Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорії походження держав.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
117.25 Кб
Скачать

Теорія Джона Локка

Ліберальна концепція договірного походження і призначення держави, згідно якою метою громадського договору про встановлення держави є забезпечення невідчужуваного (і в умовах державного життя) природного права кожного на його власність, тобто його життя, свободу і майно. Договірні стосунки людей з державою - це процес, що постійно триває і оновлюється, заснований на принципі згоди. Відповідно до цього принципу народ, будучи джерелом суверенітету, має право повалити деспотичну владу як порушника умов громадського договору. Також і кожна окрема людина, досягнувши повноліття, сама вирішує питання про те, чи приєднатися їй до громадського договору і стати членом цієї держави або покинути її.

Теорія Жан-Жака Руссо

Трактує виникнення держави як угоду, ув'язнену для спроби подолання соціальної нерівності, з метою створення державної влади і законів, яким підкорятимуться усі. Проте нерівність приватної власності, доповнена політичною нерівністю, привела, кінець кінцем до абсолютної нерівності при деспотизмі, коли по відношенню до деспота усі рівні у своєму рабстві і безправ'ї. Руссо висуває свій проект суспільно-договірного "виправлення" історії - створення Політичного організму (громади) як справжнього договору між народами і правителями. Мета цього справжнього громадського договору Руссо бачить в створенні "такої форми асоціації, яка захищає і захищає усію загальною силою особа і майно кожного з членів асоціації і завдяки якій кожен, поєднуючись з усіма, підкоряється, проте, тільки самому собі і залишається таким же вільним, як і раніше". Громадський договір дає політичному організму (державі) необмежену владу над усіма його членами (учасниками угоди); ця влада, що направляється загальною волею, і є єдиний, неподільний і невідчужуваний суверенітет народу. При цьому Руссо відкидає принцип розподілу влади і інші гарантії дотримання прав і свобод людини в державному стані.

Під помітним впливом вчення Руссо ідеї договірного походження держави відстоював А. Н. Радищев. З позицій захисту суверенітету народу, природних прав людини і республіканської форми правління він підкреслював, що мета договірної формованої держави - це "блаженство громадян".

Насильницькі концепції походження держави

У основі цих концепцій лежать уявлення про виникнення держави, як результату насильства (внутрішнього або зовнішнього), наприклад, шляхом завоювання слабких і беззахисних племен сильнішими і організованими, тобто держава є не підсумком внутрішнього розвитку, а нав'язаною ззовні силою, апаратом примусу. Плюси цих концепцій полягають в тому, що елементи насильства дійсно були властиві процесу виникнення деяких держав. Мінуси в тому, що окрім військово-політичних чинників в регіоні є присутні також і соціально-економічні.

Теорія Євгенія Дюринга

Насильство (внутрішнє насильство) однієї частини первісного суспільства над іншою, по Дюрингу, - це той первинний чинник, який породжує політичний устрій (держава). В результаті такого насильницького поневолення одних іншими виникають також власність і класи.

Теорія Людвіга Гумпловича

Держава виникає внаслідок прагнення людей (стада, співтовариства) до розширення свого впливу і могутності, до збільшення свого благополуччя, це веде до воєн, і як наслідок до появи державного устрою, а також до появи майнового і соціального розшарування населення. Також Гумплович стверджував, що держави завжди започатковувалися меншістю прийшлих завойовників, тобто сильнішою расою, расою переможців.