Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІМК.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
2.15 Mб
Скачать

І. Контроль знань:

1. Які методи використовуються при виділенні та очистці: а) твердих (кристалічних і аморфних) органічних речовин; б) органічних рідин ?

2. Назвіть найважливіші інструментальні (фізичні) методи встановлення будови органічних речовин. В чому їх переваги перед хімічними методами?

3. Яка фізична властивість органічних речовин використовується у спектральних методах дослідження й будови? Укажіть діапазон довжин хвиль електромагнітного випромінювання, що пройшло крізь досліджувану речовину, котрий аналізується у спектроскопії:

а) електронній; б) інфрачервоній; в) ЯМР.

4. Що таке характеристична смуга поглинання? Які параметри спектральних смуг використовуються для їх характеристики?

5. До яких зворотних змін електронної будови молекули веде поглинання нею кванта УФ-випромінювання? Які особливості у будові молекул органічних речовин дозволяє виявити УФ-спектроскопія?

6. Які задачі з нижчеподаних можна вирішувати за допомогою ІЧ - , а які – за допомогою УФ-спектроскопії : а) підтвердження присутності в молекулі гідрокси-, аміно- або нітрогруп при sp3 – гібридизованому атомі Карбону; б) підтвердження наявності подвійного або потрійного карбон-карбонового зв’язк; в) доведення існування в структурі молекули тих чи інших хромофорів, супряжених систем; г) контроль за швидкістю протікання реакції заміщення атомів Гідрогену в ароматичному ядрі на нітро-, сульфогрупу або галогени; д) з’ясування здатності атомів у молекулах до утворення водневих зв’язків?

7. На якій ділянці ІЧ-спектру і за рахунок яких процесів, що відбуваються в молекулі, виявляють себе: а) кратні зв’язки; б) зв’язки атомів Гідрогену з Карбоном, Нітрогеном, Оксигеном?

8. Як здійснюється резонанс радіочастотного випромінювання з молекулою органічної речовини ? Опишіть основні параметри ЯМР (ПМР) – спектру сполуки. Яка рроль кожного з них у розв’язанні структурної задачі за допомогою ПМР-спектроскопії?

9. У чому полягає суть методу мас-спектрометрії? Які його можливості при визначенні будови та ідентифікації органічних сполук?

10. Які дифракційні методи дослідження структури органічних речовин вам відомі? У чому вони полягають і яка область застосування кожного з них?

11. Які методи виділення і очистки органічних речовин вам відомі? Чим відрізняються фізичні методи від хімічних?.

12. Дайте визначення таким поняттям: фільтрування, кристалізація, екстракція, перегонка, хроматографія.

Іі. Хід роботи ( див. Лабораторний практикум): ііі. Контрольні завдання :

Робота з індивідуальними картками.

Іv. Домашнє завдання :

Тема: Алкани. Циклоалкани.

Література : 1. Черних В.П. та ін. Органічна хімія : Підручник для студентів вищих

навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації та учнів загальноосвітніх

шкіл з класами поглибленого вивчення хімії. / В.П.Черних,

І.С.Гриценко, Н.М.Єлисєєва; За ред. В.П.Черних. – Х.: Вид-во НФаУ;

Оригінал, 2004, с. 64- 98.

2. Черних В.П. Органічна хімія : У 3 кн.: Кн. 2. Вуглеводні та їх

функціональні похідні. / В.П.Черних, Б.С.Зименковський,

І.С.Гриценко: (Підручник для фармацевтичних ВУЗів та

факультетів). - Х.: Вид-во «Основа» при Харк. ун-ті, 1993, с. 11 – 28, 69-86.