Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
стажування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
175.62 Кб
Скачать

3.4. Автоматизація облікового процесу та його складових

Дослідити стан формування інформаційних систем на підприємстві, а при їх відсутності обґрунтувати доцільність розробки.

Які типи інформаційних систем обліку застосовуються підприємством

Яким чином сформована забезпечувальна частина інформаційної облікової системи.

Ознайомитись з документами підприємства якими регламентовано створення автоматизованих робочих місць бухгалтера (підкласти до звіту копію розділу наказу про облікову політику яким обґрунтовано методику автоматизації облікових робіт, план-графік створення автоматизованих робочих місць тощо), що забезпечує створення АРМ

Перелічіть діючі на підприємстві автоматизовані робочі місця бухгалтера, складіть схему інформаційного взаємозв’язку між АРМ та руху інформаційних потоків.

Які облікові задачі розв’язані діючими автоматизованими робочими місцями, які будуть розв’язані новоствореними АРМБ.

Дайте перелік і характеристику комплексу задач з усіх розділів обліку.

Вирішення яких питань забезпечує автоматизоване розв’язання основних задач обліку основних засобів, виробничих запасів, праці та її оплати, обліку витрат на виробництво продукції та її збуту, фінансово-розрахункових операцій, звітності. Результати вивчення питань даного розділу висвітліть в окремому розділі звіту.

3.5. Організація управлінського обліку:

Вивчити структуру підприємства, особливості організації виробництва та їх вплив на побудову системи управлінського обліку. Організація управлінського обліку на підприємстві (наявність відділу (служби) управлінського обліку на підприємстві, структура, основні завдання, функції, повноваження (права і обов'язки) відділу управлінського обліку).

Планування роботи, звітність і оцінка діяльності відділу управлінського обліку Критично оцінити і дати пропозиції щодо удосконалення організації управлінського обліку на підприємстві;

  • навести класифікацію витрат у системі управлінського обліку;

  • нормування, планування та контроль витрат, наявність норм та нормативів, бюджетів та кошторисів, контроль за використанням ресурсів у виробництві;

  • системи та методи обліку виробничих витрат і калькулювання собівартості продукції. Описати процес обліку витрат і калькулювання собівартості продукції на підприємстві та дати пропозиції з їх удосконалення;

• здійснити аналіз взаємозв'язку обсягу виробництва, витрат і прибутку.

Скласти графік беззбитковості виробництва;

• облік витрат і доходів за центрами відповідальності (внутрішня звітність в системі управлінського обліку; використання даних управлінського обліку і внутрішньої звітності для прийняття управлінських рішень).

IV. Оформлення результатів стажування

Студенти - магістри за результатами стажування повинні подати на кафедру звіт.

Звіт виконується за планом, який наведено у змісті програми стажування.

Програма стажування побудована таким чином, що кожне питання передбачає ознайомлення з організацією обліково-аналітичної роботи.

Студенту - магістру потрібно стисло викласти її зміст, скласти необхідні документи та зробити розрахунки, критично оцінити систему обліку підприємства чи установи і сформулювати свої пропозиції щодо її вдосконалення.

Звіт про стажування складається з таких частин титульної сторінки, змісту, звіту, вступу, основної частини, висновків списку використаної літератури та додатків.

Форма титульної сторінки звіту наведена в додатку 1.

У вступі обґрунтовується мета, завдання стажування і його практичне значення.

Основна частина звіту повинна бути поділена на розділи і теми з виділенням окремих питань. Обсяг основної частини звіту не повинен перевищувати 50 сторінок. В цій частині звіту студент - магістр дає коротку характеристику поставленого питання і описує виконану роботу, пов'язуючи текстову частину з документами, які наводяться в додатках до звіту. Якщо на підприємстві, установі або організації відсутні ті чи інші напрями роботи, то у звіті треба висвітлити теоретичні аспекти та дати пропозиції щодо доцільності впровадження їх у практику роботи підприємства, установи або організації.

У висновках студент - магістр обґрунтовує свої пропозиції щодо удосконалення облікової і економічної роботи.

Додатки можуть включати таблиці, графіки, діаграми, фотографії, копії первинних документів, регістрів, форм звітності, актів ревізій, робочих документів аудитора, аудиторських висновків тощо.

У змісті послідовно перераховують вступ, назви розділів і тем, висновки, список використаної літератури, додатки та вказують номери сторінок на яких вони розміщені.

З метою обліку виконаної роботи за кожен день стажування і нагромадження матеріалів необхідних для звіту, студент - стажист веде щоденник, в якому вказує дату і коротко викладає зміст виконаної роботи за день або кілька днів (тиждень) Крім цього щоденник повинен містити в собі характеристику і оцінку роботи студента – магістра.

Разом із звітом про стажування, який перевіряється і підписується керівником стажування від підприємства, установи або організації та університету, студент - магістр повинен подати на кафедру заповнений у встановленому порядку щоденник з характеристикою, підписано керівником стажування від підприємства (установи або організації) завіреною печаткою.

Керівник стажування від кафедри детально перевіряє поданий звіт дає загальну оцінку виконаної роботи в рецензії та вирішує питання про допущення студента - магістра до захисту звіту.

Для оцінювання рівня захисту звіту використовуються такі критерії:

Відмінно. Студент повністю виконав програму стажування належним чином оформив звіт. Інформацію ілюстровано фактичним даними первинних, зведених документів, регістрів обліку та форм звітності. При цьому магістрант показав чітке володіння понятійним апаратом, знання особливостей технології виробництва та їх вплив г організацію обліку на підприємстві.

Добре. Програму стажування в цілому виконано, але мають місце окремі недоліки: частина практичного матеріалу відсутня або вона суперечливою у різних розділах звіту. Пропозиції магістранта що,п вдосконалення організації і методики обліку аналізу і контролінг недостатньо обґрунтовані.

Задовільно. Програма стажування виконана з суттєвими недоліками відсутній логічний взаємозв'язок між текстовою частиною звіту і регістрами обліку, формами звітності, представленими у додатках; відсутні пропозиції за розділами програми стажування.

Незадовільно. Звіт про проходження стажування не відповідає вказаним вище критеріям.

Студент - магістр, який не виконав програми стажування і отримав негативну характеристику або незадовільну оцінку при захисті звіт повинен повторно пройти стажування в період визначений ректором університету. В окремих випадках студент - магістр може бут відрахований з університету.

Додаток 1