Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Споживче,методичка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
66.77 Кб
Скачать

Споживче право перебуває на стадії свого відокремлення в окрему галузь права. Тривалий час відносини з приводу захисту прав споживачів розглядались в межах господарського та цивільного права. Проте з прийняттям в 1991 році Закону України «Про захист прав споживачів», а в 2005 році – його нової редакції, рух щодо захисту прав споживачів в Україні значно пожвавився. За останні роки прийнято більше 50 законів та підзаконних нормативно-правових актів, які закріплюють правові основи поведінки виробника товарів(виконавця робіт, послуг) та споживача в процесі придбання товарів, замовлення робіт, послуг. Але кількість актів в даному випадку не завжди переходить в якість нормативного регулювання.

Споживче право регулює суспільні відносини, які виникають в процесі взаємодії виробника (продавця) продукції та виконавця робіт (послуг), і служить забезпеченню конституційно закріпленого права людини на безпеку продукції, інформацію та захист своїх прав. Механізм реалізації норм споживчого права передбачає захист прав споживачів державою (шляхом прийняття правових норм та створення системи уповноважених державних органів), судом (в порядку здійснення цивільного судочинства та накладення адміністративних стягнень чи кримінальної відповідальності), громадськими організаціями споживачів (шляхом звернень до них громадян) та самозахист споживача (знання основ законодавства про захист прав споживачів та застосування їх в повсякденному житті). Даний механізм в силу поширених нині соціально-економічних явищ (часті випадки обману покупців, відсутність або викривлення інформації про товари та послуги, велика кількість фальсифікованої, контрафактної продукції, завищення цін та наявність монополізму великих компаній, випадки нечесної та агресивної підприємницької практики, загальне зниження рівня життя та добробуту людей та інші) потребує вдосконалення.

Законодавство про захист прав споживачів носить комплексний характер. Основними джерелами споживчого права виступають Закон України "Про захист прав споживачів", Цивільний Кодекс України, Господарський Кодекс України та ряд інших законів і підзаконних актів.

Реалізація прав споживачів в Україні на сьогодні є актуальним та болючим питанням. Не всі права споживача у нас можна успішно реалізувати, але до цього треба прагнути. Не в останню чергу стан реалізації прав споживачів залежить від правової освіти та культури як виробників продукції, так і самих споживачів. Тому правова освіта споживача на даний час проголошена одним із пріоритетних напрямків освітньої діяльності держави та активно впроваджується в навчальних закладах. Проте нам важливо підготувати не просто обізнаного у законодавстві споживача, а перш за все, кваліфікованого юриста – фахівця із захисту прав споживачів.

Застосування законодавства про захист прав споживачів в умовах економічної кризи є дуже складним завданням і одним з відповідальних напрямків роботи уповноважених державних органів. Випускники вищих юридичних навчальних закладів повинні володіти не тільки теоретичними знаннями основ споживчого права, але й особливостями їх практичної реалізації (вміти правильно скласти заяву, скаргу, претензію, позовну заяву для захисту прав споживачів), мати уявлення, як вирішуються судові справи щодо захисту прав споживачів в місцевих, апеляційних судах (аналізувати приклади рішень судів).

Навчальна дисципліна "Споживчого права" спрямована на завершення формування у студентів світогляду людини-споживача і початку формування свідомості споживача-юриста. Цей процес неможливий без закріплення необхідних юридичних знань з метою вирішення теоретичних та конкретних питань практичної діяльності щодо належного захисту прав споживачів.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

  • знати:

- проблемні питання історії, теорії, практики та законотворчості в сфері захисту прав споживачів;

- діюче споживче законодавство;

- основні поняття і елементи механізму захисту прав споживачів;

- правові основи діяльності органів у справах захисту прав споживачів;

- особливості захисту прав споживачів при реалізації окремих видів договірних зобов’язань;

- особливості захисту прав споживачів при здійсненні торговельного та побутового обслуговування населення;

- заходи юридичної відповідальності за порушення вимог законодавства про захист прав споживачів.

  • вміти:

- порівнювати і аналізувати норми споживчого законодавства;

- тлумачити і застосовувати чинне споживче законодавство;

- узагальнювати практику у сфері захисту прав споживачів та робити відповідні висновки;

- давати юридичну кваліфікацію відносинам, що пов'язані із захистом прав споживачів.

Відповідно до навчального плану курс "Споживче право" включає лекції та семінарські (практичні) заняття.

Проведення лекцій має на меті ознайомлення студентів зі змістом, суттю споживчого права. В лекціях викладаються основні теоретичні поняття курсу, акцентується увага на важливих, проблемних моментах, практичних можливостях реалізації законодавчих положень тощо. Вони покликані дати загальні знання основних положень споживчого права, полегшити вивчення дисципліни, забезпечити правильний аналіз норм законодавства про захист прав споживачів, їх тлумачення і застосування.

Глибше, детальніше розуміння норм споживчого законодавства, їх теоретичного підґрунтя, системний аналіз механізмів реалізації, вміння тлумачити і застосовувати приписи у сфері захисту прав споживачів забезпечується в процесі самостійної роботи студентів при підготовці ними до семінарських (практичних) занять та опрацюванні тем, що охоплюються програмою курсу.

Даний посібник покликаний допомогти студентам в процесі вивчення "Споживчого права". В нього включена тематика та зміст семінарських і практичних занять. До кожної теми, винесеної на семінарські заняття, сформульована анотація, методичні поради до її вивчення, які коротко визначають зміст теми, націлюють на вибір правильного підходу до аналізу теми, акцентують на проблемних моментах, вказують на вироблення схеми підготовки питань. До теми також подається перелік основної наукової літератури, ознайомлення з якою забезпечить глибший теоретичний аналіз відповідних питань, а також вичерпний перелік нормативно-правових актів, які служать законодавчою основою регулювання даного виду відносин.

Основою підготовки виступають навчальні підручники та посібники, які є загальними для всіх тем, а саме:

  1. Фурса С.Я., Кармаза О.О. Основи споживчих знань. Захист прав споживачів : судова та адвокатська практика: Науково-практичний посібник/за ред.доктора юрид.наук, проф. С.Я.Фурси. – К. Видавець Фурса С.Я :КНТ, 2009. – 704с. – (Серія «Цивілістика»).

  2. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України:  У 2 т. — 3-є вид., перероб. і доп. / За ред. О. В. Дзери (кер. авт. кол.), Н. С. Кузнєцової, В. В. Луця. — К.: Юрінком Інтер, 2008. — Т. II. — 1088 с.

  3. Науково-практичний коментар до Закону України «Про захист прав споживачів». Станом на 05.09.2011р. – К.: «Видавничий дім «Професіонал», 2011. – 388с.

  4. Звєрєва О.В. Захист прав споживачів. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 192с.

  5. Дудла І.О. Захист прав споживачів. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 448с.

  6. Салухіна Н.Г. Захист прав споживачів. – К.: МАУП, 2007. – 382с.

  7. Іваненко Л.М. Правове регулювання захисту прав споживачів: навч. посіб. / Київ. нац. торг.-екон. ун-т. — К., 2008. — 258 с.

  8. Селезнев В.В. Как защищать свои права потребителя. - Х.; Одиссей, 2006. – 496с.

  9. Маслак С.В., Куценко Р.В., Купченко А.А., Жебелева А.С. Практический комментарий к Закону Украины «О защите прав потребителей». – Харьков: Чернігівські обереги, 2006. – 160с.

  10. Захист прав споживачів: соціально-правовий аспект / За заг. ред. Л.В.Ніколаєвої. - Київ : Київський національний торговельно-економічний університет, 2002. - 312 с.

  11. Захист прав споживачів: Нормат-прав. регул., зразки док. –[ Роїна О.А.] – К.: КНТ, 2006. – 232с.

До тем, винесених на розгляд на семінарських (практичних) заняттях, поданий детальний перелік питань, які будуть розглядатись на занятті, перелік контрольних питань, що носять більш конкретний, деталізований характер, передбачають здійснення узагальнення чи навпаки конкретизації окремих положень теми, порівняння нормативних приписів, тлумачення норм, і забезпечують більш глибше засвоєння теми.

До тем також включені практичні завдання, які передбачають юридичний аналіз відносин, кваліфікацію юридичних фактів, що мали місце, вирішення на основі нормативно-правових актів правових конфліктів, ситуацій. При вирішенні практичних завдань, насамперед необхідно проаналізувати коло відносин, які склалися, та вибрати правові норми, що підходять для врегулювання в даному випадку. Вибравши норму, слід переконатись в її чинності та аутентичності тексту, перевірити межі дії, щоб впевнитись, що саме вона (чи кілька норм), стануть нормативною підставою правової кваліфікації. В процесі аналізу норми відбувається також її тлумачення, з'ясування змісту з урахуванням вивчених теоретичних положень. Правова кваліфікація представляє собою юридичну оцінку всієї сукупності фактичних обставин справи шляхом віднесення конкретного випадку до сфери дії певних юридичних норм. Відповідь – вирішення практичних завдань повинна бути максимально повною, обґрунтованою, з посиланням на конкретні статті нормативно-правових актів та визначенням можливих варіантів вирішення, які можуть відрізнятися в залежності від зміни обставин.

Підготовка до семінарських (практичних) занять не вимагає переписування в зошит підготовки до занять положень підручників чи статей нормативно-правових актів, однак для належних, обґрунтованих відповідей, в першу чергу на контрольні питання та практичні завдання, в зошиті повинні бути вказані номери статей, їх положення, висновки по справі, результати вирішення конфліктів, які використовуються при відповідях, а також дають змогу викладачу оперативно перевірити підготовку до заняття.

Дотримання викладених вище загальних рекомендацій сприятиме набуттю ґрунтовних знань з "Споживчого права", розширенню правового світогляду студентів, підвищенню їх професійного рівня.

Програма курсу правові основи захисту прав споживачів

Виникнення та розвиток руху про захист прав споживачів (консюмеризму). Міжнародні організації у справах захисту прав споживачів.

Передумови виникнення руху про захист прав споживачів в Україні. Етапи розвитку законодавства про захист прав споживачів в Україні.

Поняття споживача. Основні ознаки споживача. Наукові дискусії щодо визначення поняття "споживач".

Поняття споживчого права. Споживче право - комплексний інститут цивільного права. Методи споживчого права.

Джерела (форми) регулювання відносин у сфері захисту прав споживачів.

Закон України «Про захист прав споживачів»: загальна характеристика.

Державна політика країн Центральної та Східної Європи у сфері захисту прав споживачів.

Законодавство ЄС у сфері захисту прав споживачів і адаптація до нього споживчого законодавства України.

Правовий статус споживача

Правовий статус споживача за законодавством України.

Ст.4 Закону України «Про захист прав споживачів». Ст.39 Господарського Кодексу України. Статті 670-673, 678, 700 Цивільного Кодексу України.

Закріплення прав споживачів в інших нормативно-правових актах України. Класифікація прав споживачів.

Основні обов’язки споживачів.

Права споживачів при укладенні договору купівлі продажу продукції. Обов’язки продавця за договором купівлі-продажу.

Права споживача щодо товару (якість, безпека, комплектність, асортимент, кількість, об’єктивно визначена ціна).

Договір як засіб забезпечення прав споживачів товарів, робіт, послуг. Поняття споживчого договору.

Характеристика окремих засобів забезпечення якості та безпеки продукції (стандартизація, сертифікація).

Правові наслідки передання товару належної якості.

Правові наслідки передання товару неналежної якості.

Правові наслідки передання товару з недоліками, які не можна усунути та небезпечного товару.

Права споживача, що випливають з гарантії придатності. Гарантійний термін, термін служби, термін придатності.

Право на інформацію про продукцію. Прелік відомостей, які обов’язково повинна містити інформація про продукцію (роботу, послугу). Реалізація права на споживчу інформацію. Знижка та розпродаж.

Закони України «Про інформацію» та «Про рекламу". Право на рекламу: загальна характеристика. Вимоги до реклами товарів (робіт, послуг). Відповідальність за недобросовісну рекламу.

Гарантії захисту прав споживачів.

Недійсність умов договорів, що обмежують права споживача.

Нечесна та агресивна підприємницька практика. Недобросовісна конкуренція.

Реалізація прав споживачів в межах виконання окремих договірних зобов’язань

Загальна характеристика забезпечення прав споживачів за сучасних форм торгівлі.

Права та обов’язки споживача при отриманні споживчого кредиту.

Права споживача при укладенні договору купівлі-продажу поза торговими та офісними приміщеннями.

Захист прав споживача при укладенні договору на відстані.

Права споживача у Інтернет-торгівлі. Убезпечення договорів, укладених засобами дистанційного зв'язку та забезпечення їх належного виконання.

Купівля-продаж за попереднім замовленням.

Права споживача у разі купівлі товару за зразками.

Права споживача на розірвання договору та повернення коштів у разі розрахунку банківською платіжною карткою.

Права споживачів при укладенні договорів на виконання робіт та надання послуг (поставка, найм, підряд, комісія та інші).