Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Виробнича практика-звіт.docx
Скачиваний:
127
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
94.35 Кб
Скачать

29

ВСТУП

Істотним для ефективної діяльності підприємства є чітке визначення його цілей. Основну його діяльність у світовій економіці прийнято називати місією, що визначає причину існування підприємства. Такою місією підприємств вважають виробництво продукції для задоволення потреб ринку й отримання максимально можливого прибутку.

Метою даної практики є ознайомлення з основною діяльністю приватної агрофірми «Петрівка», її апаратом управління та покладених на них функцій.

Для досягнення поставленої мети слід вирішити ряд завдань:

  1. ознайомитися з загальною характеристикою підприємства;

  2. дослідити планово-економічну діяльність підприємства;

  3. вивчити основи управління персоналом;

  4. визначити наявність зовнішньоекономічної діяльності підприємства;

  5. ознайомитися з маркетинговою та логістичною діяльністю підприємства.

Об’єктом дослідження є державне підприємство ПАФ «Петрівка» Глобинського району, Полтавської області.

Предметом дослідження є практичні аспекти діяльності приватної агрофірми «Петрівка».

Теоретичною та методологічною основою дослідження є загальнотеоретичні методи наукового пізнання економічних процесів, зокрема діалектичний метод, системний аналіз, фундаментальні положення отриманих при вивченні економічної теорії, статистики, економіки підприємства, менеджменту, використовуючи їх наукові досягнення і методи, наукові праці зарубіжних та українських вчених. Документальною основою звіту прийнято: бухгалтерсько-статистична звітність, річні звіти ПАФ «Петрівка».

Розділ 1 загальне ознайомлення з підприємством – об’єктом практики

Приватна агрофірма «Петрівка» є самостійним господарюючим суб’єктом, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку, заснованим рішенням засновника на його власності з правом найняття робочої сили.

Підприємство створений і діє у відповідності до «Земельного кодексу України» [11] та згідно іншого чинного законодавства України.

Засновником підприємства є Новосел Світлана Василівна.

Найменування підприємства: Приватна агрофірма «Петрівка», скорочене – ПАФ «Петрівка». Юридична адреса агрофірми: 39030, с. Петрівка, Глобинського району, Полтавської області.

ПАФ «Петрівка» Глобинського району, Полтавської області, розташоване у східній частині Глобинського району, за 30 км. від райцентру та за 100 км. до м. Полтава. Вона знаходиться в лісостеповій зоні. Ґрунти родючі, переважно чорноземи. У лісостеповій зоні переважає підтип типових чорноземів, що мають 6  9 % гумусу, найбільшу потужність (до 1,5 м) і найбільшу родючість. Чорноземна зона найбільш освоєна, у ній вирощуються всі районовані сільськогосподарські культури, особливо ефективно ці ґрунти використовуються під зернові високої якості, соняшник, цукровий буряк.

Клімат в якому розташована агрофірма помірно-континентальний. Характеризується високою амплітудою температури повітря, малою сумою опадів і слабкими вітрами. Клімат –помірно-континентальний. Зима м’яка з переважно похмурою погодою і частими відлигами. Морози,звичайно,невеликі. Абсолютний мінімумв січні-35 °С. Тривалість безморозного періоду в регіоні в різні роки сильно змінюється і коливається від 155 до 183 днів. Літо тепле, в окремі роки жарке і посушливе. Дні, звичайно, з мінливою хмарністю і слабким вітром; ночі ясні, тихі і прохолодні. Абсолютний максимум температури зареєстрований в липнісерпні +37 °С. Середньорічна температура +8-12 °С. Це безпосередньо впливає на урожайність сільськогосподарських культур, а в подальшому на прибуток підприємства.

Метою діяльності підприємства є виробництво товарної сільськогосподарської продукції, її переробки і реалізація, насичення ринку якісними товарами та послугами, інші види господарської діяльності для отримання прибутку.

Основним предметом діяльності підприємства є:

  • товарне виробництво, заготівля і зберігання реалізація і транспортування сільськогосподарської продукції;

  • вирощування зернових, технічних та решти культур не віднесених до інших класів рослинництва;

  • закупка сільськогосподарської продукції, товарно-матеріальних цінностей в т. ч. у населення за готівку або шляхом товарообміну на взаємовигідних умовах;

  • виконання будівельних, монтажних, ремонтних, транспортних та інших робіт; надання послуг населенню та суб’єктам підприємницької діяльності;

  • фінансово-кредитна,облікова та інша діяльність, пов’язана із залученням та використанням грошових коштів;

  • інша діяльність, яка не суперечить чинному законодавству;

Підприємство є юридичною особою з дня його державної реєстрації та здійснює свою діяльність у відповідності з чинним законодавством України та Статутом [25].

ПАФ «Петрівка» має відокремлене майно, може від свого імені набувати прав і нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем в суді, арбітражному суді, а також має самостійний баланс, розрахунковий валютний та інші рахунки в банках, фірмову марку і товарний знак, які реєструються в установленому порядку, печатку зі своїм найменуванням.

Управління підприємством здійснює його засновник або уповноважена ним особа. Всі рішення засновника є обов’язковими для виконання працівниками підприємства, крім випадків, якщо це рішення суперечить чинному законодавству.

Майно підприємства формується за рахунок особистих внесків засновника, прибутків, одержаних від виробничої та комерційної діяльності господарства, а також інших надходжень і власності засновника. Фірма може брати в оренду або користування земельні або майнові паї громадян, має право надавати і передавати підприємствам, установам, організаціям і громадянам обмінювати, здавати в оренду, надавати у тимчасове користування, належне йому на праві власності, майно. Статутний фонд складає 7081230 грн, який формується за рахунок разової передачі засновником майна і коштів, що є його власністю.

Підприємство в процесі своєї діяльності у відповідності до чинного законодавства використовує земельні угіддя, передані йому засновником та власниками земельних паїв або набуті.

Проаналізуємо більш детально склад земельних угідь втаблиці 1.1 на основі фінансової звітності ПАФ «Петрівка» (додаток А).

Таблиця 1.1