч ас 0 і – 5% 1 2 3

Кошти 100

Теперішня вартість проекту CCn = BCn / ( 1+ i )n

Ч ас 0 1 2 і – 5% 3

К ошти 100

СИТУАЦІЙНІ ВПРАВИ

ТВОРЧА СИТУАЦІЙНА ЗАДАЧА №1

Вихідні дані

Ви призначені на посаду заступника директора з комерційної діяльності торговельного підприємства ВАТ "Подарунки", яке розпочинає свою діяльність в системі малого бізнесу України. Ваше підприємство має потенційні фінансові, кадрові можливості стабільного розвитку на ринку товарів і послуг. Ви займаєтесь пошуком і впровадженням нових способів комерційної реалізації трикотажних виробів.

Виробниче об'єднання "Киянка" розглядається як один з можливих постачальників-виробників трикотажних товарів. Воно має власний науково-дослідний підрозділ, який виконує прикладні дослідження щодо впровадження нових технологій виробництва.

Вам запропоновано бути потенційним інвестором інноваційного проекту впровадження нової технології виробництва трикотажних виробів з подальшою можливістю реалізації нової продукції.

Завдання

Використовуючи вихідні дані та додаткову інформацію:

  1. Дати економічне обґрунтування напрямам технологічного оновлення підприємства в Україні.

  2. Виконати розрахунки фактичної результативності роботи науково-дослідного підрозділу виробничого об'єднання "Киянка" за звітними даними річних балансів, які наведені у таблиці.

  3. Обґрунтувати економічну доцільність коефіцієнта фактичної результативності.

  4. Дати прогнозну оцінку очікуваним втратам коштів при інвестуванні інноваційного проекту.

  5. Результати оформити у вигляді доповідної на ім'я директора торго­вельного підприємства.

Таблиця