Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Statistik k.r. 2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
373.76 Кб
Скачать
    1. Індексний метод для оцінки впливу окремих факторів на показники

Пояснюється сутність індексного методу та методологія його використання в економічному аналізі. Дво- або багатофакторну модель аналізу студент вибирає у відповідності з варіантом (див. дод. Д).

При виконанні даного розділу необхідно звернути увагу, якщо показник, зміна якого вивчається є відносним значенням (тривалість обороту, рентабельність і т.п.) необхідно застосовувати систему взаємопов’язаних індексів.

Наприклад: Рентабельність(R) = Валовий прибуток/ Собівартість реалізованої продукції. Тоді індекс змінного складу відображає загальну відносну зміну рентабельності:

,

де Валовий прибуток 1,0 – це валовий прибуток звітного і базисного року відповідно;

Собівартість реалізованої продукції1,0 - Собівартість реалізованої продукції звітного і базисного року відповідно;

Індекс впливу динаміки валового прибутку на рентабельність

Індекс впливу динаміки собівартості реалізованої продукції:

1.5 Методи аналізу рядів динаміки

Дається визначення динамічного ряду, вказується його місце як основи аналізу і прогнозу розвитку. Подається класифікація рядів динаміки. В р. 5.1-5.3 студент аналізує динамічні ряди у відповідності із своїм варіантом (див. дод. Ж). Обчислюють середні рівні динамічних рядів .

1.5.1 Визначення швидкості та інтенсивності розвитку явищ

Абсолютну швидкість відображають абсолютними приростами (ланцюговими і базисними). Інтенсивність зміни оцінюють темпами зростання (ланцюговими і базисними). Відносну швидкість зростання вимірюють темпами приросту(ланцюговими і базисними) .

Показують вагомість одного відсотку приросту. Обчислюють середній абсолютний приріст та середній темп зростання (приросту).

1.5.2 Методи статистичного описування тенденцій

Вказують на основні методи описування тенденцій. Вивчають закономірності розвитку явищ у відповідності із своїм варіантом при допомозі трендових кривих. Тип функції вибирають у залежності від характеру динаміки явищ. Дають інтерпретацію трендової моделі. Емпіричні і теоретичні, рівні динамічних рядів зображають графічно. Можна використати програми для персональних ЕОМ : TREND або VIRAV

1.5.3 Аналіз коливань і сталості динамічних рядів

Вказують, що поряд з тенденцією, явищам і процесам притаманні і відхилення від трендів. Для вимірювання коливань рівнів динамічних рядів використовують такі показники, як амплітуда коливань Rt, середнє лінійне Lt, середнє квадратичне t відхилення, а також коефіцієнт варіації Vt . Сталість явища або процесу оцінюють різницею 1-Vt. Чим ближчий цей коефіцієнт до одиниці, тим вища сталість динамічного ряду. Відхилення обчислюють при допомозі таблиці 5.1.

Таблиця 5.1

Показ-ники

1-й рік періоду

2-й рік періоду

3-й рік періоду

4-й рік періоду

5-й рік періоду

Разом

Et=y-yt

І ЕtІ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]