Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорії походження держав.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Держава по Енгельсу

Держава за характеристикою Енгельса виникла з потреби тримати у вузді протилежність класів, і воно за рідкісним виключенням (періоди рівноваги сил протилежних класів, коли держава отримує відносну самостійність) є державою наймогутнішого, економічно пануючого класу, який за допомогою держави стає також політично панівним класом і придбаває нові засоби для пригнічення і експлуатації пригноблюваного класу. Держава по Енгельсу є єднальною силою цивілізованого суспільства: в усі типові періоди воно є державою виключно панівного класу і в усіх випадках залишається по суті машиною для пригнічення пригноблюваного, експлуатованого класу. Основними ознаками держави, що відрізняють його від родової організації, по Енгельсу являються: 1) розподіл підданих держави по територіальних діленнях і 2) установа публічної влади, яка вже не співпадає безпосередньо з населенням, організуючим само себе як озброєна сили.

Держава по Леніну

У підході В. І. Ленина до держави акцент робиться на антагонізмі класів і на класовій природі держави. Держава - продукт і прояв непримиренності класових протиріч. Держава виникає там, тоді і остільки, де, коли і оскільки класові протиріччя об'єктивно не можуть бути примирені. І навпаки: існування держави доводить, що класові протиріччя непримиренні.

Держава по Твердохлебову г. А.

Держава зароджується в період переродження стада людиноподібних істот в людське суспільство. Рушійною силою цього процесу був природний відбір, який відбирав ті популяції гомінідів, які успішніше усвідомлювали правовідносини, що зароджуються в популяціях. Менш здатні в цьому плані популяції за допомогою внутрішньопопуляційних конфліктів і міжпопуляційної конкуренції елімінювали. Зародження ж правовідносин відбувалося на основі виробництва гомінідами знарядь багаторазового використання. Виробник знаряддя став вимагати визнання за ним права власності на знаряддя власного виготовлення, що і народжувало конфлікти. Необхідність усвідомлення правовідносин системи понять "Моє - не моє знаряддя" визначила напрям еволюції гомінідів на збільшення об'єму мозку і вдосконалення його структури, що, кінець кінцем, народжує здатність матері, - через осмислення системи понять "Мій - не моя дитина" - усвідомлювати своє материнство. Мати, протегуючи своїм дітям, починає регулювати конфлікти між своїми дітьми, а потім і між усіма членами материнського роду. Народжується перша форма державної влади - матріархат. В процесі історичного розвитку людського суспільства, з розвитком, вдосконаленням засобів виробництва життєвих благ, із зміною, вдосконаленням форм власності на засоби виробництва, з розвитком суспільної свідомості змінюються правовідношення між суб'єктами права тих або інших державних утворень. Правовідносини, що міняються, переростають свою діалектичну форму - державну владу, вимагаючи якісних змін цієї форми. Що періодично і відбувається, частіше - за допомогою революцій, рідше - за допомогою еволюційних соціально-економічних перетворень. Але які б зміни не зазнавала державна влада, починаючи з найпершої - матріархальної - своєї форми і кінчаючи сучасними державами, суть цього явища залишається незмінною: державна влада залишається діалектичною формою розвитку правовідносин між твірними ця державне утворення суб'єктами права.

Джерело: Твердохлебов Г. А. Народження правовідносин і державної влади // Державна влада і місцеве самоврядування. - М.: Юрист, 2003, № 5. - С. 45-48; http://zhurnal.lib.ru/t/twerdohlebow gennadij alekseewich/st 004.shtml