Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича практика.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
66.11 Кб
Скачать

1.2. Правовий механізм забезпечення економічної безпеки в процесі здійснення підприємницької діяльності

За умов повної економічної самостійності, суб'єкти підприєм­ницької діяльності самі визначають свою економічну політику, організовують виробничий процес та збут продукції і несуть повну відповідають за результати своєї господарської діяльності. Все це, значною мірою, вимагає від власників та керівників підприємств вжиття комплексних заходів, спрямованих на забезпечення еконо­мічної безпеки власного бізнесу і створення на підприємстві комп­лексної системи економічної безпеки.

В основі розробки комплексної системи забезпечення економіч­ної безпеки підприємництва повинна лежати визначена концепція, бачення її структури тощо. При цьому необхідно виходити з розу­міння таких методичних положень, що кожне підприємство є системою, що включає різні, пов'язані між собою, складові елементи, причому якісні риси якої не властиві її частинам й компонентам. Саме на межі внутрішніх і зовнішніх зв'язків системи (фірми) можуть утворюватися прогалини, через які реалізуються різні види погроз її економічної безпеки.

Для забезпечення належного ступеня захисту від них і необхідно протиставити діяльність, яка б носила системний характер; система економічної безпеки не може бути однаковою в різних підприємствах, установах чи організаціях. її відмінність та унікальність залежить від спеціалізації та структури виробничої діяльності та промислового потенціалу, місця суб'єкта господарювання на ринку, кваліфікації та дисциплінованості кадрів тощо; система економічної безпеки окремого підприємства є відносно самостійною й відособленою, по відношенню до аналогічних систем безпеки інших суб'єктів підприємницької діяльності. У той же час, якщо виходити, наприклад, з адміністративно-територіального поділу, система економічної безпеки окремого підприємства є складовим елементом системи економічної безпеки міста, району, області, держави; система економічної безпеки суб'єкта господарювання може бути тільки комплексною. її забезпечення тісно пов'язано з рівнем забезпечення науково-технічної, кадрової, екологічної, інформаційної, фізичної безпеки та інших; ефективне забезпечення економічної безпеки підприємства можливе за умов, коли вибір та застосування сил, засобів та охоронних заходів здійснюється на основі детально продуманої концепції.

Концепція повинна включати мету комплексної системи забез­печення економічної безпеки, її завдання, принципи діяльності, об'єкт і суб'єкт, стратегію і тактику.

Комплексна система економічної безпеки підприємництва - це комплекс взаємопов'язаних заходів організаційно-правового характеру, що здійснюються спеціальними органами, службами, підрозділами суб'єкта господарювання, спрямованих на захист життєво важливих інтересів особистості, підприємства і держави від протиправних дій з боку реальних або потенційних фізичних чи юридичних осіб, що можуть призвести до істотних економіч­них утрат та забезпечення сталого росту підприємства у майбут­ньому.

Метою комплексної системи економічної безпеки є недопу­щення або зведення до мінімуму впливу зовнішніх і внутрішніх погроз на власність та працівників суб'єкта підприємництва, у тому числі на його фінансові, матеріальні, інформаційні, кадрові ре­сурси, на основі реалізації розробленого комплексу заходів економіко-правового та організаційного характеру. Необхідно мати на увазі, що найбільше значення у справі забезпечення економічної безпеки підприємництва належить первинним - економіко-правовим та організаційним заходам, оскільки саме вони забезпечують фундамент системи безпеки, на відміну від вторинних - технічних, фізичних і інших заходів.

У процесі досягнення поставленої мети вирішуються конкретні завдання, що поєднують усі напрями забезпечення безпеки.

До основних завдань комплексної системи економічної без­пеки підприємницької діяльності відносять:

  1. забезпечення економічної ефективності господарської діяльності суб'єкта господарювання, його фінансової стабільності та фінансової незалежності;

  2. захист співробітників суб'єкта підприємницької діяльності, його капіталу, майна, законних прав та комерційних інтересів від протиправних посягань з боку конкурентів і кримінальних угруповань;

  3. збір та аналіз заінтересованої інформації для опрацювання ефективних й дієвих управлінських рішень з питань стратегії і тактики розвитку системи економічної безпеки підприємства;

  4. забезпечення високої конкурентноздатності продукції, товарів та послуг на основі ефективного менеджменту та маркетингу фірми;

  5. збір, аналіз та оцінка інформації про партнерів, конкурентів, клієнтів, інших фізичних та юридичних осіб, з метою прийняття превентивних заходів і попередження реальних та можливих погроз економічній безпеці;

  6. забезпечення збереження матеріальних цінностей, грошових коштів та відомостей, що становлять комерційну, ТОВ «Інфоцентр»івську та іншу таємницю, що охороняється законом;

  7. організація навчання персоналу підприємства та контролю щодо дотримання ним відповідних вимог, норм та правил, спрямованих на забезпечення економічної безпеки;

  8. розробка інструкції про допуск персоналу фірми до роботи з документами, що містять комерційну, ТОВ «Інфоцентр»івську чи іншу таємницю, що охороняється законом, організація ведення закритого діловодства;

  9. інші завдання, спрямовані на забезпечення економічної безпеки підприємства та його сталий розвиток.

Організація, побудова та функціонування комплексної системи економічної безпеки суб'єктів підприємницької діяльності повинні ґрунтуватися на основі додержання таких принципів.

Принцип законності передбачає, що діяльність господарюю­чих суб'єктів, у тому числі їх підрозділів економічної безпеки по­винна носити безумовно законний характер, здійснюватися з до­триманням вимог чинного законодавства та інших правових актів й не суперечити їм. В іншому випадку, порушення закону може призвести до негативних наслідків - від санкцій правоохоронних органів, до зруйнування самої економічної системи та шантажу з боку кримінальних структур.

Принцип економності та економічної доцільності полягає у тому, що витрати на утримання служби економічної безпеки фірми повинні бути економічно цілеспрямованими та виправданими. Пе­ревага щодо захисту повинна віддаватися тільки тим об'єктам, ви­трати на захист яких менше, ніж втрати від можливих протиправ­них посягань та погроз.

Компетентність передбачає, що питання забезпечення еконо­мічної безпеки є для будь-якого підприємства життєво важливим і тому, ними повинні займатися професіонали, які розуміють суть проблеми та завдання, що їм поставлені, обізнані в методах їх ви­рішення, а також які своєчасно уміють оцінити обстановку та при­йняти правильне рішення.

Принцип безперервності - припускає, що функціонування комплексної системи економічної безпеки підприємництва пови­нне здійснюватися постійно, захищаючи інтереси підприємства в умовах ризику та конкуренції.

Координація та взаємодія. Вирішення поставлених завдань із забезпечення економічної безпеки потребує постійного узгоджен­ня діяльності різних підрозділів служби економічної безпеки між собою. Дії усіх учасників охоронних заходів повинні бути скоор­динованими та узгодженими, кожен повинен знати, що він робить й за що відповідає. Ці принципи передбачають установлення тіс­них ділових контактів з правоохоронними та контролюючими ор­ганами, які здатні, в разі необхідності, надати необхідну дієву до­помогу в забезпеченні економічної безпеки підприємства.

Плановість та повна підконтрольність заходів системи еко­номічної безпеки керівництву суб'єкта підприємницької дія­льності. Оскільки діяльність із забезпечення безпеки організову­ється на основі єдиного замислу, то дотримання цих принципів забезпечує організованість у реалізації заходів безпеки та логічну послідовність дій співробітників служби економічної безпеки підприємства - з одного боку та жорсткий контроль керівництва під­приємства за її діяльністю для оцінки і можливого удосконалю­вання-з другого.

Елементами комплексної системи економічної безпеки фірми є об'єкт і суб'єкт, механізм забезпечення безпеки та практичні дії співробітників із забезпечення безпеки.

Об'єкт і суб'єкт системи забезпечення економічної безпеки під­приємництва тісно взаємозалежні. Об'єктом комплексної системи економічної безпеки стабільний економічний стан суб'єкта під­приємницької діяльності в. поточному і майбутньому періодах. Саме об'єкт захисту, як багатогранний, складний господарюючий механізм впливає на основні параметри та характеристики комп­лексної системи економічної безпеки.

Безпосередніми об'єктами захисту є усі ті ресурси, на яких будується господарська діяльність та на що спрямовані зусилля охоронного характеру із забезпечення безпеки, а саме:

  • фінансові (кредити, грошові кошти, цінні папери та інші);

  • матеріальні (товарно-матеріальні цінності, основні засоби та обігові кошти тощо);

  • інформаційні та інтелектуальні (документи та електронні носії інформації, що містять комерційну та ТОВ «Інфоцентр»івську таємницю, вина­ ходи, патенти тощо);

  • кадрові (керівники фірми та її підрозділів, співробітники та партнери фірми, які володіють комерційною інформацією та інші).

Суб'єкти системи економічної безпеки підприємництва носять більш складний та специфічний характер, оскільки їх діяльність обумовлюється, як особливостями і характеристиками об'єкта, так і специфічними умовами зовнішнього середовища. До них нале­жать ті особи, підрозділи, служби, органи, установи, міністерства та відомства, які безпосередньо забезпечують економічну безпеку підприємства. Виходячи з багаточисельності суб'єктів системи економічної безпеки підприємництва їх можна згрупувати у дві групи:

  • внутрішні суб'єкти - особи та підрозділи, які перебувають охоронною діяльністю безпосередньо на підприємстві;

  • зовнішні суб'єкти - зовнішні організації, що перебувають за межами підприємства і не підпорядковані керівництву фірми.

До внутрішніх суб'єктів належать працівники власної служби економічної безпеки та підрозділи, що безпосередньо здійснюють діяльність із захисту економічної безпеки конкретного підприєм­ства і які входять у його структуру. Крім того, до їх складу входять також спеціальні суб'єкти, а саме - фінансовий відділ, юридичний відділ, служба внутрішнього аудиту тощо.

До зовнішніх суб'єктів відносять органи, які створюють умови для ефективного забезпечення економічної безпеки підприємства, зокрема:

  • законодавчі органи влади, що створюють правову основу діяльності із забезпечення економічної безпеки особи, підприємства, регіону, держави; формують законодавчу базу функціонування і захисту підприємницької діяльності в різних її аспектах і забезпечують її виконання.

  • виконавчі органи влади проводять державну політики щодо економічної безпеки у життя шляхом здійснення фінансово-економічного, податкового, митного, валютно-експортного та інших видів контролю;

  • правоохоронні органи, які ведуть боротьбу зі злочинністю, зокрема з корисливими та насильницькими злочинами;

  • судові органи, які забезпечують дотримання прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності та їх співробітників;

• система навчально-наукових закладів та установ, діяльність якої спрямована на підготовку кадрів і проведення наукових досліджень з проблем безпеки.

Крім того, з початком переходу економіки на ринкові відноси­ни, стали утворюватися недержавні охоронні агентства, аналітичні центри та інформаційні служби, які за плату надають певні послу­ги із охорони об'єктів, захисту інформації та збору інформації про конкурентів, інших заінтересованих юридичних та фізичних осіб.