Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ по інформаційному праву.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
70.69 Кб
Скачать

До державної таємниці відноситься така інформація:

  • У сфері оборони (про зміст стратегічних і оперативних планів та інших документів бойового управління підготовки та проведення військових операцій, стратегічне та мобілізоване розгортання військ про інші показники щодо кількісного і якісного складу);

  • Про напрям розвитку окремих видів озброєнь військової і спеціальної техніки їх кількість, тактику, технічний характер, організаційну технологію виробництва, наукові, науково-дослідницькі роботи, що пов’язані з розробленням нових зразків озброєння військової спец техніки, модернізацію, а також інші роботи, що плануються та здійснюються в рамках охорони оборо здатності країни;

  • Про сили і засоби цивільної оборони України, можливості населених пунктів, районів окремих об’єктів для захисту, евакуації населення забезпечення його життєдіяльності воєнний час або в умовах надзвичайної ситуації;

  • Про геодезичні, гравіметричні, картографічні, гідрометеорологічні дані та інші характеристики які знають значення для оборони країни.

У сфері економіки, науки і техніки

    • Про потужності господарської країни запаси та постачання, стратегічних видів сировини, основні здані про фактичні запаси державного резерву;

    • Про використання транспорту, зв’язку інших галузей і об’єктів в інтересах забезпечення безпеки держави;

    • Про плани зміст, обсяг фінансування та використання державного замовлення для забезпечення потреб оборони та безпеки;

    • Про плани обсяг та інші характеристики добування виробництвом та реалізацією окремих стратегічних видів сировини і продукції;

    • Про державні запаси дорогоцінних металів, монетарної групи коштовного каміння валюти, всі операції пов’язані з виготовленням грошових знаків і цінних паперів їх зберігання охороною, перевезенням, захистом від підроблення, обміном або вилученням з обігу, про інші особливі заходи в сфері фінансування, обороноздатності, країни та національної безпеки;

    • Про наукові, науково-дослідницькі, дослідницько-конструктурні та проектні роботи на базі яких можуть бути створенні прогресивні технології, нові види виробництва, продукції та технологічні процеси, що мають важливе оборонне або економічне значення та суттєво впливають на зовнішньо економічну діяльність та національну безпеку.

Сфера зовнішніх відносин

    • Про директиви, плани, вказівки, делегації і посадовим особам з питань зовнішньої політики, зовнішньо економічної діяльності країни її інтересів і безпеки;

    • Про військове науково-технічне та інше співробітництво України з іноземними державами якщо оголошення відомостей праці може завдати шкоди;

    • Про експорт та імпорт озброєння військової і спеціальної техніки окремих видів сировини і продукції.

Сфера державної безпеки та охорони правопорядку

    • Про особливий склад організації, що здійснюють оперативно пошукову діяльність;

    • Про засоби, зміст, плани і фінансування, форми і методи, результати оперативно розшукової діяльності;

    • Про систему урядового та спеціального зв’язку;

    • Про реорганізацію зміст і заходи щодо захисту секретної інформації;

    • Про реорганізацію, що здійснюються згідно закону про зміст матеріалів знання до судового слідства та судочинства в усіх сферах національної безпеки;

    • Про інші засоби форми й методи охорони державної таємниці.

Конкретні відомості можуть бути віднесені до державної таємниці за такими степенями секретності:

  1. таємна простота;

  2. цілком таємно;

  3. особливої важливості.

Забороняється відносити до державної таємниці будь-які відомості які будуть звужувати зміст, обсяг конституційних прав і свобод людини і громадян, завдавати шкоди здоров’ю та безпеці населення.

Загальний доступ до інформації всіх громадян:

  • про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту;

  • про стан техногенне небезпечних об’єктів, аварій, катастрофи, природні явища які можуть зашкодити здоров’ю населення;

  • про стан здоров’я населення, його життєвий рівень, стан правопорядку, освіти і культури населення;

  • про факти порушення прав і свобод людини і громадянина;

  • про не законі дії ОДВ, окремих посадових осіб;

  • інша інформація яка згідно чинних нормативно-правових актів України та ратифікованих договорів не може бути засекреченим.

Посадова особа, що здійснює діяльність в сфері експертизі секретності має посаду. Державний експерт з питань таємниць. Виконання функцій на конкретних посадових осіб покладається ОВРУ, головою ОВРУ, інших ОДВ, ПУ за поданням керівника, відповідного ДО.

Відповідальність державна експертиза, державна таємниця несе персональну, дисциплінарну, кримінальну відповідальність за законність і обґрунтованість свого рішення про віднесення інформації або висновку про зниження ступеня секретності, секретної інформації, скасування рішення про віднесення її до державної таємниці, а також не прийняття рішення про віднесення ДТ інформаційного розголошення якої може завдати шкоди інтересам національної безпеки України.

Тема: Юридична відповідальність за правопорушення в інформаційній сфері.

Поняття та види юридичної відповідальності у сфері доступу до інформації

У даному розділі розглянуто не лише випадки відповідальності осіб, винних у необґрунтованій відмові у наданні інформації, порушенні встановленого терміну її представлення без поважних причин, безпідставній відмові від поширення певної інформації тощо. Уваги приділено також юридичній відповідальності власне громадян, які мають бажання і інтерес до отримання певної інформації, і які у своєму бажанні можуть перейти межі дозволеної правомірної поведінки — тобто здійснити правопорушення. Причому мотиви такого порушення можуть бути різними: від побутових до незнання закону — переконання в тому, що право на доступ до інформації є необмеженим, оскільки гарантується Конституцією. Однак право на інформацію загалом і право на доступ до інформації зокрема має свої межі, які окреслені у попередніх розділах посібника. Подібними правопорушеннями громадянина можуть бути збирання інформації стосовно особистого життя громадянина без його згоди; збирання з метою передачі іноземній державі, іноземній організації або їх представникам відомостей, що становлять державну таємницю, збирання з метою передачі іноземним підприємствам, установам, організаціям або їх представникам економічних, науково-технічних або інших відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, яка є власністю держави, тощо.

Порушення законодавства України про доступ до інформації спричиняє для винних осіб дисциплінарну, цивільну, адміністративну або кримінальну відповідальність відповідно до законодавства України.

Юридична відповідальність — одна з форм соціальної відповідальності. Сутність соціальної відповідальності полягає в обов'язку індивіда виконувати вимоги, що висуваються до нього суспільством, державою, іншими індивідами. Крім юридичної, в суспільстві діють і інші форми соціальної відповідальності: моральна, політична, організаційна, суспільна, партійна й інша.

Юридичною відповідальністю є застосування до особи, що скоїла правопорушення, примусових заходів, передбачених санкцією порушеної норми, у встановленому для цього процесуальному порядку від імені держави і на підставі закону.

Всі види юридичної відповідальності характеризуються такими ознаками:

  1. Найважливішою ознакою юридичної відповідальності є те, що фактичною підставою її виникнення виступає правопорушення.

  2. Притягнення правопорушника до юридичної відповідальності здійснюється в певному процесуальному порядку в результаті здійснення правозастосовної діяльності.

  3. Притягнення до юридичної відповідальності, як й інші види правозастосовної діяльності, здійснюється уповноваженими державними органами та їх посадовими особами, йому притаманний державно-владний характер.

  4. Важливою ознакою юридичної відповідальності є чітка нормативна регламентація її здійснення.

Притягнення до юридичної відповідальності є невіддільним від державного примусу. Державний примус за скоєне правопорушення чітко регламентується в санкціях правових норм, які визначають його вид і міру — кількісні показники. Цей примус завжди звернений на правопорушника — особу, яка скоїла протиправне діяння, і тягне за собою негативні для нього наслідки, що виявляються у позбавленні його певних благ, котрі йому належали до факту правопорушення.

6. Ще однією важливою ознакою юридичної відповідальності є наявність певних втрат для винної особи, які передбачені законом. Позбавлення правопорушника певних благ є необхідною умовою юридичної відповідальності. Ці втрати є реакцією держави на шкоду, заподіяну правопорушником суспільству, державі або окремій особі, і можуть носити для правопорушника особистий, майновий або організаційний характер.

Соціальне призначення юридичної відповідальності як засобу охорони і захисту суспільних відносин від будь-яких незаконних порушень реалізується в її цілях і функціях.

Загальними підставами юридичної відповідальності (у тому числі у сфері доступу до інформації) є:

  1. факт скоєння правопорушення;

  2. наявність у діях особи складу правопорушення;

  3. наявність відповідної правової норми, яка передбачає притягнення до юридичної відповідальності за певне правопорушення;

  4. акт застосування права (вирок суду, рішення адміністративного органу тощо).