Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дереш. ВІЛ-СНІД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
74.75 Кб
Скачать

Терапія

Антиретровірусна терапія - прийом специфічних препаратів, що діють на різні життєві стадії ВІЛ, не даючи йому розвиватися та розмножуватися.

Мета APT:

  • максимально можливе пригнічення розвитку вірусу в організмі впродовж якомога тривалішого часу;

  • збереження та відновлення імунітету;

  • зменшення захворюваності й ризику смерті, зумовленого СШД;

  • поліпшення якості життя ВІЛ-інфікованої людини;

• зменшення ризику передачі ВІЛ на тлі ефективного лікування. Вірус пристосовується до життя під впливом несприятливих умов у

вигляді препаратів, які блокують його ферменти. Нечутливість вірусу до лікарських препаратів називають резистентністю. Для того, щоб на тлі APT вірус не міг розмножуватися у крові людини, слід підтримувати відносно постійну концентрацію АРВ препаратів. Щойно концентрація знижується до певного рівня - вірус відновлює своє розмноження і створює резистентні до препаратів покоління.

Коли в організмі людини утворюються нові покоління вірусів, нечутливих до певних АРВ препаратів, то при інфікуванні такими вірусами іншої людини остання зіткнеться з тим, що для неї потенційні можливості лікування будуть обмеженими. Тому значну увагу приділяють чіткому дотриманню призначеного режиму прийому APT препаратів - прихильності до APT.

Сучасні уявлення про ефективну APT передбачають призначення комбінації щонайменше 3 препаратів. Така терапія дістала назву високоактивної антиретровірусної терапії (ВААРТ). В Україні призначення ВААРТ відбувається відповідно до Національного протоколу APT. Цей документ містить інформацію про те, які саме комбінації препаратів, у яких дозах мають призначатися особі, з урахуванням її стану та потреб.

Контроль антиретровірусної терапії:

ефективність лікування;

безпека лікування;

дотримання режиму прийому препаратів.

У спостереженні за людиною, що отримує APT, важлива реєстрація несприятливих реакцій, що виникають у процесі лікування:

1) розлади травного тракту;

2) розлади нервової системи (головний біль, стомлюваність, безсоння);

  1. токсична дія на печінку;

  2. висипи на шкірі;

  3. діарея.

Жоден клієнт не повинен автоматично викреслюватися з кандидатів на APT тільки тому, що деякі особливості поведінки або інші характеристики можуть видатися підставою для поганого прогнозу щодо дотримання лікування.