Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорії походження держав.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Інші концепції походження держави Лібертарно-юридична теорія

Згідно цієї теорії право і держава виникають, функціонують, розвиваються і досі існують і діють як дві взаємозв'язані складові частини єдиного по своїй суті їх соціального життя. Історично свобода проявляється якраз в процесі розкладання і є загальною і необхідною формою нормативного і інституціонального визнання, вираження і захисту цієї свободи у виді правосуддя індивідів в приватних і публічно-владних справах і стосунках. Наступний всесвітньо-історичний прогрес свободи - це одночасно і прогрес відповідних правових і державних форм буття, закріплення і здійснення цієї свободи.

Автор - Нерсесянц В. С.

Патримоніальна теорія

Згідно цієї теорії держава пішла від права власника на землю (патримоніум). З права володіння землею влада автоматично поширюється і на людей, що проживають на ній. Так само обгрунтовується феодальний суверенітет.

Волюнтаристські теорії

Найбільш широко поширена з сучасних волюнтаристських теорій - це теорія, яку я б назвав "автоматичною теорією". Згідно цієї теорії, винахід землеробства автоматично призводить до появи додаткового продукту, що дозволяє деяким індивідам відокремитися від виробництва продуктів харчування і стати гончарями, ткачами, теслярами, каменотесами і т. п., таким чином, створюючи подальший розподіл праці. З цієї професійної спеціалізації розвивалася політична інтеграція, яка об'єднала деяке число до цього незалежних громад в державу. Цей аргумент найчастіше наводився британським археологом В. Г. Чайлдом.

Принциповим протиріччям цієї теорії є те, що сільське господарство не створює автоматично додаткового продукту. Ми знаємо про це, оскільки багато землеробських народів світу виробляють мало додаткового продукту.

Іригаційна теорія

Іригаційну теорію зв'язують з ім'ям німецького ученого-марксиста К. Віттфогеля. У своїй роботі "Східний деспотизм" він пояснює виникнення держави необхідністю будівництва гігантських іригаційних споруд в аграрних районах. І дійсно, в перших містах-державах - Месопотамії, Єгипту, Індії, Китаю відбувалися процеси створення потужних іригаційних систем. У зв'язку з цим сформувався шар управлінців, які знали: як підтримувати роботу цих споруд, забезпечувати судноплавство, розподіляти воду, робити ремонт споруджень та ін. Ці роботи, на думку Віттфогеля, вимагали жорсткого централізованого управління, розподілу, обліку та ін. Ця теорія відбивала деякі реальні процеси, що відбувалися в східних регіонах, але насправді процеси утворення держави і ведення іригаційних робіт йшли паралельно, хоча утворення держави було первинним, оскільки саме держава була в стані проводити такі трудомісткі і гігантські роботи, як будівництво зрошувальних систем.

Расова теорія

З'явилася в епоху рабовласництва з метою виправдання існуючого ладу і його основи - поділ населення через природжені якості на дві породи людей - рабовласники і раби. Расова теорія виходить з тези про поділ людей на вищу і нижчу раси. Перші покликані панувати в суспільстві і державі, другі - недолюди - сліпо покорятися першим. Основоположник расової теорії француз Ж. Гобино (1816-1882) оголошував арійців вищою расою, наданою панувати над нижчими, до яких відносилися євреї та ін. В нациской Німеччині на основі расової ідеології створювалася особлива система цінностей у вигляді "вождя нації", "чистоти крові", історія представлялася як історія боротьби вищої арійської раси з іншими нижчими расами. Расова теорія вважала найважливішим засобом рішення усіх державно-правових, громадських і міжнародних проблем. Війну, яка, на думку іншого представника цієї теорії, німецького філософа Ф. Ніцше, була життєвою необхідністю для держави. Гітлер використовував расову теорію для обгрунтування законного права вищої арійської раси знищувати цілі народи і національні меншини.