Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга_по_ОВС.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
2.6 Mб
Скачать

7.2. Ветеринарна звітність

Статистична ветеринарна звітність призначена для віддзеркалення стану захворюваності тварин і інших питань діяльності ветеринарної служби. Ветеринарна звітність складається в строгій відповідності з Ін­струкцією Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерс­тва аграрної політики України.

Ветеринарна звітність складається з окремих форм звітних докуме­нтів і є основним джерелом інформації про ветеринарно-санітарний стан тваринництва, результати роботи державних ветеринарних установ і організацій, ветеринарної служби сільськогосподарських підприємств, акціонерних товариств, тваринницьких комплексів, птахофабрик, вете­ринарних кооперативів, малих підприємств, ветеринарних фахівців-підприємців з діагностики, попередження і ліквідації хвороб тварин, ве­теринарного нагляду, а також торгівлі продукцією і сировиною тваринно­го походження. Дані ветеринарної звітності складають інформаційну ба­зу для управління ветеринарним обслуговуванням тваринництва.

Ветеринарні звіти складають на основі первинної реєстрації і пода­льшого узагальнення даних про захворювання і загибель тварин, діаг­ностичних дослідженнях, профілактичних, лікувальних і ветеринарно-санітарних заходів. Відповідальність за повноту і достовірність відомос­тей, що включаються у ветеринарні звіти, несуть керівники ветеринар­них установ і інші посадовці цих установ.

Діючі форми звітів про захворюваність і загибель тварин, а також з інших питань діяльності ветеринарної служби затверджені ухвалою Держкомстату України "Про затвердження форм державної статистичної звітності для підприємств і організацій агропромислового комплексу". При складанні ветеринарних звітів необхідно дотримуватися порядку, встановленого вищеназваною Інструкцією.

Ветеринарний звіт підписують керівник установи, головний ветери­нарний лікар господарства, головний ветеринарний лікар району, нача­льник управління ветеринарної медицини у складі адміністрації облас­тей, АР Крим, міст Києва і Севастополя.

Форми ветеринарної звітності уніфіковані, кожна форма складаєть­ся з трьох основних частин: заголовної, змістовної і оформляючої.

У заголовній частині пишуться форма звітного документа, кому по­дається звіт, назва міністерства, відомства, державного об'єднання, кон­церну, асоціації, господарства, ветеринарної установи, республіки, об­ласті, району і форм власності. Всі ці відомості кодуються для введення в комп'ютер при механізованій обробці даних.

Змістовна частина звітів складається у вигляді таблиці, в яку вно­сяться дані про різні види ветеринарної роботи, про захворюваність і загибель тварин і т.д. залежно від призначення тієї або іншої звітної фо­рми. Показники змістовної частини ветеринарних звітів також кодуються для їх обробки з використанням комп'ютера.

У оформляючій частині звітів пишуться дата представлення звітів, посада ветеринарного фахівця, підпис, прізвище і номер телефону ви­конавця.

Ветеринарні звіти складають ветеринарні фахівці ферм, відділень, цехів, бригад і передають їх головному ветеринарному лікарю господар­ства, акціонерного товариства, тваринницького комплексу, птахофабри­ки, а у ветеринарних установах і на підприємствах - керівники установ і ветеринарні фахівці підприємств. Звіти складають в двох примірниках, один з яких направляють у районну лікарню, другий залишають в справі ветеринарної установи і господарства і зберігають протягом встановленого для них терміну. У районній лікарні ветеринарні звіти узагальнюють і складають зведений звіт по району. їх направляють ветеринарному органу у складі органів виконавчої влади областей, АР Крим. Ці ветери­нарні органи подають ветеринарні звіти Державному департаменту ве­теринарної медицини Міністерства аграрної політики України.

Форми ветеринарної звітності, порядок їх складання і предста­влення

Форма № 1-Вет (місячна) "Звіт про заразні хвороби тварин"

призначена для подання до вищих установ і органів відомостей про ви­никнення, розповсюдження і ліквідацію заразних хвороб сільськогоспо­дарських і інших тварин.

Державна статистична звітність 603012

Форми документа по ДКУД

Організації - складача за ЄДРПОУ

Території за КОАТУУ

Галузі за ЗКГНГ

Види економічної дія­льності за КВЕД

Форми власності (гос­подарювання підпри­ємства, організації) за КФВ

Організаційно-правові форми господарю­вання за КОПФГ

Міністерства (відом­ства) за СПОДУ

Вищестоящі організа­ції за ЄДРПОУ

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Форма № 1 вет

Затверджена

ухвалою

Держкомстату України

Поштова - місячна

Подають ветеринарні фахівці господарств і ветеринарних установ до вищих органів управління 3-го числа після звітного періоду.

Звіт подають щомісячно в наступному порядку:

- ветеринарні пункти, ветеринарні лікарі та фельдшери підпри­ємств, організацій - ветеринарній дільниці, дільничній ветеринарній лі­карні 2-го числа після звітного періоду;

- ветеринарні працівники, обслуговуючі господарства, підприємст­ва інших відомств в містах, дільничні ветеринарні лікарні в містах, ветеринарні кооперативи, малі підприємства, ветеринарні фахівці-підприємці - міській станції по боротьбі з хворобами тварин 2-го числа після звітного місяця;

ветеринарні дільниці, дільничні ветеринарні лікарні, головні ве­ теринарні лікарі міст районного підпорядкування і господарств, ветери­ нарні кооперативи, малі підприємства, ветеринарні фахівці-підприємці - районній лікарні 3-го числа після звітного місяця;

  • районні і міські лікарні - управлінню ветеринарної медицини у складі АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя 6-го числа після звітного місяця; всі вище перераховані органи - Державного департаме­ нту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України до 12-го числа після звітного місяця.

Звіт про заразні хвороби тварин складають всі господарства неза­лежно від форми власності і їх відомчої приналежності, що займаються розведенням, вирощуванням, відгодівлею і реалізацією тварин, що ма­ють в штаті ветеринарного фахівця; по господарствах, що не мають штатних ветеринарних фахівців, відомості про заразні хвороби тварин включають в звіт, що представляється ветеринарною установою, обслу­говуючою дане господарство (державною ветеринарною установою, ве­теринарним кооперативом, малим підприємством, ветеринарними това­риствами і фахівцями-підприємцями).