Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МП НМК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.05.2019
Размер:
445.95 Кб
Скачать

Тема 5. Кадрова служба і кадрове діловодство

Служба персоналу організації, її структура функціональні обов’язки. Функції та завдання кадрової служби організації. Права, обов'язки й відповідальність керівника кадрової служби. Основні типи організації структури кадрової служби. Співробітництво кадрової служби з іншими структурними ланками організації.

Кадрове діловодство, напрями його роботи. Номенклатура справ з кадрового діловодства. Склад кадрової документації та її призначення.

Документаційне забезпечення обліку та руху кадрів. Трудові договори, трудові книжки та особові справи працівників.

Комп’ютеризація кадрового діловодства.

Тема 6. Планування і формування персоналу

Необхідність планування потреби організації в кадрах. Планомірність розподілу кадрового потенціалу організації в часі і просторі. Об'єктивні та суб'єктивні чинники зміни потреб організації у персоналі. Інформаційна база для визначення поточних і перспективних потреб організації в персоналі.

Етапи аналізу персоналу організації з метою його оптимізації. Аналіз наявної чисельності та структури персоналу.

Методи визначення потреб організації у кадрах певних професійно-кваліфікаційних груп. Внутрішні і зовнішні джерела поповнення та оновлення персоналу організації. Маркетинг ринку праці та ринку освітніх послуг.

Методи професійного відбору кадрів. Роль відбірної співбесіди як засобу виявлення необхідних кандидатів. Процедури наймання персоналу. Виробнича й соціальна адаптація новоприйнятих працівників.

Тема 7. Розвиток персоналу

Розвиток персоналу як засіб забезпечення конкурентоспроможності персоналу і організації.

Соціально-економічне значення і завдання розвитку персоналу. Складові процесу розвитку персоналу організації. Інвестування в людину та його ефективність.

Первинна професійна підготовка кадрів. Ступені професійно-технічної освіти. Вища освіта та її ступені: молодший спеціаліст, бакалавр, магістр.

Підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів. Форми підвищення кваліфікації у організації.

Післядипломне навчання керівників і спеціалістів – підвищення кваліфікації керівників і фахівців, професійна перепідготовка фахівців з вищою освітою. Зарубіжний досвід в системі освіти керівників, програма МВА («Магістр управління». Система неперервного навчання персоналу.)

Сутність, значення та організація планування трудової (ділової) кар'єри. Професійна кар'єра та кар'єра в організації.

Професійно-кваліфікаційне просування робітників, основні його напрями.

Створення й підготовка резерву на заміщення вакантних посад.

Модуль 2 (теми 8-15)

Тема 8. Рух персоналу

Поняття руху персоналу, його види, чинники та показники. Зовнішній та внутрішньовиробничий рух кадрів, основні його фактори та мотиви. Завдання стабілізації та планомірного оновлення персоналу.

Основні процеси руху персоналу - уведення в посаду, адаптація, переміщення. Типи переміщення працівників. Ротація кадрів як напрям удосконалення організації праці.

Припинення трудової угоди, підстави для звільнення працівника. Пристосування персоналу до економічних змін на підприємстві.

Показники руху кадрів (коефіцієнти обороту, плинності та стабільності), методика їх визначення.