Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навчально-методичний посібник (Фінальна правка...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
23 Mб
Скачать

Література

Основна

1. Руденко В.С. Основы преобразовательной техники. Учебник для вузов / Руденко В.С., Сенько В.И., Чиженко И.М. – М,: Высшая школа, 1980. – с.339-338.

Рекомендована

  1. Руденко В.С. Промислова електроніка. Підручник для вузів./ Руденко В.С., Ромашко В.Я., Трифонюк В.В. – Київ.: Либідь, 1993. – с.374-375. –ISBN 5-325-00332-1.

Розділ 3. Розрахунок трифазних випрямлячів

Метою даного розділу навчально-методичного посібника є допомога студентам електроенергетичних спеціальностей в засвоєнні особливостей перебігу електромагнітних процесів в трифазних випрямлячах, зібраних за схемами Ларіонова та Міткевича, а також розрахунків їх параметрів при роботі на різні типи навантаження.

Складовими розрахунку випрямляча є розрахунок режимів роботи силових діодів або тиристорів, в залежності від типу випрямляча, вибір їх експлуатаційних параметрів а також вибір охолоджувачів (радіаторів), що забезпечують потрібний температурний режим роботи напівпровідникових приладів та за допомогою яких здійснюється монтаж цих приладів в силовий блок випрямляча. Сюди ж входить розрахунок типової потужності трансформатора випрямляча та розрахунок індуктивності фільтру.

Розрахункова блок-схема випрямляча зображена на рис.3.1

Рис.3.1 Блок-схема випрямляча

Навчально-методичний посібник містить завдання на виконання розрахунково-графічної роботи в варіантах, пояснення та рекомендації до її виконання, а також теоретичний матеріал.

    1. Зміст завдання

1. Виходячи із заданого режиму навантаження, розрахувати типову потужність трансформатора випрямляча та вибрати його з відповідного довідника.

2.Розрахувати середнє значення випрямленого струму та напруги на навантаженні.

3. Визначити максимально допустиме середнє значення струму діода та максимальне значення зворотної напруги на ньому.

4. За даними п.3 вибрати з довідника відповідні типи діодів або тиристорів випрямляча. Маркування вибраного типу приладу записати у відповідності з діючим на даний час ДЕСТом. З цього ж довідника вибрати тип охолоджувача на який монтуються вибрані діоди або тиристори, а також вказати спосіб охолодження.

5. У випадку активного навантаження розрахувати параметри індуктивного фільтру, який забезпечує вказане в таблиці значення коефіцієнта пульсації.

6. У випадку активно-індуктивного навантаження розрахувати значення індуктивності, що забезпечує заданий коефіцієнт пульсації, а також розрахувати числове значення відношення .

7. Для заданого в таблиці кута у випадку керованого випрямляча розрахувати середнє значення випрямленої напруги та побудувати миттєві діаграми струму та напруги на навантаженні, а також напруги та струму на першому тиристорі випрямляча.

8. Накреслити миттєві діаграми випрямленої напруги та струму (до фільтра), а також напруги та струму першого діода випрямляча.

Діаграми п.п.7,8 креслити відносно єдиної точки відрахунку, визначеної нульовим значенням е.р.с. фази а вторинної обмотки трансформатора.