Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема5-6.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
334.85 Кб
Скачать

II. Нормування оборотних коштів у незавершеному виробництві і витратах майбутніх періодів

Норматив оборотних активів у незавершеному вироб­ництві повинен забезпечувати ритмічний процес виробництва і рівномірне надходження готової продукції на склад.

Норматив виражає вартість початих, але не завершених виробництвом виробів, які знаходяться на різних етапах вироб­ничого процесу.

Норматив оборотних коштів для незавершеного виробництва визначається за формулою:

Н = З * Д * К,

З - одноденні витрати за планом IV кварталу, тис. грн.

(обчислюються діленням витрат на випуск валової продукції (за виробничою собівартістю) у IV кварталі планового року на 90).

Д - тривалість виробничого циклу, днів

(Тривалість виробничого циклу відображає час перебуван­ня продукції в незавершеному виробництві від першої техно­логічної операції до повного виготовлення продукції і передачі її на склад. Визначається на основі данних технологічних карт та інших планових нормативів виробництва).

К - коефіцієнт зростання витрат

(характеризує ступінь готовності виробів у незавершеному виробництві, тобто відношення витрат у незавершеному виробництві до всієї собівартості готової продукції).

Обчислення коефіцієнта зростання витрат залежить від розподілу витрат протягом виробничого циклу. За рівномірного розподілу витрат коефіцієнт зростання витрат (К) визначається з формули:

А + 0.5 Б

К = ,

А + Б

А - витрати, які здійснюються одноразово на початку виробничого циклу;

Б - наступні витрати, які включаються в собівартість продукції.

Якщо витрати на виготовлення одиниці продукції за днями виробничого циклу розподіляються нерівномірно, коефіцієнт зростання витрат (К) визначається як середньозважений показник.

Норматив оборотних коштів для витрат майбутніх періодів включає виробничі витрати, здійснені в даному плановому періоді, і віднесені на собівартість продукції, котра випускатиметься в наступні періоди.

Норматив оборотних коштів для витрат майбутніх періодів визначається за формулою:

Н = Ро + Рп - Рв,

Н - норматив оборотних коштів на витрати майбутніх періодів;

Ро - сума коштів, які вкладені в ці витрати на початок запланованого періоду, за відрахуванням отриманих банківських кредитів;

Рп - витрати, що проводяться в плановому році, передбачені відповідними кошторисами;

Рв - витрати, які включаються в собівартість продукції запланованого року та передбачені кошторисом виробництва.

III. Нормування оборотних коштів для створення запасів готової продукції

До готової продукції належать вироби, завершені виробництвом, прийняті технічним контролером підприємства і здані на склад або прийняті замовником, відповідно до затвердженого порядку приймання продукції.

Обсяги готової продукції на складі мають бути оптимальними щодо тривалості виробничого циклу, умов реалізації продукції і порядку її оплати.

Н = З * Р,

Н - норматив оборотних коштів для готової продукції;

З - одноденний випуск продукції в IV кварталі планового року за виробничою собівартістю (грн.);

Р - норма запасу оборотних коштів для готової продукції (днів)

(включає такі елементи: час на комплектування виробів для поставки, упаковку продукції, час на оформлення і здачу платіжних документів у банк).

Норму оборотних активів на готову продукцію визнача­ють як час з моменту прийняття готової продукції на склад до здачі розрахункових документів у банк або до сплати продукції з акредитиву, платіжним дорученням, векселем, чеком з лімітова­ної чекової книжки і встановлюють окремо для готової продукції на складі і для відвантаженої готової продукції, розрахункові до­кументи на яку ще не здано в банк.

Норму оборотних активів у днях щодо готової продукції, яка перебуває на складі, визначають як мінімальний час, не­обхідний для:

  • комплектування і накопичення продукції до розмірів партії, відповідних замовлень або договорів, а також до обсягів транзитних норм;

  • підготовка готової продукції до відвантаження (доби­рання, сортування, пакування тощо);

  • зберігання на складі продукції, яку вивозять безпосе­редньо покупці за домовленістю;

  • транспортування готової продукції зі складу підприємства до станції залізниці або пристані, наван­таження продукції і передача її транспортним ор­ганізаціям.

Розрахунок часу на проведення згаданих операцій дифе­ренційовано по окремих видах або групах продукції залежно від умов її приймання, зберігання і відвантаження.

Норма по відвантаженій продукції, документи по якій ще не здані до банку, визначається встановленими строками випис­ки рахунків і платіжних документів, часом здачі документів до банку і часом зарахування сум на рахунки підприємства.