Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Список викоростаних джерел.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
126.88 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет

ім. Василя Стефаника

Інститут історії і політології

Кафедра історії України

Партизанський рух на Україні

1941-1944 рр.

Курсова робота

студентки групи І-32

Фіцик Мар’яни Володимирівни

Науковий керівник

кандидат історичних наук, доцент

Галицька-Дідух Тамара

В’ячиславівна

Рецензент___________________

Дата захисту_________________

Оцінка______________________

Івано-Франківськ

2012

ЗМІСТ

СПИСОК СКОРОЧЕНЬ.......................................................................................3

ВСТУП………………………………………………………………………….......4

РОЗДІЛ І. Передумови виникнення партизанського руху на україні…….......7

РОЗДІЛ ІІ. Збройна боротьба радянських партизанів та підпільників………..13

РОЗДІЛ ІІІ. Зміна тактики партизанської боротьби і завершальний етап боротьби радянських партизанів на україні..........................................................25

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..38

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….....40

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….42

Список скорочень

ЛКСМУ – Ленінська Комуністична Спілка Молоді України

ОУН – Організація українських націоналістів

РНК СРСР – Рада Народних Комісарів Союзу Радянських Соціалістичних Республік

РНК УРСР – Рада Народних Комісарів Української Радянської Соціалістичної Республіки

СРСР – Союз Радянських Соціалістичних Республік

УПА – Українська повстанська армія

УРСР – Українська Радянська Соціалістична Республіка

УШПР – Український штаб партизанського руху

ЦК ВКП – Центральний Комітет Всесоюзної комуністичної партії

ЦК ВЛКСМ - Центральний Комітет Всесоюзного Ленінського Комуністичного Союзу Молоді

ЦК КП(б)У - Центральний Комітет Комуністичної партії (більшовиків) України

ЦШПР – Центральний штаб партизанського руху

ВСТУП

Актуальність дослідження. Наукова актуальність дослідження в значній мірі обумовлена станом вивчення теми в радянській та сучасній українській історичній науці. Сучасний етап розвитку української історичної науки робить актуальним розробку новітньої концепції історії України. Для вирішення цього завдання велике значення має вивчення історії Другої світової війни - однієї з тих подій, які мали величезний вплив на розвиток нашого народу.

Нагальною потребою є створення узагальнюючої наукової праці з історії руху Опору в Україні. Розкриття такої багатогранної теми, як діяльність руху Опору на українських землях, – складне для дослідника завдання. У подоланні цих складнощів велику роль може відіграти здійснення регіональних досліджень, які б грунтувалися на узагальненні здобутків попередників, використанні нових підходів і комплексному об'єктивному дослідженні. На разі існує гостра потреба у вільних від стереотипів дослідженнях, підкріплених новими масивами історичних джерел.

Об’єктом дослідження є роль антифашистського Руху Опору в розгромі ворога на території України в контексті розгортання Великої Вітчизняної війни.

Предметом дослідження є суспільно-політичні передумови зародження Руху Опору, етапи розгортання, форми і методи боротьби використовувані ними.

Хронологічні рамки дослідження визначені його тематичною спрямованістю та завданнями охоплюють період з червня 1941 року і до жовтня 1944 року.

Територіальні межі дослідження включають: Дистрикт «Галичину» (Львівська, Дрогобицька, Станіславська і Тернопільська області), Рейхскомісаріат «Україну» (Рівненська, Волинська, Кам'янець-Подільська, Житомирська області, північні райони Тернопільської, північні райони Вінницької, східні райони Миколаївської, Київська, Полтавська, Дніпропетровська області, північні райони Криму та південні райони Білорусії), Трансністрію (території Одеської, Чернівецької, південні райони Вінницької і західні райони Миколаївської областей, які утворили нову румунську провінцію), Військову адміністрацію (Східні райони України (Чернігівщина, Сумщина, Харківщина, Донбас) до узбережжя Азовського моря та південь Кримського півострова).

Мета. Виходячи з актуальності теми і спираючись на досягнення вітчизняної історіографії в дослідженні розвитку антифашистського Руху Опору на території України, на основі комплексного і об’єктивного аналізу поглибити дослідження і зробити науково обґрунтовані висновки щодо ролі Руху Опору в розгромі німецького агресора і визволені території України.

Метою продиктовані основні завдання, які необхідно розв’язати в процесі дослідження даної наукової проблеми:

– теоретично обґрунтувати основні передумови зародження антифашистського Руху Опору на території України;

– дати характеристику методам і формам боротьби;

– прослідкувати розвиток партизансько-підпільної боротьби на різних етапах її розвитку;

– з'ясувати внесок кожної з частин Руху Опору в розгром німецького агресора.

Методологічну основу дослідження становить сукупність загально­наукових принципів та методів пізнання, спрямованих на об’єктивне, всебічне висвітлення фактів, подій та явищ. Це принципи науковості, об’єктивності, історизму, системності, а також методи: хронологічний, порівняльний, статистичний і метод комплексного підходу.

Історіографічна база. Після здобуття Україною незалежності в серпневі дні 1991 року питання партизанської, підпільної боротьби 1941–1944 років не знайшли на жаль належної зацікавленості у науковців. Ми маємо лише окремі дослідження. Зокрема, праця Чайковськиого А.С. Невідома війна: партизанський рух на Україні 1941–1944 рр.[23], присвячена Рухові Опору на окупованій фашистами території України в роки Великої Вітчизняної війни. Побудована на документальних матеріалах та архівних джерелах, висвітлює широкий аспект проблеми «малої війни», роль і місце партизанського руху в розгромі загарбників, подається оцінка антифашиської боротьби ОУН, УПА.

Клоков В.Н. в праці «О стратегии и тактике советских партизан в борьбе против фашистских оккупантов на Украине» [12], розглядає військові аспекти радянського партизанського руху на території України

У стислій формі окремі питання руху опору відбито в працях, матеріалах наукових конференцій, проведених Інститутом історії України НАНУ.

Вийшло науково – довідкове видання «Українська партизанка 1941–1945 рр. Партизанські формування та органи керівництва ними», підготовлене архівістами ЦДАГОУ.

Розділ Рух опору в окупованій Україні міститься в Політичній історії ХХ століття. Україна в Другій світовій війні 1939–1945 рр. т. 4, автор Кучер В. І. [26].

Джерельну базу дослідження складають збірники документів і матеріалів, які містяться у працях : «…Создавать невыносимые условия для врага и всех его пособников…» Красные партизаны Украины 1941-1944 р.: малоизученные страницы истории. Документы и материалы[3], Листівки партійного підпілля і партизанських загонів України у роки Великої Вітчизняної війни. – К. : Політвидав України, 1969 р. [1] та ін.

Практичне значення результатів курсової роботи пов'язане з можливістю використання фактичного матеріалу і висновків в навчальному процесі при розробці та читанні лекційних курсів, при підготовці до практичних занять, а також у подальшій науковій діяльності.

Структура роботи зумовлена завданням, характером та метою дослідження. Робота складається із списку скорочень, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків.