Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
labexcel3_ua_FBI.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
252.93 Кб
Скачать

Приклади формул

Формула

Складові елементи

=27+36

=А1+А2-АЗ

=45%*АЗ

Цифри

Посилання на комірки

Цифри й посилання на комірки

=СУММ(А1:А5), =МАКС(АЗ:А5)

Функції

=(А1+А2)/АЗ

Посилання на комірки при заданому порядку дій

Автосума

Кнопка Автосумма (AutoSum) – ∑ може використовуватися для автоматичного створення формули, що підсумує область сусідніх комірок, що перебувають безпосередньо ліворуч у даному рядку й безпосередньо вище в даному стовпчику.

1. Виберіть комірку, в яку треба помістити результат підсумовування.

2. Клацніть кнопку Автосумма – ∑ або натисніть комбінацію клавіш Alt + = . Excel прийме рішення, яку область включити в діапазон підсумовування, і виділить її пунктирною рамкою, що рухається.

3. Натисніть Enter для прийняття області, що вибрала програма Excel, або виберіть за допомогою миші нову область і потім натисніть Enter.

Функція "Автосумма" автоматично трансформується у випадку додавання й видалення комірок усередині області.

Тиражування формул за допомогою маркера заповнення

Область комірок (комірка) може бути розмножена за допомогою використання маркера заповнення. Як було показано в попередній лабораторній роботі, маркер заповнення являє собою контрольну точку в правому нижньому куті виділеної комірки.

Часто буває необхідно розмножувати не тільки дані, але й формули, що містять адресні посилання. Процес тиражування формул за допомогою маркера заповнення дозволяє копіювати формулу при одночасній зміні адресних посилань у формулі.

1. Виберіть комірку, що містить формулу для тиражування.

2. Перетягніть маркер заповнення в потрібному напрямку. Формула буде розмножена у всіх комірках.

Звичайно цей процес використовується при копіюванні формул усередині рядків або стовпчиків, що містять однотипні дані. При тиражуванні формул за допомогою маркера заповнення змінюються так звані відносні адреси комірок у формулі.

Відносні й абсолютні посилання

Формули, що реалізують обчислення в таблицях, для адресації комірок використовують так звані посилання. Посилання на комірку може бути відносним або абсолютним.

Використання відносних посилань аналогічно вказівці напрямку руху по вулиці – "йти три квартали на північ, потім два квартали на захід". Виконання цих інструкцій з різних початкових місць буде приводити в різні місця призначення.

Звичайно посилання на комірки описуються й використовуються як відносні (формат запису А1). Коли формула, що містить ці посилання, копіюється, відбувається зміна формули для підтримки відносності посилань.

Наприклад, формула, що підсумує числа в стовпчику або рядку, потім часто копіюється для інших номерів рядків або стовпчиків. У таких формулах використовуються відносні посилання.

Абсолютне посилання на комірку або область комірок буде завжди посилатися на ту саму адресу рядка й стовпчика. При порівнянні з напрямками вулиць це буде приблизно наступне: "Йдіть на перетинання вулиці Миру та Бериславського шосе". Незалежно від місця старту це буде приводити до одного й тому ж місця. Якщо формула вимагає, щоб адреса комірки залишалась незмінною при копіюванні, то повинна використовуватися абсолютне посилання (формат запису $А$1). Наприклад, коли формула обчислює частки від загальної суми, посилання на комірку, що містить загальну суму, не повинна змінюватися при копіюванні.

Абсолютне посилання може бути створена тільки при наборі формули, перед адресою рядка й стовпчика вводиться знак долара – $.

Для створення абсолютного посилання зручно використовувати клавішу абсолютного посилання F4, що здійснює перетворення відносного посилання в абсолютну й навпаки.

Знак долара ($) з'явиться як перед посиланням на стовпчик, так і перед посиланням на рядок (наприклад, $С$2), Послідовне натискання F4 буде додавати або забирати знак перед номером стовпчика або рядка в посиланні (С$2 або $С2 – так звані змішані посилання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]