Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
1.43 Mб
Скачать

4.4. Метод подвійного відображення господарських процесів на рахунках бухгалтерського обліку

Відображення господарських операцій здійснюється методом подвійного відображення на рахунках бухгалтерського обліку. Завдяки методу подвійного запису, суми які відносяться у дебет і кредит взаємопов’язанних рахунків, обов’язково будуть однакові.

Щоб скласти бухгалтерську проводку необхідно послідовно визначити наступне:

  1. економічний зміст господарської операцій;

  2. з’ясувати кореспондуючі рахунки;

  3. провести бухгалтерський запис методом подвійного відображення.

Таким чином за допомогою подвійного запису кожна господарська операція відображається на двох рахунках. При чому один з них дебетується, другий – кредитується. Оскільки на протязі певного періоду кожна сума записується по дебету одного рахунку і кредиту іншого один раз, то сума оборотів по дебету всіх рахунків повинна дорівнювати сумі оборотів по кредиту цих же рахунків.

Використовуючи контрольну функцію подвійного запису в кінці місяця підбивають підсумки оборотів по всім синтетичним рахункам, порівнюючи при цьому дебетовий і кредитовий обороти. Одержана нерівність оборотів свідчить про порушення використання методу подвійного відображення господарських операцій.

Бухгалтерські проводки, виходячи з того, на кількох рахунках вони записуються, поділяються на прості і складні.

В простих бухгалтерських проводках один рахунок дебетується і один кредитується. Якщо при відображенні господарських операцій один рахунок дебетується, а декілька кредитуються, і навпаки, то такі проводки називаються складними.

Проводки, в яких одноразово декілька рахунків дебетується і кредитується, не можуть дати чіткого визначення взаємозв’язку рахунків по операції, а по кореспонденції цих рахунків неможливо визначити економічний зміст цієї операції. З цих міркувань у бухгалтерському обліку такі проводки не використовуються.

Прикладом складної бухгалтерської проводки, за якої два ра­хунки будуть кредитуватися, а один дебетуватися, може бути такий. На підприємстві відбулися дві господарські операції:

1. на поточний рахунок підприємства надійшли кошти від по­купців — 4580 грн.;

2. До поточного рахунка підприємства внесли кошти з каси - 6235 грн.;

Прості бухгалтерські проводки

1. Дебет рах. "Рахунки в банках" — 4580 грн.

Кредит рах. "Розрахунки з покупцями та замовниками" - 4580 грн.

2. Дебет рах. "Рахунки в банках" - 6235 грн. Кредит рах. "Каса" — 6235 грн.

Складна бухгалтерська проводка 1. Дебет рах. "Рахунки в банках " — 10 815 грн.

Кредит рах. "Розрахунки з покупцями та замовниками"

4580 грн.

Кредит рах. "Каса "- 6235 грн.

    1. Хронологічний і систематичний облік

Розглядаючи порядок відображення господарських операцій методом подвійного запису видно, що суми операцій не відразу записуються на рахунки.

Спочатку укладаються бухгалтерські проводки, при цьому вони укладаються на документі, на якому оформлена ця операція, або у відомості, де записується ця операція по даним документа.

Кожній бухгалтерській проводці присвоюється черговий номер, під яким вона в подальшому і зазначається у всіх бухгалтерських документах.

Для здійснення контролю за відображенням господарських операцій і забезпечення їх зберігання з самого початку заведено порядок при якому всі записи реєструються в хронологічній послідовності.

Такий запис одержав назву хронологічного запису.

Однак для одержання показників господарських операцій необхідне групування господарських операцій по економічно однорідним ознакам. Таке групування здійснюється за допомогою рахунків. Записи на рахунках здійснюються по певній системі, і тому вони одержали назву систематичних записів.

Хронологічний і систематичний записи ведуться окремо, але в одному реєстрі. Господарські операції спочатку реєструються у хронологічній послідовності, а потім систематизуються по рахункам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]