Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про практику.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
710.66 Кб
Скачать

Аналіз показників рентабельності ват «Красилівський машинобудівний завод» за 2009-2010 рр..

Коефіцієнт

2009

2010

1

Коефіцієнт рентабельності активів

0,0026

0,0054

2

Коефіцієнт рентабельності

реалізації

0,0026

0,0046

3

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу

0,0026

0,0005

4

Коефіцієнт рентабельності

продукції

0,37

0,18

Коефіцієнт рентабельності активів в 2010 роцi збiльшився на 0,0028 в порiвняннi з попереднiм роком, що є позитивним явищем і показує, що 0,0054 грошових одиниць прибутку припадає на одиницю коштів, інвестованих в активи.

Збiльшився і коефіцієнт рентабельності реалізації, який показує, що на одиницю виручки від реалізації продукції припадає 0,0046 одиниць прибутку в 20010 році.

Коефіцієнт рентабельності власного капіталу за звiтнiй рiк зменшився на 0,0021. Він показує, що 0,0005 одиниць чистого прибутку припадає на одиницю власного капіталу.

Зменшився коефіцієнт рентабельності продукції, який в 2010 роцi становить 0,18. Він показує, що 0,18 прибутку від реалізації припадає на одиницю виручки.

Не менш важливе значення в аналізі фінансової звітності відіграють показники структури капіталу. Аналіз показників структури капіталу наведений в таблиці 7.

Таблиця 7.

Аналіз показників структури капіталу ват «Красилівський машинобудівний завод» за 2009-2010 рр..

Коефіцієнт

2009

2010

Коефіцієнт власності

0,59

0,53

Коефіцієнт позикового капіталу

0,40

0,41

Коефіцієнт фінансової залежності

0,68

0,85

Коефіцієнт захищеностi кредиторiв

1,04

9,6

З таблиці видно, що коефіцієнт власності в 2010 роцi зменшився на 0,06 що є негативним явищем. Він показує, що в 2010 році 53% зовнішніх зобовязань підприємство може погасити за рахунок власних активів.

Збiльшився на 0,01 коефіцієнт позикового капіталу, який показує частину позикового капіталу в джерелах фінансування. Вiн становить 0,41.

Коефіцієнт фінансової залежності також збiльшився на 0,17 що є негативною тенденцією і показує, що 0,85 одиниць сукупних джерел припадає на одиницю власного капіталу.

Збільшився коефіцієнт захищеностi кредиторiв підприємства, який характеризує ступінь захищеності кредиторів від невиплати відсотків за наданий кредит. В 2010 році вiн становить 9,60 проти 1,04 в 2009 році.

В підсумку стає очевидно, що фінансові показники є негативними. Підприємству варто проаналізувати свою діяльність і прийняти відповідні рішення [4,5].

Розділ 3. Зовнішньоекономічна діяльність

3.1. Відділ продаж та маркетингу

Відділ продаж та маркетингу на ВАТ «Красилівський машинобудівний завод» є одним із найбільш важливих серед багатьох інших підрозділів підприємства. У своїй роботі відділ регламентується такими документами, як законодавчі і нормативні акти, Стандарти ЦО, Устав підприємства, Положення про підрозділ, Посадова інструкція, Правила внутрішнього трудового розпорядку.

До основних завдань відділу продаж та маркетингу відносяться:

1. Організація науково-технічного співробітництва з іноземними фірмами та організаціями (збір інформації, встановлення ділових контактів з іноземними підприємствами, розробка планів спільної роботи, обмін фахівцями, організація роботи з іноземними фахівцями), контроль за ходом монтажних і пусконалагоджувальних робіт імпортного устаткування. Розробка заходів щодо реалізації угод, укладених під час переговорів із закордонними фірмами.

2. Збір і накопичення технічної інформації про діяльність іноземних фірм і організацій, що цікавлять підприємство. Організація проведення технічних переговорів із представниками іноземних фірм, підготовка технічної документації і зразків нової техніки для передачі їх іноземним фірмам та організаціям.

4. Організація обміну фахівцями з іноземними фірмами, оформлення документів для відвідування міжнародних конференцій, симпозіумів і виставок фахівцями підприємства.

5. Розробка маркетингової стратегії. Організація процесу маркетингових досліджень, що включає такі операції:

- визначення проблеми, пов'язаної зі збутом продукції;

- одержання інформації (зовнішньої і внутрішній);

- проведення аналізу вторинної інформації (зовнішньої і внутрішній);

- проведення аналізу даних, що характеризують ринок розглянутого виду продукції;

- формування рекомендацій з результатів проведеного аналізу;

- використання результатів маркетингового дослідження.

6. Пошук і систематизація інформації про:

- напрямки державної політики, що визначає виробництво і збут продукції, що випускається, і використані види сировини, існуючий рівень вітчизняного виробництва;

- обсяги імпорту й експорту аналогічної продукції, що випускається, і використаної сировини, а також виробництво та імпорт продукції-замінника;

- споживачів і сегментацію ринку;

- географічний розподіл товару, його експортні ринки;

- конкурентів за такими напрямками, як обсяги продажу в цілому і по сегментах ринку, загальна частка на ринку, цілі і поведінка на ринку.

7. Аналіз положення підприємства на ринку, його фінансово-господарської діяльності та ефективності управління підприємством.

8. Виявлення сильних і слабких сторін підприємства щодо своїх конкурентів за такими напрямками:

- маркетинг (ринкова діяльність підприємства, цінова політика, просування продукції, організація збуту, рівень платоспроможного попиту, наявність експортної продукції і т.д.);

- виробництво (стан і рівень використання існуючих потужностей, продуктивність, технологічна структура, наявність постачальників, що випускають продукцію, доступну за ціною і прийнятну по якості, і т.д.);

- фінанси (капітал і його структура, показники рентабельності, ліквідності, стійкості, оборотності і т.д.), стан розрахунків і платежів;

- кадровий склад (професійно-кваліфікаційний склад працівників підприємства, мотивація трудової діяльності, взаємини в колективі, соціальне партнерство, соціальні пільги, доплати і т.д.);

- управління й організація (організаційна структура підприємства, інформаційні потоки, планування і контроль, фінансовий менеджмент і т.д.);

- наявність і масштаби невиробничої діяльності (об'єкти соціально-культурного і побутового призначення і житлово-комунального господарства і т.п.).

9. Дослідження існуючих мереж збуту і систем постачання (аналіз ефективності використання різних каналів збуту, аналіз існуючої організації виробничих процесів, постачання і збуту для кожного виду продукції, що випускається).

10. Підготовка і висновок договорів на постачання та реалізацію продукції.Розрахунок збутових витрат по окремих видах продукції, районах збуту і споживачах, аналіз зворотних витрат.

11. Планування постачань продукції відповідно до укладених договорів. Уживання заходів по забезпеченню своєчасної оплати поставленої продукції.

12. Виконання планів постачань у терміни і в обсязі відповідно до замовлень і укладених угод. Вивчення вимог покупців до якості, упакування й асортименту продукції.

Для виконання функцій і реалізації прав відділ продаж та маркетингу тісно взаємодіє з бухгалтерією, фінансово-економічним відділом, з транспортнобудівельним цехом, звідділом персоналу та іншими структурними підрозділами.

Відділ продаж та маркетингу має право:

1. Вимагати від відповідних служб підприємства пропозиції, рекомендації, матеріали, звіти і технічну документацію щодо роботи, пов'язаної з іноземними фірмами, організаціями та окремими фахівцями.

2. Представляти підприємство у всіх зовнішньоторговельних організаціях країни.

3. Використовувати кошти на прийоми іноземних делегацій та окремих представників фірм і організацій відповідно до затвердженого кошторису.

4. Здійснювати контроль за роботою співробітників підприємства, що безпосередньо працюють з іноземними фахівцями.

5. Накладати дисциплінарні стягнення в межах своєї компетенції на працівників відділу.

6. Давати виробничим підрозділам підприємства вказівки з питань збуту продукції.

7. Не приймати брак , некомплектну продукцію.

8. Давати роз'яснення і рекомендації з питань, що входять у компетенцію відділу.

9. Проводити і брати участь у конференціях, нарадах, семінарах з питань маркетингу.