Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт про проходження організаційно-економічної...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
358.91 Кб
Скачать

Маркетингові структури підприємства

Велика роль маркетингу для підприємства відображається і на типових організаційних структурах. Можна виділити 4 фази розвитку:

Маркетинг як функція розподілу;

Організаційна концентрація завдань маркетингу як функція продажу;

Виділення маркетингу в самостійну службу;

Маркетинг як головна функція підприємства;

Маркетинг як функція розподілу. Збут товарів на цьому етапі був відносно непроблематичним. Маркетинг, обмежується завданнями розподілу. Відносно важливу роль відіграє відділ продаж. Аналіз ринку, планування збуту і реклами не мають великого значення. Розробка продуктів є завданням інших відділів.

Маркетинг як функція продажу. Виникнення проблем зі збутом і краще розуміння ролі маркетингу привели до суттєвих організаційних змін. Діяльність по збуту переходить під егіду одного керівника, який, однак майже завжди зберігає титул «керівник відділу збуту». Крім того під його керівництво переходять зв‘язані зі збутом функції інших відділів (навчання продавців, обслуговування клієнтів, планування збуту).

Маркетинг як самостійна служба. Третя стадія еволюційного процесу характеризується появою спеціалізованої служби маркетингу, рівноправної з іншими функціям підприємства. Служба маркетингу відповідає за планування і розвиток продукту, а також за ціноутворення. Визначена діяльність в рамках маркетингу виходить за межі підприємства. Керівник маркетингу (а не керівник виробництва) приймає рішення про зовнішній вигляд, упаковку, назву продукту). Однак кожен відділ переслідує свої інтереси, які можуть значно відрізнятись.

Маркетинг як головна функція підприємства. Наступний крок полягає в орієнтації всіх областей підприємства на вимог маркетингу. Маркетинг розглядається як головна функція підприємства. Конкретно це може виразитись в тому, що інші служби будуть підпорядковані службі маркетингу або служба отримає право давати поради іншим службам.

Ця концепція інколи реалізується, якщо до керівництва підприємства приходить «людина маркетингу». По суті більшість підприємств знаходяться на третьому ступені розвитку.

Отже, маркетинг може бути інтегрований в діяльність підприємства частково або повністю. Часткова інтеграція означає, що маркетинг представляє собою рівноправну функцію підприємства. Повна інтеграція-маркетинг являється головною функцією. На практиці часткова інтеграцію спостерігається на невеликих підприємствах і в сфері інвестиційних товарів, повна інтеграція – переважно на американських підприємствах в сфері товарів масового попиту.

Маркетингова діяльність ЗАТ «РЛЗ» направлена на постійне розширення номенклатури вироблюваних відливок різного класу складності, вагою від 0.1 кг до 300 кг, стержневих і без стержнів.

Постійний пошук нових покупців продукції (замовників) як з України так і з ближнього і дальнього зарубіжжя.

Зовнішні зв‘язки: ЗАТ «РЛЗ» зв‘язаний двохсторонніми відносинами з багатьма країнами. Готова продукція поставляється в Росію, Білорусію, Бельгію, Францію, Голландію, Чехію.

ЗАТ «РЛЗ» також зв‘язаний з багатьма країнами з яких поставляється сировина і матеріали для виробництва відливок: Росія, Болгарія, Німеччина, Китай, Фінляндія.