Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Консол. агрес.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
71.68 Кб
Скачать

4. Радянсько-німецький пакт від 23 серпня 1939 р. І

таємний додатковий протокол до нього.

  1. У червні 1939 р. почалися прямі контакти між СРСР і Німеччиною під прикриттям торговельних переговорів.

  2. 19 серпня 1939 р. Німеччина і Радянський Союз підписали торговельний договір, який передбачав надання кредиту СРСР і розширював його можливості в експорті продовольства і закупівлі нової техніки.

  3. 23 серпня 1939 р. до Москви прибув міністр закордонних справ Німеччини Й. Ріббентроп з узгодженим текстом договору про дружбу і ненапад між СРСР і Німеччиною строком на 10 років. Уночі він був підписаний, а наступного дня опублікований.

  4. Договір увійшов в історію під назвою «пакт Молотова-Ріббентропа» і складався з 7 статей. Він передбачав такі зобов’язання обох сторін:

  • утримуватися від агресивних дій одна проти одної;

  • а також від будь-якого нападу одна на одну як окремо, так і спільно з іншими державами.

  1. Окремою частиною радянсько-німецького договору додавався таємний протокол, у якому йшлося про територіальний устрій майбутньої Європи. У СРСР протягом тривалого часу (півстоліття) заперечувалося існування таємного протоколу.

  2. Цей таємний протокол:

  • визначав зони впливу СРСР і Німеччини у Східній Європі;

  • передбачав поділ Польщі;

  • підтвердив згоду СРСР на просування німецьких військ до лінії річок Нарев-Вісла-Сан;

  • встановлював радянською зоною впливу Естонію, Латвію, Фінляндію, Бессарабію, Східну Польщу (Варшавське і Люблінське воєводства), західноукраїнські й західнобілоруські землі;

  • визначив німецькою зоною впливу Литву.

  1. Після нападу Німеччини на Польщу (1 вересня 1939 р.) лінія розмежування німецьких і радянських військ перемістилася до річки Буг, що порушувало домовленості, зафіксовані у таємному протоколі. Тому

  2. А. Гітлер погодився передати до сфери впливу СРСР Литву.

  3. 28 вересня 1939 р., коли вже тривала Друга світова війна, СРСР та Німеччина доповнили пакт про ненапад новою угодою – Договором про дружбу і кордони.

5. Вплив угоди на подальший перебіг подій у Європі.

  1. А. Гітлер і Й. Сталін поділили Європу між собою. Їхній пакт про ненапад був досконалим планом нападу.

  2. Авторитет радянського союзу був підірваний, йому перестали довіряти.

  3. Пакт про ненапад унеможливив продовження англо-франко-радянських переговорів і подальшу участь СРСР у боротьбі проти фашистської Німеччини.

  4. Він перетворив СРСР у фактичного союзника Німеччини. Про це свідчать дії СРСР: 17 вересня 1939 р. він почав агресію проти Польщі, порушивши радянсько-польській договір 1932 р. про ненапад.

  5. Цей пакт і таємний протокол розв’язав Німеччині руки і вона 1 вересня 1939 р. напала на Польщу. Ця подія стала початком Другої світової війни, бо союзники Польщі – Велика Британія і Франція оголосили війну Німеччині.

  6. Уряд США почав надавати допомогу Британії і Франції сировиною і військовими матеріалами.

Висновки:

  1. Договір і протокол продемонстрували, що інтереси двох тоталітарних режимів мають багато спільних рис: однаковим є їх прагнення до розширення своїх територій і своїх впливів, вони обидва вважали насильство найефективнішим засобом вирішення своїх проблем.

  2. Відповідальність за розв’язання Другої світової війни разом з іншими країнами несе і сталінське керівництво СРСР.

5