Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорії походження держав.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Патріархальні і патерналистские концепції походження держави

У основі цих концепцій лежать уявлення про виникнення держави з сім'ї, а громадської і державної влади - з влади батька сімейства.

Патерналистская теорія

Від слова патер - батько. У цій теорії має місце пряме співвідношення держави з сім'єю. Так наприклад, Конфуцій, трактуючи імператора як "сина Неба" і виконавця волі Неба, в той же час уподібнював владу імператора владі глави сімейства, а державу - великою сім'єю. Управління державою, на його думку, повинно будуватися як управління сім'єю - на основі норм доброчесності, турботи старших про молодших, синівській відданості і шанобливості молодших по відношенню до старших. Також патерналістичні переконання знайшли своє віддзеркалення в російській політичній історії, традиційним компонентом якої стала віра широких верств населення в "царя-батюшку" і у всяке начальство як в "батька рідного". Плюси цієї теорії полягають у формуванні пошани до державної влади. Мінуси в запереченні специфіки держави і державної влади, їх якісної відмінності від сім'ї і батьківської влади.

Патріархальна теорія

Від слова патріарх - родоначальник. У цій теорії держава трактується як закономірний етап розвитку (розростання) сім'ї, при цьому поняття держава не прирівнюється до поняття сім'я. За твердженням Арістотеля, держава - найкраща, завершена форма спілкування (розвитку за схемою сім'я-селище-держава), в цілях досягнення загального блага. При цьому Арістотель говорить не про первинність держави перед сім'єю, а про людину як про істоту політичну, тобто в найбільш розвиненому виді держава - це спілкування вільних і рівних громадян. У розгорнутому виді патріархальна теорія представлена в творах Р. Філмера. Покладаючись на Біблію, він робить висновки про те, що першолюдина Адам як родоначальник людства був першим батьком і першим монархом, а початковою формою правління, встановленою Богом і заснованою на божественному праві, являється монархія. Усі наступні монархи - це спадкоємці Адама, наступники його батьківської і одночасно монаршої влади. З цих позицій він розцінював всякий виступ проти абсолютної влади монарха як гріховне порушення божественного порядку владарювання і божественно встановленої форми батьківської влади в державі. Плюси цієї теорії полягають в тому, що аналогія держави з сім'єю можлива, оскільки структура сучасної державності виникла не відразу, а розвивалася з простих форм, і формувала пошану до державної влади. Мінуси в спрощенні процесу походження держави, до того ж існують версії, згідно з якими сім'я виникла практично паралельно з виникненням держави.

Органічні концепції походження держави

У основі цих концепцій лежать уявлення про державу як про живий організм, продукт соціальної еволюції (по аналогії з еволюцією біологічною), в якому важливішому органу відповідає вищий статус і значніша влада в органічній системі суспільства і держави. У таких соціальних організмах в процесі боротьби і воєн (природного відбору) складаються конкретні держави, формуються уряди, удосконалюється структура управління, при цьому цей соціальний організм поглинає своїх членів. Плюси цих концепцій полягають в тому, що біологічні чинники не могли не вплинути на появу державності, оскільки людина є істотою біосоціальною. Мінуси в тому, що не можна поширювати усі закономірності, властиві біологічній еволюції, на соціальні організми, оскільки незважаючи на їх взаємозв'язок це різні рівні життя зі своїми закономірностями і причинами виникнення.