Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про практику.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
710.66 Кб
Скачать
    1. Зовнішньоекономічна діяльність на ват «Красилівський машинобудівний завод»

Зовнішньоекономічна діяльність - діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.

Відповідно до чинного законодавста України та Статуту Товариства підприємство самостійно провадить усі види зовнішньоекономічної діяльності, валютних та інших операцій. Зовнішньоекономічна діяльність Товариства регулюється чинним законодавством України.

Так, товариство може брати участь у науково-технічному співробітництві з суб'єктами господарювання зарубіжних країн та міжнародними організаціями.

Товариство може встановлювати з підприємствами та організаціями зарубіжних країн прямі зв'язки, вирішувати питання міжнародної промислової та науково-технічної кооперації на основі виконання субпідрядних робіт і проведення спільних науково-технічних досліджень.

Валютна виручка та інші надходження від зовнішньоекономічної діяльності використовується Товариством самостійно за рішенням Правління згідно з чинним законодавством України [3].

Специфіка випуску продукції підприємства досить складна, багатогранна кількість складників, елементів, змушують шукати відповідне технічне обладнання як на вітчизняному, так і на міжнародному ринку.

Продукція підприємства сертифікована в Україні, Росії, Білорусії, Молдавії. Підприємство співпрацює із такими компаніями як Ideal – Engineering A/S (Данія), ABPLANALP Engineering AG та ITW GEMA GMBH (Швейцарія), ВАТ «Трейдком» (Молдова), ВАТ «Радужный берег» (Росія), а також з багатьма підприємствами Бельгії, Грузії, Польщі, Росії, Білорусії та Молдови, куди постачає свою продукцію.

Підприємство експортує головним чином котли опалювальні марок АОГВМНД-7 Е, 7 ЕВ, 10 Е, 10 ЕВ, 12,5 Е, 12,5 ЕВ, 16 Е, 16 ЕВ, АОГВМ-8 Е, 10 ЕВ, 12,5 Е, 12,5 ЕВ, АОГВ-16 Е, 16 ЕВ, 20 Е, 20 ЕВ та інші (додаток Д).

Для прикладу можна розглянути вантажні митні декларації на ввіз (імпорт) розпилювальної установки для розпилювання порошкоподібних речовин для лінії нанесення порошкових покриттів (додаток ), запасні частини до комбінованого диропробивного преса (додаток ), складову комплектного об’єкта – піч полімеразацію (додаток ), а також інші складові елементи та запчастини до облднання.

Вантажна митна декларація (ВМД) – це заява, що містить відомості про товари і транспортні засоби, транспортні засоби та мету їх переміщення через митний кордон України або про зміну митного режиму щодо цих товарів, а також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежів.

При здійснені зовнішньоекономічних операцій підприємство використовує такі форми ВМД, як форма МД-2, форма МД-3, форма МД-6 та інші.

Форма МД-2 - основний аркуш ВМД, який містить загальні відомості про характер поставки, реквізити контрагентів, відомості про декларанта та характеристики одного товару, який зазначено в цьому аркуші. Бланк форми МД-2 містить графи з 1 до 54 і чотири розділи, позначені латинськими літерами (А, В, С, І).

Форма МД-3 є додатковим аркушем ВМД і використовується одночасно з формою МД-2, якщо партія складається з товарів, які мають різні коди згідно з УКТЗЕД, а також якщо товари з однаковим кодом згідно з УКТЗЕД мають різні дані (країну походження, ознаки та характеристики, що впливають па рівень оподаткування, тощо).

ВМД заповнюється державною мовою за допомогою комп'ютера. Під час заповнення ВМД може застосовуватися іноземна мова, якщо переклад державною мовою назв суб'єктів або фірмового (комерційного) найменування товару є недоцільним та істотно не впливає на принцип застосування заходів митно-тарифного або нетарифного регулювання.

ВМД вважається оформленою за наявності на всіх її аркушах відбитка особистої номерної печатки посадової особи митниці, що здійснила митне оформлення товарів і транспортних засобів. Оформлена ВМД є підтвердженням надання особі права на розміщення товарів та/або транспортних засобів у заявленому митному режимі й підтвердженням прав та обов'язків зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних фінансових, господарських та інших операцій [2].