Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiyi_P_i_BP.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
343.55 Кб
Скачать
  1. Комерційне підприємництво.

Комерційне підприємництво – це вид підприємницької діяльності, безпосередньо пов’язаний з купівлею-продажем товарів для задоволення потреб споживачів з метою отримання прибутку.

Комерційне підприємництво виконує важливу роль у економіці, оскільки саме у сфері комерційного підприємництва відбувається безпосередній контакт споживачів з товаром, забезпечується баланс на ринку споживчих товарів, формуються оптимальні пропорції між виробництвом цих товарів і суміжними сферами, визначається попит на товари, стимулюється виробниче підприємництво, формуються доходи бюджетів.

Основним змістом комерційного підприємництва є технологічні та комерційні операції.

Технологічні операції пов’язані з фізичним рухом товарів та є продовженням процесу виробництва у сфері обміну (транспортування, зберігання, пакування, фасування) від виробника до споживача.

Комерційні операції пов’язані із процесом купівлі і продажу товарів. До комерційних операцій також відносять організацію ринкових досліджень, оцінку конкурентів, встановлення партнерських зв’язків тощо.

У зв’язку із двоїстим характером комерційної діяльності розрізняють кілька категорій суб’єктів комерційного підприємництва:

  • торговельні підприємства;

  • торговельно-посередницькі підприємства;

  • торговельно-виробничі підприємства;

  • товарні біржі.

Основними суб’єктами комерційного підприємництва є торговельні підприємства: магазини, кіоски, торговельні центри, які можуть мати товарну спеціалізацію, ґрунтуватися на різних формах торгівлі тощо.

Окрім безпосередньо торгівлі суб’єкти комерційного підприємництва здійснюють:

  • вивчення попиту та дослідження кон’юктури ринку;

  • пошук та вибір постачальників;

  • встановлення ділових зв’язків з партнерами;

  • закупівля товарів;

  • розробка асортиментної політики;

  • організація товаропостачання;

  • оперативне маневрування товарними ресурсами.

  1. Посередницьке підприємництво.

Посередницьке підприємництво – вид підприємницької діяльності при якому підприємець представляє на ринку інтереси виробника або споживача, але сам не є таким.

Важливість посередницького підприємництва полягає в тому, що посередники точніше і повніше “відчувають” потреби споживачів, успішніше просувають продукцію на ринку, оперативніше реагують на зміну його кон’юктури, знижують рівень товарних запасів, зменшують витрати часу і грошей виробників і споживачів, покращує контакт зі споживачами тощо.

Посередники використовуються при переміщенні товарів від виробників до споживачів за допомогою непрямого методу збуту.

Основним змістом посередницького підприємництво є сполучення економічних інтересів двох суб’єктів підприємницького процесу і поєднання їх у єдине ціле.

Існує багато різних видів посередників.

Агент – посередник, який виступає від імені і в інтересах клієнта (виробника або споживача), при цьому він не бере на себе право власності на товар, працює за комісійну винагороду.

Брокер – посередник, який виступає від імені клієнта, діє за його дорученням і за його рахунок, одержуючи від нього винагороду. Брокер завжди спеціалізується на певному виді товарів або послуг і функціонує у рамках брокерських контор на біржах.

Комісіонер – посередник, який за визначену винагороду за рахунок і за дорученням клієнта укладає угоди, але від свого імені. Винагорода встановлюється як певний відсоток від суми угоди.

Консигнатор – посередник, який виступає від свого імені продаючи товар зі свого власного складу, при цьому він права власності на товар не має, а реалізує його за дорученням свого клієнта.

Дистриб’ютор – посередник, який виступає у інтересах клієнта, але від свого імені, за власний рахунок, має право власності на товар, який продає, і працює за рахунок цінової надбавки та/або комісійної винагороди. Спеціалізується на роботі з постійними клієнтами.

Дилер – посередник, який за своєю суттю подібний до дистриб’ютора, з тією різницею, що дилер спеціалізується на сталому і відносно вузькому асортименті товарів.

Торговий маклер – посередник, який сам участі в укладанні угоди не бере, а лише вказує на можливість її укладання.

Комівояжер – посередник, який є роз’їзним представником підприємства і має завжди при собі зразки товарів, які він не тільки продає, а й доставляє покупцю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]