Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АнализСтруктури Витрат.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
292.35 Кб
Скачать

5. Висновки та пропозиції

Структура витрат на виробництво продукції включає в себе групи витрат за різними видами класифікацій. Так, за видами витрати класифікуються за економічними елементами та за статтями калькуляції. Під економічними елементами витрат розуміють сукупність економічно однорідних витрат у грошовому виразі за їх видами (це групування дозволяє відповісти на запитання, скільки витрачено на даний об'єкт). Класифікація за економічними елементами операційних витрат відображається у фінансовій звітності (форма №2, розд.ІІ „Елементи операційних витрат”).

Статті калькуляції "показують", як формуються витрати для визначення собівартості продукції - одні витрати показуються за їх видами (елементами), інші - за комплексними статтями (мають декілька елементів). При цьому один елемент ви­трат може бути присутнім у кількох статтях калькуляції.

Мета аналізу структури витрат на виробництво продукції полягає у виявленні можливості раціонального використання виробничих ресурсів, інформаційному забезпеченні та всебічній оцінці досягнутих результатів щодо оптимізації витрат, обґрунтуванні управлінських рішень.

Проведений в роботі аналіз основних показників діяльності досліджуваного підприємства ТОВ “Бріз-Т” показав, що обсяг реалізації продукції та валовий дохід підприємства зросли в динаміці, що свідчить про ефективність його основною діяльності з виробництва рибних продуктів.

Загальні витрати підприємства на виробництво у 2010 році були більшими за рівень 2009 року на 693 тис.грн. Найбільшу питому вагу у структурі витрат на виробництво протягом досліджуваного періоду займали матеріальні витрати: 79,79% у 2009 році та 76,87% у 2010 році. Зросла в часі частка витрат на оплату праці: з 7,22% до 9,31% в загальній структурі операційних витрат досліджуваного підприємства. Частка витрат на соціальні заходи також незначно зросла. Досить значні темпи росту в 2010 році показали амортизаційні витрати, але їх питова вага зросла незначно: з 1,09% в 2009 році до 1,67% у 2010 році. Натомість частка інших операційних витрат в динаміці зменшилася на з 9,62% у 2009 році до 9,14% в 2010 році.

В динаміці зменшення питомої ваги спостерігається по матеріальних затратах (скорочення матеріаломісткості) та по інших операційних витратах, а зростання питомої ваги відмічається по амортизації, по витратам на оплату праці й по відрахуванням на соціальні заходи.

Структура статей калькуляції матеріальних затрат в динаміці суттєво не змінилася. Так, основну частку матеріальних витрат складає сировина та матеріали, на долю яких припадає: в 2009 році – 82,95%, в 2010 році – 83,77%. При цьому в динаміці має місце зменшення енергомісткості виробництва та скорочення частки витрат палива в загальній структурі матеріальних затрат на виробництво продукції.

Структура статей калькуляції інших операційних витрат також майже не змінилася в динаміці.

Основну їх частку складає оплата послуг, що надаються сторонніми підприємствами та організаціями. (69,22% та 68,08% в 2009 та 2010 роках відповідно). Зростає в динаміці й частка витрат на оренду, а також частка витрат, пов’язаних зі сплатою податків, зборів та інших обов’язкових платежів. Найменша частка в структурі інших операційних витрат ТОВ “Бріз-Т” належить витратам, що пов’язані з відрядженнями.

В цілому, проведений аналіз структури витрат ТОВ “Бріз-Т” показав, що в динаміці має місце зниження матеріаломісткості продукції, зокрема й енергомісткості та паливомісткості виробництва. Натомість трудомісткість виробництва в динаміці зростає, що супроводжується також ростом відрахувань на соціальні заходи. Отже, слід вживати заходів з підвищення продуктивності праці й зменшення затрат праці на виробництво продукції.