Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9.Контроль і оцінка.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

9.4. Рейтингова система контролю й оцінки знань студентів

Рейтингова система як форма контролю різними видами навчальної роботи стимулює активність і самостійність студентів, розширює рамки самостійної роботи, дозволяє індивідуалізувати процес навчання, увести в нього елементи змагальності, істотно змінити характер відносин викладача й студентів.

Тести й рейтинг дозволяють розширити шкалу оцінок проти сформованої чотирьохбальної системи оцінок, підвищити відповідальність студентів за результати навчальної праці й власного професійного росту, допомагає викладачеві чітко ранжувати студентів за рівнем їхньої готовності до професійної діяльності.

Рейтинг у перекладі з англійської мови - оцінка, ранг, шкала. Стосовно студента, що опановує не тільки сукупністю знань, умінь і навичок для майбутньої професії, але який реалізує свої можливості розвитку, оцінка його діяльності є об'єктивно необхідною для керування цим процесом.

Метод рейтингу - це оцінювання знань - підсумовування оцінок протягом семестру (року) по різних видах контролю. Рейтинг - це комплексний кількісний показник, що враховує результати студента по всіх видах занять і самостійної роботи з навчальних дисциплін протягом семестру, навчального року й за весь період навчання у вищій школі.

У рейтингові показники може бути включена будь-яка форма діяльності студента, характер поводження на заняттях, якість аудиторної й самостійної роботи, особливості мислення й пізнавальної діяльності, інтелектуальний потенціал, активність професійної позиції в ході виробничої практики, творчий стиль діяльності, установки, ціннісні орієнтації.

Суть цього методу зводиться до того, що знання й уміння майбутнього фахівця оцінюється по спеціальній шкалі, число балів якої в кожному конкретному випадку відбиває рівень цих знань і вмінь. Сумарний результат якісно визначає ступінь готовності студента до професійної діяльності. Рейтинг передбачає оцінку професіоналізму студентів, а не тільки ступінь засвоєння навчального матеріалу.

Навчальний рейтинг - це інтегральний індекс студента, показник його класу. Він виступає об'єктивним критерієм у системі атестації на різних щаблях навчання. У вузівській практиці (вітчизняної і закордонної зложилося кілька типів систем рейтингової оцінки професіоналізму студентів. Так, в американських вузах використовуються наступні види рейтингових систем оцінки підготовленості студентів:

  • всі результати на етапах поточного, проміжного й підсумкового контролю оцінюються в балах і підсумуються від етапу до етапу, формуючи рейтинг студента;

  • для обчислення рейтингу використовується система щоденних заліків. Результати заліків підсумуються в навчальний рейтинг студентів;

  • для оцінки успішності студентів застосовується систем про залікових годин. Рейтинг студента визначається множенням оцінок за кожний пройдений навчальний курс на кількість залікових годин.

У практиці українських вузів для створення рейтингів використовуються наступні принципи:

Оцінка навчальної роботи студентів здійснюється в балах рейтингу (в окремих випадках застосовується звичайна система оцінок з наступним перерахуванням у рейтинг);

  • Обов'язковий облік поточної роботи студентів підсумковій оцінці по предмету (у ряді випадків підсумкова оцінка визначається лише по поточному контролю).

  • Інтегрування навчальної роботи студента, обчислення сумарного рейтингу за семестр, навчальний рік, період навчання;

  • Ранжирування студентів по сумарному рейтингу;

  • Можливість перерахування балів у звичайну систему оцінок.

Переваги рейтингової оцінки знань студентів полягає в тому, що вона дуже впливає на інтенсивність, ритмічність і якість навчальної роботи студентів. У практиці навчання мають вплив наступні фактори:

  • Спонукання (мотивація) студентів до систематичної, активної роботи протягом усього семестру;

  • Розширення рамок і підвищення ролі самостійної роботи над навчальним матеріалом;

  • Підвищення рівня індивідуалізації навчання;

  • Фактор змагальності в навчанні (боротьба за свій рейтинг, ранжирування студентів і рішення питання навчання на наступних щаблях, застосування моральних і матеріальних стимулів);

  • Розширення можливостей для всебічного розкриття здатностей студентів, розвитку їхнього творчого мислення;

  • Підвищення ефективності роботи викладацького складу.

Рейтинг спонукує студентів до систематичної, активної роботи протягом усього семестру, стимулює позитивну мотивацію навчання. Він забезпечує розширення рамок і підвищення ролі самостійної роботи над навчальним матеріалом.

Ефективність рейтингової системи оцінювання підготовленості студентів визначається методичною готовністю викладачів, їхнім бажанням активно, творчо включитися в цю роботу.

Ефективність рейтингової системи оцінювання визначається й настроєністю студентів на навчання, їхнім прагненням до навчання, інтересом до вибраної спеціальності, установкою на творчість і ініціативу в навчальній роботі. Для функціонування рейтингової системи організації всього навчального процесу потрібна творча переробка всього учбово-методичного матеріалу по дисциплінах, що сприяє не тільки самостійному засвоєнню студентами певної суми знань, але й розвитку системного, творчого стилю мислення. Успіх визначається й наявністю інформаційного забезпечення навчального процесу, методичними засобами по досліджуваних дисциплінах, методикою й технологією передачі навчальної інформації й здійснення контрольних зрізів.

Рейтингова система контролю й оцінки передбачає таку організацію навчального процесу, що дозволила б кожному студентові вибрати рівень навчання й спосіб одержання підсумкової оцінки по дисципліні, постійно контролювати свій рівень підготовки, вносити корективи у власну навчальну роботу

Навчальні завдання повинні бути індивідуалізовані, відповідати здатностям студентів, що усуває зрівняльний підхід у навчанні й оцінці їхньої роботи. Завдання повинні враховувати різні рівні складності, творчості й самостійності. Індивідуалізація й диференціація завдань дозволить більш гнучко враховувати здатності й творчі можливості студентів. Відпадає необхідність примушувати студентів учитися.

Ефективність рейтингової системи оцінювання буде рости, якщо гнучко варіювати стимулами й заохоченнями (як студентів, так і викладачів). Навчальний рейтинг повинен бути основою для заохочення студентів (надбавка до стипендії, надання пільг, переклад з одного щабля навчання на іншу, розподіл на роботу й ін.).

З метою ефективного контролю якості засвоєння досліджуваного матеріалу у вузівській практиці використовується комп'ютерна система рейтингової оцінки знань студентів. Зміст її полягає в тім, що відповідно до програми курсу вивчення теоретичного матеріалу розбивається на 13 приблизно рівноцінних за трудомісткістю блоків. Контроль засвоєння кожного блоку здійснюється за допомогою програми, написаної мовою Паскаль. Ця програма включає основні частини:

  • Підготовчу (ЕОМ роз'ясняє студентові, яким чином організована робота із програмою);

  • Введення інформації (опитування);

  • Рішення (ЕОМ проводить аналіз отриманих відповідей, на підставі чого вона приймає рішення про оцінку знань);

  • Виведення інформації.

Кожне питання сформульоване таким чином, щоб студент відповів: «так» або «ні». У питанні не повинне бути зайвої інформації. За кожну відповідь студент одержує бали відповідно до двовимірного масиву, що змінюється від блоку до блоку. Звертання до двовимірного масиву викликано різною складністю питань, яким привласнюються різні бали. Результати опитування накопичуються в спеціальному файлі, і по отриманій сумі ЕОМ визначає, яке з передбачених у програмі повідомлень потрібно вивести на екран дисплея.

Таким чином, у практиці вузівського навчання можна використовувати рейтингову модель контролю й оцінки підготовленості студентів, суть якої полягає в наступному:

  • Оцінка результатів навчальної роботи студента в ході усіх форм контролю здійснюється в балах;

  • Підсумкова оцінка по предмету визначається сумою балів, що може набрати студент по предмету за семестр, установлюється одна для всіх (наприклад, 100 балів);

  • Частина суми припадає на всі форми поточної успішності й інша частина - на підсумковий контроль;

  • Для допуску до іспиту студент повинен набрати певну суму балів по поточній успішності;

  • З метою стимулювання самостійної, творчої роботи студентів у семестрі може бути надана можливість одержання підсумкової оцінки (іспиту, заліку) автоматом (шляхом виконання додаткових творчих завдань, вивчення позапрограмного матеріалу й ін.):

  • Отримана сума балів перераховується в рейтинг із урахуванням її значимості. У цих цілях уводяться предметні (вагові) коефіцієнти;

  • Рейтинг студента за семестр, навчальний рік, період навчання визначається рейтингом кожної навчальної дисципліни. Рейтингова оцінка дозволяє створити в навчальному процесі таку ситуацію, при якій і студенти, і викладачі зазнають почуття задоволення від своєї роботи. Вона забезпечує ситуацію змагальності й успіху, вселяє віру у власні сили.

Рейтингова система базується, як правило, на модульному принципі побудови навчальних дисциплін. Навчальний модуль - це частина робочої програми по конкретній дисципліні, що включає повний перелік понять, явищ, законів, засвоєння яких є обов'язковим і підлягає контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]