Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЇ по інформаційному праву.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
70.69 Кб
Скачать
  1. Отримання інформації про органи судової влади, діяльність військових формувань та правоохоронних органів України

Відповідно до Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» висвітлення діяльності судів загальної юрисдикції України та Конституційного Суду України здійснюється аудіовізуальними засобами масової інформації на засадах укладених між ними угод та з урахуванням специфіки роботи цих судів.

Так, Закон України «Про судоустрій України» розкриває принцип гласності судового процесу: ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді усної або письмової інформації щодо результатів розгляду його судової справи.

Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, передбачених процесуальним законом. Учасники судового розгляду та інші особи, присутні на відкритому судовому засіданні, мають право робити письмові нотатки. Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, теле-, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання допускаються з дозволу суду, в порядку, встановленому процесуальним законом. Розгляд справи у закритому судовому засіданні допускається за рішенням суду у випадках, передбачених процесуальним законом. При розгляді справ перебіг судового процесу фіксується технічними засобами в порядку, встановленому процесуальним законом.

Подібні принципи закріплює і Цивільний процесуальний кодекс України: розгляд справ у всіх судах проводиться усно і відкрито. Ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про час і місце розгляду своєї справи. Рішення суду проголошується прилюдно, крім випадків, коли розгляд проводився у закритому судовому засіданні. Особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право на отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду відповідної справи. Особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, мають право знайомитися з матеріалами справи, робити з них витяги, знімати копії з документів, долучених до справи, одержувати копії рішень і ухвал.

Закон України «Про судоустрій України» встановив, щодержав-на судова адміністрація оприлюднює інформацію щодо ініціювання питання про обрання суддів безстроково.

На відміну від багатьох європейських країн, в Америці дозволено публікувати інформацію, що пов'язана із судовими процесами. Але тут діє одне обмеження: не можна порушувати таємність закритого процесу й не можна впливати на рішення суду. Американський суд вивчає документи, аналізує їх і вирішує: чи можуть бути ці документи обнародувані чи ні. І тут неважливо, хто запитує інформацію і які в нього повноваження. Тільки суд правомірний вирішити: підлягає ця інформація опублікуванню, чи ні.

Вітчизняне законодавство нещодавно поповнилось Законом України «Про доступ до судових рішень» (набрав чинності з 1 червня 2006 року), який з метою забезпечення відкритості діяльності судів загальної юрисдикції, прогнозованості судових рішень та сприяння однаковому застосуванню законодавства визначає порядок доступу до судових рішень.

Якщо раніше законодавство гарантувало доступ до судових рішень лише особам, які брали участь у справі, а також особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи чи обов'язки, то Закон України «Про доступ до судових рішень» гарантує кожному право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному законом. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому законом.

Крім того, судові рішення можуть опубліковуватися в друкованих виданнях, поширюватися в електронній формі з дотриманням вимог названого закону. Особам, які беруть (брали) участь у справі, забезпечується доступ до судових рішень у їхній справі в порядку.

Отримання інформації про діяльність органів державної влади встановленому процесуальним законом. Особи, які не беруть (не брали) участі у справі, мають право ознайомитися з судовим рішенням у повному обсязі, якщо воно безпосередньо стосується їхніх прав, свобод, інтересів чи обов'язків, у порядку, передбаченому зазначеним законом.

Для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень (далі — Реєстр) — автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень. До Реєстру включаються усі судові рішення судів загальної юрисдикції.

У текстах судових рішень, що відкриті для загального доступу через оприлюднення на офіційному веб-порталі судової влади або офіційне опублікування, не можуть бути розголошені відомості, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу. Такі відомості замінюються літерними або цифровими позначеннями. До таких відомостей належать:

  1. імена (ім'я, по батькові, прізвище) фізичних осіб;

  2. адреси місця проживання або перебування фізичних осіб, номери телефонів чи інших засобів зв'язку, адреси електронної пошти, ідентифікаційні номери (коди);

  3. реєстраційні номери транспортних засобів;

  4. інша інформація, що дає можливість ідентифікувати фізичну особу.

До відомостей, які не вважаються такими, що дають можливість ідентифікувати фізичну особу, віднесено:

1.прізвища та ініціали суддів, які ухвалили судове рішення;

2.імена посадових чи службових осіб, які, виконуючи свої повноваження, беруть участь у цивільній, господарській, адміністративній чи кримінальній справах, справах про адміністративні правопорушення (проступки).

У текстах судових рішень, відкритих для загального доступу відповідно до зазначеного закону, не можуть бути розголошені відомості, для забезпечення нерозголошення яких було прийнято рішення про розгляд справи в закритому судовому засіданні.

У наданні доступу до судового рішення належить відмовити, якщо:

  1. до суду звернулася особа, яка не має процесуальної дієздатності, або особа від імені заінтересованої особи за відсутності відповідних повноважень;

  2. матеріали справи передані до іншого суду чи на зберігання до державної архівної установи;

  3. судове рішення безпосередньо не стосується прав, свобод, інтересів чи обов'язків цієї особи.

Право на загальний доступ до судових рішень має кожна фізична або юридична особа без обмежень. Літерне або цифрове позначення відомостей, що не можуть бути розголошені в текстах судових рішень, відкритих для загального доступу, здійснюється окремо щодо кожної з таких відомостей із застосуванням кодифікатора, затвердженого Державною судовою адміністрацією.

Лекція № 4

Тема: Тема: Організаційно-правові засади забезпечення державної таємниці