Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8.1 Грошові кошти.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
173.06 Кб
Скачать

Тема 8. Облік грошових коштів і дебіторської заборгованості

    1. Грошові кошти. Законодавче регулювання на Україні готівкового обігу коштів. Порядок ведення касових операцій в національній та іноземній валюті в Україні. Грошові кошти підприємства, їх склад та завдання обліку. Документальне оформлення касових операцій. Облік касових операцій.

Облік безготівкових операцій. Законодавче регулювання на Україні безготівкового обігу коштів. Порядок відкриття, переоформлення та закриття поточних та інших рахунків в установах банків. Безготівкові розрахунки, їх види та документальне оформлення. Облік операцій на рахунках в банках. Документальне оформлення та облік інших грошових коштів.

Облік розрахункових операцій. Форми безготівкових розрахунків. Види розрахункових документів. Розрахунки за допомогою платіжних доручень, платіжних вимог-доручень, застосування чеків, векселів, акредитиву.

    1. Облік дебіторської заборгованості. Поняття дебіторів та дебіторської заборгованості. Умови визнання дебіторської заборгованості активом згідно з П(С)БО № 10 «Дебіторська заборгованість». Класифікація дебіторської заборгованості. Оцінка дебіторської заборгованості. Створення та використання резерву сумнівного боргу. Методи формування резерву сумнівного боргу на основі платоспроможності окремих дебіторів та класифікації заборгованості по періодах її виникнення. Облік дебіторської заборгованості за товари, роботи, послуги. Облік розрахунків за виданими авансами, з підзвітними особами, по нарахованих доходах, за претензіями, за відшкодуванням завданих збитків, з іншими дебіторами.Відображення інформації про дебіторську заборгованість у фінансовій звітності.

8.1 Облік грошових коштів

Деякі терміни із П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів».

Грошові кошти кваліфікуються на готівкові кошти, безготівкові кошти на рахунках у банках та депозити.

Грошові кошти – готівка, засоби на рахівницях в банках і депозити до запитання.

Еквіваленти грошові засобів – короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в певні суми грошових коштів і характеризуються незначним ризиком зміни їх вартості.

Негрошові операції – операції, які не вимагають використання грошових коштів і їх еквівалентів.

Рух грошових коштів – надходження і вибуття грошових коштів і їх еквівалентів.

Інвестиційна діяльність – придбання і реалізація таких необоротних активів, а також таких фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів.

Фінансова діяльність – діяльність, що приводить до змін розміру і складу власного і позикового капіталу підприємства.

Облік касових операцій

Організація прийому, видачі, зберігання готівки в касі, а також порядок оформлення і ведення касових операцій в Україні затверджений Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в України, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637.

Прийом, зберігання та витрачання готівкових коштів на підприємстві здійснюється тільки через касу. Керівник підприємства має забезпечити відповідне оздоблення каси та зберігання готівки при надходженні її з банку і здачі її у банк.

Відповідальним по касі є касир. Касир є матеріально відповідальною особою, тобто підписує договір з підприємством про повну матеріальну відповідальність. Крім того, касир під розпис повинен бути ознайомлений з Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні.

Усі підприємства, не залежно від форм власності і видів діяльності, зобов'язані зберігати свої грошові кошти в установах банків. В своїх касах готівку підприємства можуть мати в межах лімітів, встановлюваних підприємством самостійно, що оформлюється відповідним Розрахунком встановлення ліміту залишку готівкових коштів у касі та затверджується наказом підприємства. Якщо на підприємстві ліміт каси не встановлено, то він дорівняється нулю.

Ліміт залишку готівки у касі (ліміт каси) – це максимальний розмір суми готівки, яка може залишатися у касі у позаробочий час. Уся готівка, що перевищує ліміт каси, має здаватися наприкінці дня у банк. Поза встановлений ліміт підприємства можуть зберігати у касі готівку, одержувану в банку для виплати зарплати, премій (виплат по фонду оплати праці) протягом трьох робочих днів, включаючи день отримання грошей. Після закінчення цих термінів суми готівки, не використаної за призначенням, повертаються в банк, не пізніше наступного робочого дня. Надалі ці кошти видаються підприємству по їх першій вимозі на ті ж самі цілі..

Підприємство, що має постійну грошову виручку роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування можуть затримувати в своїх касах готівку для оплати праці не більше трьох робочих днів, включаючи термін, необхідний для виплати зарплати. Крім того, готівка може бути отримана на витрати на відрядження, закупівлю сільськогосподарських продуктів, на інші потреби.

Отримана з установ банків готівка повинна витрачатися на ті цілі, на яку була отримана. Підприємства, що мають постійну грошову виручку, можуть її витрачати на поточні потреби безпосередньо від виручки, не перевищуючи при цьому вказаних норм.

По готівковим розрахункам встановлено деякі обмеження. Так, максимальна сума готівкових розрахунків одного підприємства із іншим підприємством (за виключенням з фізичними особами, бюджетом, за електроенергію тощо) упродовж одного дня не має перевищувати 10000 грн. (незалежно від кількості платіжних документів).

При порушенні юридичними особами всіх форм власності норм врегулювання обігу наявних грошових коштів, встановлюваних Національним банком України, застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу.

Надходження наявних грошових коштів оформляється прибутковим касовим ордером (в одному екземплярі), видача грошей – видатковим касовим ордером (в одному екземплярі). Виправлення у касових ордерах заборонені. Прибуткові і видаткові касові ордери до передачі в касу оформлюються бухгалтером і реєструються в бухгалтерських журналах. Видаткові касові ордери, оформлені на платіжних відомостях, реєструються після видачі грошей.

Всі надходження і видачі готівки підприємства реєструють у касовій книзі. Кожне підприємство, що має касу, веде тільки одну касову книгу в національній валюті, яка повинна бути пронумерованою і скріпленою печаткою, кількість листів завіряється підписом керівника і головного бухгалтера. На кожний вид валюти заводиться своя касова книга. Записи в касовій книзі ведуться у 2-х екземплярах через копіювальний папір, кульковою ручкою або чорнилом. Другі екземпляри листів є відривними і служать як Звіт касира, обидва екземпляри нумеруються однаковим номером.

Стирання і необгрунтовані виправлення не допускаються. При необхідності коригування запису проводиться так: неправильний текст або цифри закреслюються одним кресленням, щоб можна було прочитати виправлене, над ними пишуться правильний текст і значення. Виправлення помилки має бути підтверджено надписом «Виправлено» і підписами касира та головного бухгалтера, із вказанням дати виправлення.

Записи в касову книгу проводяться касиром зразу ж після отримання або видачі грошей по кожному ордеру.

Щодня касир підраховує підсумки (суми приходу і видатку), виводить залишок грошей в касі на наступне число і передає в бухгалтерію як Звіт касира другий екземпляр з прибутковими і видатковими касовими ордерами і доказами під підпис у касовій книзі.

Контроль за правильним веденням касової книги покладається на головного бухгалтера. Видача грошей з каси, не підтверджена підписом одержувача у видатковому касовому ордері, не допускається. Ця сума вважається нестачею і стягується з касира. Готівка, не підтверджена прибутковим касовим ордером, вважається надлишками каси і зараховується в дохід підприємства. Бухгалтер, що має право підписувати касовий документ, не може виконувати обов'язки касира.

На підставі обробки звіту касира в бухгалтерії ведеться облік касових операцій у Журналі-ордері № 1 по кредиту рахунку № 30 “ Каса” і Дебетовій відомості № 1.1 до журналу-ордеру № 1 по дебету рахунку № 30. Наприкінці місяця у Журналі 1 і Дебетовій відомості до нього підраховують підсумок надходжень і витрати готівки, у тому числі в розрізі кореспондуючих рахунків і визначають залишок на перше число наступного місяця (перевірка залишку по касовій книзі). Результати Журналу № 1 заносяться в Головну книгу.